Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Beninca HEAD/BOB brama się nie zamyka

17 Lip 2019 10:07 777 12
  • Poziom 4  
    Dzień dobry,
    To mój pierwszy post, więc witam wszystkich użytkowników serdecznie.
    Mam problem z bramą wjazdowa na posesję (zestaw centralka HEAD i siłowniki BOB). Skrzydła otwierają się normalnie, natomiast nie ma już możliwości zamknięcia bramy (nie reaguje na sygnał z pilota). Problem zaczął sie pojawić już jakies dwa tygodnie temu, ale po resecie zasilania centalki, wszystko wróciło do normy. Obecnie mogę tylko zamknąć bramę ręcznie po wcześniejszym odblokowaniu siłowników. Po kolejnym restarcie centralki brama ponownie się otworzy, ale juz nie można jej zamknąć. Siłowniki pod odblokowaniu pracują normalnie bez żadnych oporów, fotokomórki zainstalowane na słupkach, też wydają sie sprawne (słychac jak reagują na przcięcie wiązki między nimi). W centralce równiez nie widać żadnych sladów zwarcia, przypalenia).
    Jestem laikiem, ale już w ciągu kilku ostanich lat udawało mi się rozwązywać proste problemy (wymiana kondenstorów rozruchowych, zbyt daleko otwierające się skrzydło, przecinające wiązkę fotokomórki). Niestety obecny problem mnie przerasta, więc bedę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

    Pozdrawiam
    Mirasco
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Zacznij od sprawdzenia obwodu fotokomórek. Najprościej na początek zastosować zworkę w centrali zamiast obwodu fotek.
  • Poziom 4  
    Dziękuję za podpowiedź :-)
    Rozumiem, że po założeniu zworki, jeśli wszystko inne jest sprawne brama powinna się zamknąć?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Jeżeli problem leży w przerwanym obwodzie fotokomórek to tak.
  • Poziom 4  
    Faktycznie, fotokomórki dokonały swego żywota, bardzo dziękuję za pomoc :-)
    Po założeniu zwory brama zamyka się prawidłowo. Od razu rzuciłem okiem na Allegro w poszukiwaniu fotokomórek. Oryginalne Beninca Pupilla kosztują 125 PLN, zamienniki 49PLN. Lepiej kupić oryginał, czy nie ma to znaczenia?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Sprawdziłeś miernikiem, że to uszkodzona fotokomórka? Pisałeś, że "pstyka". Może to wina okablowania, które np zgniło w zniemi?
  • Poziom 4  
    Nie sprawdziłem :-(
    Pop prostu zmierzyć czy dochodzi 24V z centralki?
  • Poziom 23  
    Sprawdź styk NC w fotce czy się zwiera/rozwiera po zasłonięciu fotokomórki. Dalej sprawdź po stronie centrali co się dzieje na końcu przewodów.
  • Poziom 4  
    Faktycznie, chyba jest jakiś problem z kablem.
    Generalnie na stykach sterujących fotki bliżej centalki, normalnie jest zwarcie, po przesłnięciu wiązki rozwarcie.
    Na końcukabla w centralce, zamiast zwarcia miernik pokazuje około 1,5 kΩ.
  • Poziom 23  
    Jak masz wolne żyły to poszukaj sprawnej pary.
  • Poziom 4  
    Baaaardzo dziękuję za pomoc :-)
    Jak jużwspominałem jestem tu nowy, wszystkie posty były bardzo pomocne, czy przy każdym powinienem nacisnąć ten plusik "Pomocny post"?
  • Poziom 4  
    Jeszcze raz bardzo dziękuję koledze lamerb.
    Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam
    Mirasco
  • Poziom 4  
    Jeszcze raz bardzo dziękuję koledze lamerb.
    Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam
    Mirasco

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dzięki cennym wskazówkom kolegi lamerb, udało sie znaleźć uszkodzenie w obwodzie fotokomórek.
    Miałem jeszcze jedną wolną parę przewodów w kablu łaczącym centralkę z fotokomórkami, więc obyło się bez wymiany kabla.