Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MF 8240 - skrzynia dyna błąd ciśnienia na filtrze sterowania skrzyni

JACKTHESOUL 19 Jul 2019 14:02 2448 11
    JACKTHESOUL
    Level 9  
    Witam szanowne grono!

pacjent to Massey Ferguson 8240 skrzynia dyna. Po porządnym rozgrzaniu zapala się czerwona kontrolka cisnienia na tym dokładniejszym filtrze odpowiedzialnym za zasilanie sterowania skrzyni. Wymieniłem sam filtr i nie pomogło. Ciągnik jeździ w zupełności normalnie nic nie szarpie nie ma uślizgów itd.
    Na początek chciałem podpiąć manometr ale mam na warsztacie tylko taki jak na zdjęciu, trochę słaba skala na pomiary skrzyni
    MF 8240 - skrzynia dyna błąd ciśnienia na filtrze sterowania skrzyni67405248_8...1440_n.jpg Download (431.25 kB)
    -wydaje mi się, że jest to pomiar na głównej szynie bo jest względnie stabilny jedynie blokada mostu powoduje delikatny spadek ciśnienia i to tylko na chwilę.

1. Czy mógł by się ktoś podzielić rozpiską złącz do pomiaru ciśnienia?
    2. Jakieś pomysły co może być przyczyną i jak dalej szukać usterki?

Nie specjalizuje się w takich skrzyniach ale troszeczkę ogólnego pojęcia mam o tych skrzyniach dlatego sam próbuję coś przynajmniej zdiagnozować.
    Anonymous
    Level 1  
    JACKTHESOUL
    Level 9  
    Zanim zacznę wymieniać elementy na oślep chciałem zrobić pomiar ciśnienia. Dlatego szukam opisu złącz diagnostycznych. Kupuje się łatwo ale ta metoda można wymienić pół maszyny i nie trafić.
    JACKTHESOUL
    Level 9  
    Główne pytanie było o opis wyjść pomiarowych. Co mi z dobrze wyskalowanego manometru jeśli nie będę wiedział co mierzę. Sklep mam kilka kilometrów od domu, będzie potrzeba to kupię manometr na mniejszej skali. Panowie nie przyszedłem tu po oczywistości tylko porady w zakresie w którym sobie nie radzę. Nigdy nie oddawałem maszyn do serwisu właśnie ze względu na takie podejście- wymienimy na koszt klienta może się uda a jak nie to wtedy pomyślimy dalej.
    Anonymous
    Level 1  
    MIDPAC
    Level 17  
    JACKTHESOUL wrote:
    Witam szanowne grono!

Po porządnym rozgrzaniu zapala się czerwona kontrolka cisnienia na tym dokładniejszym filtrze odpowiedzialnym za zasilanie sterowania skrzyni.

Zacznijmy od tego, która dokładnie kontrolka się świeci.
    JACKTHESOUL
    Level 9  
    Pali się 1 oraz 7. Nie jestem pewien czy to czujnik ciśnienia ale z tyłu metalowej puszki filtra jest ustrojstwo które ma elektryczna kostkę zabezpieczana plastikowym gwintem- po wyczyszczeniu kontrolka zapala się dużo później. Patrząc po nr to kosztuje 250 a nie 25 jak ktoś tu pisał. Czy uszkodzenie może dawać takie objawy czy to tylko zbieg okoliczności?

Takie coś:
    https://sprzedajemy.pl/czujnik-cisnienia-oleju-mf-massey-ferguson-8240-8250-turobin-2-e30984-nr58987728
    MIDPAC
    Level 17  
    MF 8240 - skrzynia dyna błąd ciśnienia na filtrze sterowania skrzyni
    Zmierz ciśnienie -port 29 powinno byc 5 Bar
    stasiekb100
    Level 27  
    Zmierz też na porcie 48. Napisz jak zachowuje się podczas kręcenia kierownica.
    JACKTHESOUL
    Level 9  
    Panowie! dziękuję za dotychczasową pomoc!
    Przepraszam, że dopiero odpisuję. Ciągnik ten wykonuje u mnie jedynie prace polowe i w czasie żniw stoi nie używany. Kilka razy jeździłem nim ale jak na złość kontrolka się nie zapalała. Dziś przy talerzowaniu ponownie zaświeciła do mnie czerwonym blaskiem. Miałem już przygotowany na tą sytuację manometr i z pomiaru na złączu 29 mam 4,5 bara a przy dodaniu gazu wchodzi na 5 Bar. port nr. 48 równo 17 Bar niezależnie od obrotów.
    MIDPAC
    Level 17  
    Ciśnienia wyglądają ok.
    Możliwe że jest zatkany filtr, uszkodozny czujnik filtra (34) lub uszkodozny czujnik niskiego ciśnienia (42) MF 8240 - skrzynia dyna błąd ciśnienia na filtrze sterowania skrzyni