Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny!

E8600 13 Jul 2019 16:42 30039 66
NDN
  • Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny!

Witam, pod długich oczekiwaniach w końcu dotarły zamówione ponad 2 miesiące temu odbiorniki audio z serwisu Alliexpress. Koszt takiego modułu to ok. 5 zł w przeliczeniu na naszą walutę. Dłuższy czas rozglądałem się za czymś co będzie można zaimplementować w starszych urządzeniach umożliwiając strumieniowanie muzyki z telefonu lub PC. Odbiornika należy szukać pod hasłami: "XY-BT-Mini" lub "Micro USB Mini MP3 Bluetooth 4.1 głośnik samochodowy"; moduł występuje również w wersji bluetooth 5.0.

Wytyczne, którymi kierowałem się przy wyborze to: małe wymiary, brak bajerów w postaci przycisków oraz najważniejsze brak głosu gadającego w trakcie nawiązywania połączenia; czy się udało o tym w dalszej części. Zacznijmy od suchych danych przedstawianych na aukcjach. Odbiornik może być zasilany napięciem z przedziału 3,7-5 V. Bardziej szczegółowe dane poniżej.
    Producent podaje zasięg do 15 metrów ale jest to na otwartej przestrzeni mi natomiast w mieszkaniu pełnym różnego rodzaju zakłóceń oraz ścian stabilne połączenie uzyskałem do ok 5 metrów, przy wyższym dystansie zaczyna "rwać" dźwięk. Dużą zaletą jest to, że układ został wyposażony zarówno w port zasilania micro-USB, gniazdo jack 3,5 mm oraz odpowiadające im pola lutownicze. Opis na PCB "BAT" może co niektórym sugerować, że jeśli dolutujemy tam li-ion to port micro-USB umożliwi jej ładowanie. Niestety nie gdyż napięcie z portu jest bezpośrednio podawane na pola lutownicze opisane jako wyprowadzenia BAT a wiadomo, że większość ogniw li-ion nie lubi napięcia wyższego niż 4,2 V oraz to, że mogą być niebezpieczne "poczęstowane" 5 V z ładowarki.
    Pobór prądu w trakcie odtwarzania muzyki przy maksymalnej głośności oscyluje w granicy 35-40 mA natomiast przy sparowaniu urządzeń i bezczynności jest to zaledwie 15 mA wykazał to dopiero pomiar multimetrem (miernik USB KEWEISI KWS-V20 przekłamuje dla niskich wartości prądu). Układ wyposażoną w niebieski LED informujący o pracy urządzenia, która miga zaś w trakcie parowania z nadajnikiem zapala się na dłuższą chwilę po czym dalej miga. Ja zamówiłem sobie w wersję z soldermaską koloru czarnego pracującą na chipie oznaczonym symbolami: AC19AP1P944-25A4.
    Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny! Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny! Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny!

Rzecz na którą większość czekała to czy odbiornik wita nas słowami np. "Bluetooth Mode" lub podobnym? Układ nie ma obudowy więc nie udało się schować tej miłej Pani witającej nas swym irytującym głosem. :D Nie oznacza to, że brak jakiegokolwiek komunikatu jest zarówno podczas połączenia zasilania oraz przy parowaniu urządzeń (jak dokładnie brzmi zaznaczyłem na poniższym filmie).

