Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop kr 7010 nic nie pokazuje :/

Salazara 22 Jul 2019 16:11 354 8
Tespol
  • #1
    Salazara
    Level 4  
    Czesc

    Dostałem ostatnio oscyloskop kr-7010 i coś tam pokazywał jak się go puknęło ale teraz nie pokazuje nic. Lampka swieci po włączeniu. Nic nie buczy, piszczy itd... jak go otworzyłem to zaniemówiłem. Wie ktos może co się w nich głównie psuło lub co jest przyczyną? :D
  • Tespol
  • #2
    DiZMar
    Level 43  
    Salazara wrote:
    ... jak go otworzyłem to zaniemówiłem...

    A co potwora z Loch Ness zobaczyłeś? :shii:
  • Helpful post
    #3
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Ło Panie ... to trudne i niebezpieczne ze względów na wysokie napięcia.

    Jak pukanie cos tam dawało to może zimny lut lub jakie gniazdo nie kontaktuje.

    Poszukaj schematów i zacznij od pomierzenia napięcia.

    By ustalić gdzie jest plamka to trzeba odłączyć blok X i sprawdzić czy się pojawi i da regulować w pionie i tak samo z blokiem Y popełnić i sprawdzić czy da się regulowac w poziomie.

    Zasadniczo pukanie odradzam na delikatność lampy.


    Lampa świeci no czy świeci działo elektronowe na pomarańczowo.

    Szukaj schemat i pomierz napięcia wstępnie.

    Trzeba ostrzec że lampa zachowuje się jak kondensator i może kopnąć.
  • Tespol
  • #5
    Salazara
    Level 4  
    [quote="zdzisiek1979"]Ło Panie ... to trudne i niebezpieczne ze względów na wysokie napięcia.

    Jak pukanie cos tam dawało to może zimny lut lub jakie gniazdo nie kontaktuje.

    Poszukaj schematów i zacznij od pomierzenia napięcia.

    By ustalić gdzie jest plamka to trzeba odłączyć blok X i sprawdzić czy się pojawi i da regulować w pionie i tak samo z blokiem Y popełnić i sprawdzić czy da się regulowac w poziomie.

    Zasadniczo pukanie odradzam na delikatność lampy.


    Lampa świeci no czy świeci działo elektronowe na pomarańczowo.

    Szukaj schemat i pomierz napięcia wstępnie.

    Trzeba ostrzec że lampa zachowuje się jak kondensator i może kopnąć.[/

    Dzięki! Przeczyszczyłem pokrętła i lampa zaczęła świecić. Ale tylko widać pionową kreskę, którą możne regulować za pomocą zmiany wielkości napiecia. Podstawy czasu nie da się ustawić. Nic nie reaguje na obracanie pokrętła. W dodatku zieloną kreskę widać tylko ja prawej połowie ekranu. Czy to już są jakieś wskazówki?
  • #6
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Wychodzi że są uszkodzenia w układzie X i Y

    Pomierz napięcia schematy jakie sa to sa cos tam widać.


    Skoro podstawa czasu nie działa a widać kreskę pionowa po jednej stronie to bym doszukiwał sie wpierw w braku napięcia na wzmacniaczu X. Da się ja przesunąć regulacja położenia w poziomie ( prawdopodobnie pokrętło strzałaka lewo prawo )
    Trzeba pomierzyć czy zasilacz pracuje. Uważaj bo to napięcia rzędu z ~200V.
  • #7
    Salazara
    Level 4  
    Można przesuwać lewo prawo i góra dół. Tylko jak podłączę sygnał to nie da się go rozciągnąć. Jest cały czas pionowa kreska :/
  • Helpful post
    #8
    zdzisiek1979
    Level 38  
    A jak nie ma sygnału podłączonego to kropka jest?

    Czyli jak ustawisz powiedzmy 50ms/d to brak jakiej koleiwk reakcji.

    Czyli definitywnie nie działa podstawa czasu. Sprawdź napięcia w pierwszej kolejności.

    Skoro daje się przesuwać w poziomie to zakładam że wzmacniacz końcowy X działa a nie działa generator ( sygnału piło kształtnego ).
  • #9
    Salazara
    Level 4  
    Jak nie ma sygnału to jest kropka :)