witam
jeżeli chodzi o schemat -obawiam się -że Tobie on kompletnie nie pomoże.
to był falownik trójfazowy małej mocy- zaś jedyna potwornica,ktora tam siedziała -była przetwornicą małej mocy opartą na scalaku SG3525 - w układzie PUSH-PULL - dostarczającą napięć dla Driverów pracujących na pływającym potencjale - to wsio.
U Ciebie trzeba tworzyć układ od nowa.
i bedzie napewno prostszy (a przynajmniej tak mi sie zdaje:) )
jerzeli chodzi o wykorzystanie uC 8-bitowych z wyjściami PWM to:
-trzeba sprawdzić "rozdzielczość" rejestrow w układach PWM.
(jesli sie okaze - że również są 8-bitowe - to nie ma wielkiej tragedii - jednak będzie to wpływało na wpółczynnik zaw. wyższych harmonicznycj
w przebiegu wyjściowym (THD) - wiąże się to z tym że będziesz miał tablice okrojone do 8 bitów - a zatem tak na dobrą sprawę nie ma sensu tworzyć tablicy pełnego sinusa wiekszej niz 256 próbek/okres
(w sumie w wiekszosci zastosowan to wystarcza)
chyba że zastosujesz tablicę dla połówki lub ćwiartki okresu - a resztę wyliczyszz programowo - ale z tym wiąże się punkt drugi.
- zastosowany uC powinien być w miarę mozliwości szybki ;jesli jest to rodzina 8051 - to dobrze byłoby - aby był to kontroler taktowany zegarem 20-30MHz (i więcej - ostro wskazane)
-jezeli zaś nie dyspnujesz akurat prockiem z rodziny 51 z wyjsciami PWM (te procki - np 552 ,535 są juz droższe i SMD)
to proponuję się zagłębić w lekturę PDFów układów 8253/8254 INTELa.
Są to bardzo ciekawe -aczkolwiek leciwe juz scalaczki.
Natomiast mogą znakomicie odciązyć procek i w połączeniu np ze standardową wersją 8051/52/31/32 mogą stanowić juz niezły układ generujący przebieg PWM.
ja sam kiedyś myslałem żeby sobie poeksperymentować z takim zespołem - no ale lenistwo nie zna granic
(jeżeli dysponujesz książką "Anatomia PC" - to ten scalak jest tam m.in. dość dokładnie opisany.
a stosowany był w starych komputerach klasy XT (w nowszych cały ten scalak zaszyty jest w chipset (trochę uogólnione to stwierdzenie) )
- aha - funkcja PWM musi być sprzętowa a nie programowa
(a przynajmniej najlepiej by było żeby tak było

)
a tak w ogóle - kontynuujesz ten dyplom? - bo nic o nim nie napisałeś
(taaa - no własnie też sie męczę z wspaniałą nerwostradą z naszej kochanej telekompromitacji polskiej

-opcja 2 mies. )