Polecam obejrzeć cały film mimo iż nie ja jestem autorem.
    Audiofilem nie jestem ale testowałem na sprawdzonych słuchawkach marki SONY i nie zauważam różnicy w jakości dźwięku pomiędzy transmisją bezprzewodową a bezpośrednim wpięciu słuchawek do telefonu (słuchać zarówno basy jak i wysokie tony). Jedyne co zauważyłem to słuchawki wpięte w odbiornik bluetooth grają nieznacznie głośniej aniżeli wpięte bezpośrednio w telefon. Spora część odbiorników audio bluetooth 4.1 z Chin oferuję zmostkowane mono na obu kanałach więc radzę uważać (szczególnie te z dołączoną baterią). Opisywany odbiornik ma pełne stereo - sprawdzałem.
    W teorii bluetooth 4.0 nie jest wstecznie kompatybilny ale dla testów wygrzebałem stary telefon Sony Ericsson K800i mający jedynie bluetooth w wersji 2.0 i postanowiłem sam sprawdzić. Ku mojemu zdziwieniu wykrył urządzenie ale aby się z nim połączyć poprosił o hasło, którego oczywiście nie znałem. Wpisałem na ślepo cztery zera "0000" i telefon się połączył z odbiornikiem oraz działa transmisja dźwięku (inne hasła nie działają). Jedyne problem w tym, że nie działa regulacja siły głosu; odbiornik gra z pełną głośnością niezależnie od nastawy siły głosu na starym telefonie oraz jakość dźwięku jest trochę gorsza aniżeli w przypadku testu z BlackBerry Z30 z bluetooth v4.0.
    Kiepsko polutowane złącza są standardem w Chińskich produktach - widać to na załączonym filmie (urwane gniazdo micro-USB). Sam również profilaktycznie poprawię luty na złączach aby się nie oderwały gdyż oszczędzono na ilości spoiwa lutowniczego. :D
    Z zalet o których zapomniałem to normalne otwory montażowe aby przykręcić moduł zamiast kombinować z klejeniem.

Dzięki zwróconej uwadze sprawdziłem czy układ jest wyrywany jako BLE? Niestety ale w aplikacji "Bluetooth Low Energy Scanner" układ nie jest widoczny. Aplikacji w której mógłbym sprawdzić w jakim naprawdę standardzie pracuje układ nie znalazłem. Odsuwając sprawy techniczne i oceniając stosunek ceny do oferowanego dźwięku uważam, że warto. Osobiście jestem bardzo zadowolony a zarazem trochę zły na siebie, że zamówiłem tylko 2 moduły. Trzeba będzie jeszcze zamówić kilka na zapas. :D
    Bardziej wymagające osoby mogą rozważyć taki moduł w standardzie bluetooth 5.0.

Teraz pytanie do was czy zamówili byście taki moduł jeśli pojawił by się w sklepiku forum?
    Jeśli tak to zostawcie plusa pod artykułem a @gulson będzie wiedział co robić.
    Moja propozycja to minimum zestaw 2 takich modułów w formie 1 gadżetu a jak budżet pozwoli to nawet 3 mile widziane. :D

Cool? Ranking DIY
    About Author
    E8600
    Level 40  
    E8600 wrote 7667 posts with rating 1843, helped 463 times. Been with us since 2017 year.
  • NDN
    Dareks
    Level 20  
    Też taki zamówiłem :). Mój ma czerwoną soldermaskę. I jest ok. Zmontowałem to w obudowie z akumulatorem ładowarką i przetwornicą step-up dla 5V. W moim przypadku rozwiązanie doskonale się sprawcza jako połączenie telefonu ze wzmacniaczem oraz podłączenie słuchawek do PC. Fajny bajer.
    E8600
    Level 40  
    Bullseye wrote:
    A bawił się ktoś ze zmianą nazwy urządzenia przez komendy AT ?

Najpierw trzeba wiedzieć jak wejść w tryb komend AT. Przy bardziej uniwersalnych układach jest to łatwiejsze gdyż mamy wyprowadzone piny danych, natomiast dla układu AC19AP1P944-25A4 zastosowanego w tym module nawet nie znalazłem dokumentacji co nie oznacza, że nie jest to wykonalne (trzeba by poszukać na rosyjskich forach). :D
    Tutaj przykład zmiany nazwy za pomocą komend AT na innym module.
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Modul-HC-05-Komendy-AT-Podstawowe-zasady.html

Dareks wrote:
    W moim przypadku rozwiązanie doskonale się sprawcza jako połączenie telefonu ze wzmacniaczem oraz podłączenie słuchawek do PC.

