Witajcie! Najnowsza zakupiona w TME partia tych scalaczków zaowocowała generowaniem fali około 4MHz nałożonej na "zerze" podłączającym diody LED na wyjściu driverów i także na lini zasilania +5V w reflektorze z 12-oma tymi sterownikami. Zbiegło się to z montażem nowej partii płytek PCB i nową dostawą drajwerów. Płytki na pewno są dobre i nie ma w nich błędów mogących doprowadzać do takich oscylacji. Od ponad trzech lat takie lampki montuję i było czyściutko. Wszystkie sterowniki mają wspólne sterowanie podobne do PWM-a, ale polegające na modulacji światła bardzo krótkimi impulsami (około 20us do 800us) ze stałą długą przerwą między nimi około 1ms, wychodzi to około 400Hz do prawie 2kHz w zależności od podprogramu, jaki jest ustawiony przez użytkownika. Nijak nie mogę tego uspokoić. Z ostatniego reflektora na drajwerach z poprzedniej partii wylutowałem te scalaczki i położyłem na nowych płytkach i ... zupełna cisza, wszystko pracuje dobrze. Zakładam, że to Chińczyk sknocił tę partię. Wszędzie, gdzie trzeba jest filtracja i dodatkowe kondensatory nie pomagają, a nawet zwiększają amplitudę tych oscylacji. Nie mogę wypuścić takich lamp do klienta, bo to psuje zamierzony efekt i grozi przegrzaniem wyjść drajwerów.
Układ ten jest niepopularny w Polsce, nie mam od kogo takich scalaczków zakupić, aby zamknąć ostatnią partię płytek, według tego wzoru i schematu. Nowe lampki będą miały już inne rozwiązanie. Potrzebnych jest około 250 scalaczków.
Moje dotychczasowe dobre są z partii: DM120611, EM114411, EO182611 a te "złe" to: BMEA00561.
Na Elektrodzie nie wywołuje żadnego wyniku dla mojego zapytania, ale zakładam, że może jednak ktoś się znajdzie, kto będzie miał podobne problemy i pomoże mi je rozwiązać.
Oczekuję i pozdrawiam, Artur.
Układ ten jest niepopularny w Polsce, nie mam od kogo takich scalaczków zakupić, aby zamknąć ostatnią partię płytek, według tego wzoru i schematu. Nowe lampki będą miały już inne rozwiązanie. Potrzebnych jest około 250 scalaczków.
Moje dotychczasowe dobre są z partii: DM120611, EM114411, EO182611 a te "złe" to: BMEA00561.
Na Elektrodzie nie wywołuje żadnego wyniku dla mojego zapytania, ale zakładam, że może jednak ktoś się znajdzie, kto będzie miał podobne problemy i pomoże mi je rozwiązać.
Oczekuję i pozdrawiam, Artur.