Wartokupić do domu odkurzacz automatyczny? jaki model??? dobrze żeby miał apkę żeby po wyjściu z domu go zaprogramować na sprzątanie i mieć spokój. tak max do 2k.
Wszystko zależy jakie masz powierzchnię i co oczekujesz od odkurzacza.
Ja praktycznie cały parter mam w płytkach i kupiłem Xiaomi Roborock S50 i jestem zadowolony.
Robot oczywiście nie zrobi za nas wszystkiego i raz na jakiś czas trzeba samemu porządnie odkurzyć i wymyć cała podłogę ale częstotliwość tego definitywnie się zmniejsza.
Aplikacja do robota nie jest najgorsza, robot skanuje nam pomieszczenia i robi mapę więc później można zaznaczyć dany obszar który ma zostać posprzątany.
Na piętrze gdzie są same wykładziny urzęduje Samsung POWERbot SR20J9040W i też daje rade, jedynie w aplikacji nie ma mapy pomieszczeń, ponoć wyższe wersje posiadają tą funkcję ale znowu cena jest dość wysoka.
Tutaj też trzeba się liczyć z ręcznym odkurzaniem od czasu do czasu.
Najsamprzód powinieneś ocenić czy da rady - pomieszczenia muszą być w miarę na jednym poziomie /bez progów/, niezagracone /!/, bez kilometrów kabli na podłodze, szmatek, porozrzucanych skarpetek i bez jakichś włochatych dywanów...
O ile te warunki spełniają się - a kasy ci nie brakuje - to owszem takie urządzenia się sprawdzają - tylko on musi często sprzątać tak co drugi dzień góra - ja osobiście mam Roombę - podoba mi się...
Przy okazji wymusił na mnie wreszcie - uporządkowanie właśnie tych kilometrów kabli
Nie są też takie całkiem bezobsługowe - trzeba opróżniać pojemnik na urobek, wyciągać z wałków włosy itp...