Mnie także zaskoczyła jakość dźwięku, kiedyś tam miałem styczność z jakimś głośnikami bluetooth v 2.0 i nie grało to zbyt dobrze.
    Mając tylko 2 moduły trudno jest się zdecydować gdzie je finalnie umieścić - zbyt dużo pomysłów. :D
    Dareks
    Level 20  
    Zmiana nazwy jest kusząca. Przy zastosowaniu kilku takich modułów może być problem przy logowaniu.
    Bullseye
    Level 27  
    E8600 wrote:
    Najpierw trzeba wiedzieć jak wejść w tryb komend AT. Przy bardziej uniwersalnych układach jest to łatwiejsze gdyż mamy wyprowadzone piny danych, natomiast dla układu AC19AP1P944-25A4 zastosowanego w tym module nawet nie znalazłem dokumentacji co nie oznacza, że nie jest to wykonalne (trzeba by poszukać na rosyjskich forach).
    Tutaj przykład zmiany nazwy za pomocą komend AT na innym module.
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Modul-HC-05-Komendy-AT-Podstawowe-zasady.html

Wiem jak wejść w ten tryb, i jak zmienić nazwę w HC-05, miałem nadzieję żę znalazłeś gdzie może dokumentację do tego układu który kupiłeś :D
    Ja niestety bezskutecznie szukam, i niestety z rosyjskim jest ciężko u mnie :(

PS. Leżą u mnie dwa taki układy, ale z jedną nazwą jest słabo - chociaż Android i tak pozwala zmienić tą nazwę w telefonie (wyświetlana :) )
    E8600
    Level 40  
    Osobiście nigdy się w to nie bawiłem ale jeśli kolega jest zainteresowany to tak na szybko znalazłem, że prawdopodobnie pod niewiele mówiącą sygnaturą umieszczoną na układzie jest ukryty chip AC6905A. Nota katalogowa układu
    https://www.alibaba.com/product-detail/-Hot-offer-Lossless-decoding-speaker_60823981117.html
    http://redlightgreen.org/2019/04/mp3-proekt-kvazar-izgotavlivaem-losless-pleer-na/

Jeśli uda się koledze zmienić nazwę prosił bym o informację jak to zrobić w tym temacie. Zapewne przyda się wszystkim zainteresowanym takim modułem.

Dla podobnych modułów pracujących w standardzie bluetooth 4.2 będzie to układ AC6907A zaś dla dla bluetootha 5.0 układ AC6925C (należy patrzeć po sygnaturze).
    Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny! Mini odbiornik dźwięku BlueTooth 4.1 - Unowocześnij swój sprzęt muzyczny!
    https://www.chinahao.com/product/569435682360/
    https://detail.1688.com/offer/578368271830.html
  • NDN
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    E8600 wrote:
    Teraz pytanie do was czy zamówili byście taki moduł jeśli pojawił by się w sklepiku forum?

Mówiąc szczerze, gdy był dwukierunkowy(wejście liniowe+wyjście) to tak. Swoją drogą to pustki w sklepiku ostatnio :-(.
    krisRaba
    Level 31  
    Ja bym chętnie zamówił ;)
    pawelr98
    Level 39  
    Myślę że to świetny kandydat do zamontowania w moim samochodzie.
    Mam już dorobiony AUX a bluetooth by się przydał jako dodatek, głównie dla mojego brata.

Do tego mój telefon ma port jack "padakę" więc moduł też byłby tu przydatny.

Jako gadżet na pewno się nadaje.
    Niska cena i duża ilość potencjalnych zastosowań.
    Bullseye
    Level 27  
    pawelr98 wrote:
    Myślę że to świetny kandydat do zamontowania w moim samochodzie.
    Mam już dorobiony AUX a bluetooth by się przydał jako dodatek, głównie dla mojego brata.

Ja podobnie, tylko że wlutowałem zamiast stacji AM w radiu, dzięki czemu mimo braku AUXa mam Bluetootha w aucie sprzed 20 lat :)
    E8600
    Level 40  
    arturavs wrote:
    Mówiąc szczerze, gdy był dwukierunkowy(wejście liniowe+wyjście) to tak.

Takie wersje także widziałem ale były one nieco większe i miały bajery w postaci przycisków i slotu SD/USB.
    Wiktor626 wrote:
    A tu taka ciekawostka jest on dostępny również Polsce

Ale jest ponad 3-krotnie droższy. Zamawiając z Chin mógłby to być zestaw 3 takich modułów w tej samej cenie jako 1 gadżet.

