Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chevrolet Captiva - Brak ładowania, nie świeci kontrolka

krystian250692 19 Jul 2019 23:54 1314 7
  • #1
    krystian250692
    Level 9  
    Witam. Mam problem z Chevroletem Captiva 2011 rok 2.0 vcdi 150km. Mianowicie auto straciło ładowanie. Kontrolka się zapaliła sprawdziłem multimetrem 10.5v na odpalonym silniku. Stwierdziłem że nie będę naprawiał tylko kupię używany. Złożyłem wszystko do kupy naładowałem akumulator odpalam i wciąż nie ma ładowania. Kontrolka od ładowania świeci się tylko na zapłonie po odpaleniu gaśnie. Do alternatora dochodzi wtyczka 2-pinowa kabel szary i brązowy. Z brązowym napięcie jest podobne jak na akumulatorze różnica 1V. Jest to bodajże kabel wzbudzeniowy. W kablu szarym jest okolo 5.5V. Sprawdziłem ładowanie przy samym alternatorze więc kabel chyba można wykluczyć. Dzis rozebrałem stary alternator i po oględzinach nie widać śladów zużycia. Szczotki są w super stanie, komutator również ok praktycznie nie ma rowków. Podejrzewam ze wina nie leży po stronie alternatora i stary był dobry ale to tylko moja własna opinia. Dodam jeszcze że kable z wtyczki ida do ECM-u i całe ładowanie odbywa sie z udziałem sterownika. Po wypięciu wtyczki z alternatora na odpalonym silniku nie zapala się kontrolka ładowania co jest minimum dziwne. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym problemem? Pozdrawiam
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr Fluke
  • #2
    motyl7104
    Level 16  
    wypięciu wtyczki z alternatora kontrolka ładowania nie będzie świecić ani na zgaszonym ani na odpalonym silniku ,bo rozłączasz jej obwód. na początek sprawdź może przewody od alternatora do ecu.
  • Multimetr Fluke
  • #3
    krystian250692
    Level 9  
    Na zgaszonym świeci się właśnie kontrolka tzn dokładnie jest tak że zapala się na chwilę gaśnie na kilka sekund i znów się zapala nda stałe. Przewody raczej bym wykluczył bo napięcie w nich jest i cala wiazka wygląda zdrowo zadnych przetarć ani nic nie ma.
  • #4
    motyl7104
    Level 16  
    A masa na alternatorze jest dobra.sprawdzałes napięcie na alternatorze sprawdzałes względem masy na alternatorze.samochodzie czy akumulatorze?
  • #5
    krystian250692
    Level 9  
    Właśnie przed chwilą wszystko sprawdzilem i jest ok. Nie ma żadnych przerw masy posprawdzane i na wszelki wypadek wyczyszczone. Bez zmian nie mam juz pomyslow. Czy alternator bylby uszkodzony...?
  • #6
    damiano20017
    Level 5  
    Sprawdź napięcie na akumulatorze
  • Helpful post
    #7
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    krystian250692 wrote:
    Stwierdziłem że nie będę naprawiał tylko kupię używany


    To kup przynajmniej regenerowany a nie jakiś złom, litości....., tam jest L i DFM więc bajka.
  • #8
    krystian250692
    Level 9  
    Kolega strumien swiadomosci mial racje obydwa alternatory były złomami. Ori poszedł do regeneracji kupiony odesłałem. Dziękuję wszystkim za pomoc.