Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Scania 420 HPI Euro5 - Adblue - nie wyświetla poziomu. Brak komunikacji z SCR

Werkam1502 21 Jul 2019 10:02 2646 9
  • #1
    Werkam1502
    Level 6  
    Witam, mam problem z nowo kupioną Scania.
    Pacjent: Scania 420hpi 2012r. Euro5.
    Auto nie pobiera adblue, oraz nie wyświetla poziomo adblue, pokazuje dwie kreski (-.-).
    Sytuacja jest dość dziwna bo na wyświetlaczu nie wyskakuje żaden błąd ani usterka. Pulpit czysty.
    Po podłączeniu kabla SDP3 nie nawiązuje połączenia z SCR.
    Program nie widzi SCR tak jakby go nie było. Występują tylko dwa aktywne błędy na EMS które mówią, że nie ma komunikacji między jędnostką sterującą a SCR.
    Próbowałem wymieniać czujnik Nox jednak nic to nie dało.
    Napięcie na wtyczce do czujnika Nox oraz napięcie przy wejsciu do sterownika adblue jest prawidłowe.
    Najdziwniejsze jest to, że mimo jakiejś usterki pulpit jest czysty, kompletnie nic sie nie wyświetla mówiącego o usterce.
    Rozwawiałem juz z kilkoma magikami, według nich może być uszkodzona pompa adblue , a dokładniej jednostka sterująca adblue, dlatego nie pokazuje poziomu. A to, żę auto jedzie normalnie i nie widzi zadnych blędów jest spowodowane że ktoś mógł coś wyłączyć. W pliku sops Adblue jest prawdopodobnie pod numerem 3459, sprawdzałem i pod tym numer jest komenda (ZZ-nieważny).
    Ktoś miał może podobny przypadek i potrafi coś podpowiedzieć?
  • #2
    Chavez
    Level 25  
    Sprawdź instalację do pompy adblue-zasilania, masy, cany. Jeśli wszystko ok to padła pompa.
  • #3
    Werkam1502
    Level 6  
    Zasilanie, cany sprawdzone i jest ok.
    A czy to jest normalne, ze gdy padnie pompa to nie wyświetla się żaden błąd na wskaźnikach?
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    #5
    mariomalinie
    Level 19  
    Witam
    Może siedzi tam jakiś emulator?? Jak możesz to wyślij mi sops na PW.
  • #6
    kopernik1993
    Level 9  
    Jak ktoś wyłączył ograniczenie mocy w sopsie to i pewnie zakleił kontrolkę na zegarach 🙂 u mnie taki sam problem, tez jeszcze nie doszedłem gdzie problem. Ogarnales już kolego ?
  • #7
    Werkam1502
    Level 6  
    Jeszcze nie, tzn jestem w trakcie. Mam napewno uszkodzoną pompę/sterownik SCR. Wysłałem ją do sprawdzenia i regeneracji. Ma być gotowa pod koniec tygodnia. Założę ją i później spróbuje przywrócić fabrycznego sopsa.
  • #8
    kopernik1993
    Level 9  
    Kolego udało się uporać z usterka ?
  • #9
    Werkam1502
    Level 6  
    Tak udało się. Uszkodzona „pompa” SCR. Po wymianie poziom adblue na wyswietlaczu znów jest widoczny.
  • #10
    Werkam1502
    Level 6  
    Uszkodzona „pompa SCR” po wymianie poziom na wskaźniku wrócił. Dzieki