Nie dawał mi spokoju tek niski pobór prądu więc sprawdziłem dzisiaj multimetrem i naniosłem korektę w artykule. Mimo to niema tragedii zakładając ciągły prąd 40 mA to na baterii z Nokii 800 mA powinno to grać 20 godzin (jakby ktoś rozważał zastosowanie mobilne np. w słuchawkach). :D
    MasMas
    Level 16  
    A ja mam dość istotne pytanie:

Czy ten moduł pozostaje włączony cały czas, tak długo jak długo jest zasilanie? Chodzi mi o to, ze np. umieszczę go w samochodzie i połączę telefon. Potem zaparkuje, wrócę do auta za parę godzin i chciałbym, aby zaraz po wejściu do samochodu telefon automatycznie sie połączył z modułem.

Wiele odbiorników Bluetooth ma wbudowana baterię i funkcje auto-wyłączania, co jest bardzo irytujące, gdyż trzeba włączać taki moduł za każdym razem.
    E8600
    Level 40  
    MasMas wrote:
    Czy ten moduł pozostaje włączony cały czas, tak długo jak długo jest zasilanie? Chodzi mi o to, ze np. umieszczę go w samochodzie i połączę telefon. Potem zaparkuje, wrócę do auta za parę godzin i chciałbym, aby zaraz po wejściu do samochodu telefon automatycznie sie połączył z modułem.

Tak mając zasilanie moduł pozostaje włączony/aktywny cały czas. To czy będzie się automatycznie łączyć po pierwszym sparowaniu bardziej zależy od nadania uprawnień w telefonie np. jako zestaw słuchawkowy + odpowiedni profil.
    szeryf3
    Level 27  
    Fajny moduł. Wcześniej już się zastanawiałem nad zakupem, a po Waszych opiniach widzę, że warto go posiadać.
    maly_elektronik
    Level 23  
    Niestety zgodnie z dokumentacją SIG Bluetooth LE nie ma wsparcia dla streamowania audio. Jeżeli jakiś producent sobie to zrobić to na customowym serwisie i protokole a co za tym idzie żaden telefon po połączeniu się nie wykryje go jako słuchawki czy cokolwiek w tym stylu.
    Tym bardziej widać to po opisie ze autor odpalił go na starym telefonie który nie miał BLE.

Dopiero w BL 5.0 pojawia się profil odpowiedzialny za przesyłanie dzwięku i wtedy faktycznie każde urządzenie które wspiera standard będzie mogło go rozpoznać poza tym zawsze będzie wymagana customowa apka producenta urządzenia audio bazującego na BLE
    brofran
    Level 40  
    maly_elektronik wrote:
    Niestety .... nie ma wsparcia dla streamowania audio.

Tzn konkretnie co nie będzie działać na tym module ?
    maly_elektronik
    Level 23  
    Tryb BLE. Autor cały czas podkreśla że audio poleci w standardzie Bluetooth 4.1, który jest energooszczędny a de facto będzie to i tak legacy BL 2 albo 3.x.
    E8600
    Level 40  
    Czyli mamy rozumieć, że wszystkie słuchawki (zarówno mono do rozmów jak i stereo do muzyki) oraz głośniki przenośne sprzedawane oficjalnie przez znanych producentów w standardzie bluetooth 4.0 - 4.2 LE przekazują tak naprawdę dźwięk w standardzie BL 2.0 lub 3.0? Nie bardzo mi się chce w to wierzyć.
    W wolnej chwili poszukam jakieś aplikacji na telefon aby sprawdzić w jakim dokładnie standardzie bluetooth ten moduł jest widoczny dla telefonu.
    Oczywiście o ile takową znajdę?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Przecież dopiero w BT 5.0 wyszło z Dźwiękiem HD aptX™ czy się mylę??

Pozostałe BT 2.0, 3.0, 4.0 to aptX.
    TvWidget
    Level 37  
    E8600 wrote:
    Czyli mamy rozumieć, że wszystkie słuchawki (zarówno mono do rozmów jak i stereo do muzyki) oraz głośniki przenośne sprzedawane oficjalnie przez znanych producentów w standardzie bluetooth 4.0 - 4.2 LE przekazują tak naprawdę dźwięk w standardzie BL 2.0 lub 3.0?

Tak jest w rzeczywistości. Te literki LE oznaczają Bluetooth Low Energy. W praktyce do przesyłania dźwięku się go nie używa.
    maly_elektronik
    Level 23  
    Quote:
    W wolnej chwili poszukam jakieś aplikacji na telefon aby sprawdzić w jakim dokładnie standardzie bluetooth ten moduł jest widoczny dla telefonu.
    Oczywiście o ile takową znajdę?

Moduł może być widoczny jako LE (spróbuj aplikacji nRFConnect z android marketu). Jest szansa że podczas skanowania zobaczysz rozgłoszenie w standardzie LE. Ale tak jak napisałem wczesniej stream audio będzie szedł po niższej wersji standardu. W ekstremalnie dobrych warunkach będziesz miał sterowanie głośnością i sterowanie utworami zrobione po LE.
    E8600
    Level 40  
    Jedyną aplikacją, którą udało mi się odpalić na Blackberry to "Bluetooth Low Energy Scanner", który nie znajduje modułu. Podziękowania dla kolegi @maly_elektronik za zwrócenie uwagi. Być może taki moduł w standardzie bluetooth 5.0 by to obsługiwał? Pobór prądu nie był dla mnie kluczowy ale z uwagi na spore zainteresowanie naniosłem korektę w treści artykułu.
    Dla mnie ważniejsze jest, że działa nie robi problemów oraz przyzwoicie gra.

MasMas wrote:
    Chodzi mi o to, ze np. umieszczę go w samochodzie i połączę telefon. Potem zaparkuje, wrócę do auta za parę godzin i chciałbym, aby zaraz po wejściu do samochodu telefon automatycznie sie połączył z modułem.

W moim przypadku układ jest widziany jest jako zestaw słuchawkowy i łączy się automatycznie z telefonem. W innych telefonach będzie to pewnie kwestia ustawień o czym pisałem wcześniej.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Pobór prądu w StB jest strasznie duży, jesteś pewien, że to są mA, a nie uA? Bo jeśli mA i jest to podłączone "przed stacyjką", to w połączeniu z alarmem, wyładuje akumulator bardzo szybko.
    dktr
    Level 23  
    Wiktor626 wrote:
    Ja bym go z chęcią zamówił

A tu taka ciekawostka jest on dostępny również Polsce
    https://allegro.pl/oferta/modul-bluetooth-stereo-audio-micro-usb-mp3-8229347307

Zakupiłem go, wszystko działa poprawnie, ale w momencie łaczęnia lub rozłączenia moduł sapie "blututhasdiskonekted" a nie ładne beep jak w tym z tego wątku.

E8600
    Level 40  
    Sprawdziłem raz jeszcze - jestem pewien. Układ pobiera mniej jeśli jest sparowany z telefonem 15 mA natomiast StB pozostaje aktywny i pobiera 32 mA (cały czas szuka nadajnika).

Nie uważam to za problem, gdyż układ nie wymaga akceptacji (brak przycisków oraz hasła w przypadku nadajników/telefonów z bluetooth 4.0). Jeśli byśmy podłączyli tak jak sugerujesz na stałe jak alarm samochodowy to byle kto mógłby się połączyć i zacząć puszczać muzykę w naszym aucie na parkingu. Jest jednak rozwiązanie trzeba go podłączyć pod radio samochodowe tak aby się uruchamiał gdy radio jest włączone a samo radio miało zasilanie po stacyjce. Niektóre radia mają wyprowadzone 5 V DC pod zewnętrzny port USB wówczas sprawa jest prostsza.

dktr wrote:
    Zakupiłem go, wszystko działa poprawnie, ale w momencie łaczęnia lub rozłączenia moduł sapie "blututhasdiskonekted" a nie ładne beep jak w tym z tego wątku.

Właśnie dlatego jestem zły, że zamówiłem tylko 2 sztuki. Mam nadzieję, że jak zamówię kolejne to także przyjdą z ładnym "beep". To co rzuca się na 1 rzut oka to twój ma inne oznaczenie HW-770 na PCB oraz nieco inna sygnatura na układzie.
    Dareks
    Level 20  
    A mi robi ładne "beep". Hm..., to są chyba jakieś opcje tego układu?.
    Dareks
    Level 20  
    Jedyne oznaczenie jakie widzę na PCB to "XY-BT-MINI"