Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Access Point nie widzi routera (i vice versa)

23 Lip 2019 08:47 501 16
  • Poziom 9  
    Witajcie,
    ostatnio dotarł do mojego domu światłowód i dostałem do niego router Huawei HS8145V. Śmiga bardzo ładnie, ale chciałem rozszerzyć zasięg wifi, bo router jest na strychu i na parterze sieć jest już taka sobie. Sieć schodzi kablem lan na dół, gdzie jest switch. Podłączyłem więc starszy router Asmax n300rs, żeby robił za access pointa. Na asmaxie wyłączyłem dhcp i włączyłem tryb bridge. No i widzę teraz na dole sieć, ale urządzenia nie pobierają IP z routera. Kiedy loguję się na huawei, w tabeli urzadzeń nie widać asmaxa. Switch pokazuje że połączenie asmax<>switch jest, połączenie switch<>router też jest.
    Podejrzewam że asmax nie może się dogadać z huawei, tylko nie wiem po której stronie leży wina. Czy ktoś miał podobny problem?
    Czy asmax powinien mieć własne stałe ip? Czy powinien być podłączony do sieci przez port lan?
  • Poziom 39  
    Najlepiej by było żeby asmax miał IP z puli twojej sieci.
    Najwygodniej podłączyć portem LAN (w teorii powinien być przezroczysty), Podłączając WANem jest więcej problemów a korzyść żadna.
    Jeśli posiada funkcję isolate client to wyłącz ją.

    Nie napisałeś najważniejszego, właśnie jak obecnie podłączyłeś WANem czy LANem, jeśli WANem to może być taka sytuacja że adresy "prywatne" routerów pokrywają się i nie zadziała, w sensie że na wanie dostaje 1.1.1.x a na sieci wewnętrznej też ma 1.1.1.x (numery poglądowe...)
  • Poziom 9  
    No właśnie najpierw podłączałem LANem i nie zadziałało. Próbowałem ze stałym IP, potem myślałem że może router z góry przydzieli coś po dhcp, ale też nic. Potem próbowałem przez WAN i dalej nic. Spróbuję jeszcze wymienić patchcord, może ten jest jakiś trefny, bo dziwi mnie najbardziej że router u góry nie widzi asmaxa.
  • Specjalista Sieci, Internet
    scaevola napisał:
    Podejrzewam że asmax nie może się dogadać z huawei
    Moim zdaniem one nie muszą się "dogadywać:. Asmax ma tu działać jak kolejny zwykły switch + access point (Wi-Fi). Połączenie kablem Asmax (LAN) - switch - router. Gdy podłączysz komputer do kolejnego portu LAN Asmaxa, powinien być internet jakby to było podłaczenie bezpośrednio do routera. To będzie dowód, że okablowanie jest OK.
  • Poziom 9  
    jprzedworski napisał:
    Asmax ma tu działać jak kolejny zwykły switch + access point (Wi-Fi). Połączenie kablem Asmax (LAN) - switch - router. Gdy podłączysz komputer do kolejnego portu LAN Asmaxa, powinien być internet jakby to było podłaczenie bezpośrednio do routera. To będzie dowód, że okablowanie jest OK.

    Czyli Asmax nie powinien pobierać IP z drugiego routera i być przezroczysty, jak zwykły switch?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    scaevola napisał:
    jprzedworski napisał:
    Asmax ma tu działać jak kolejny zwykły switch + access point (Wi-Fi). Połączenie kablem Asmax (LAN) - switch - router. Gdy podłączysz komputer do kolejnego portu LAN Asmaxa, powinien być internet jakby to było podłaczenie bezpośrednio do routera. To będzie dowód, że okablowanie jest OK.

    Czyli Asmax nie powinien pobierać IP z drugiego routera i być przezroczysty, jak zwykły switch?


    Nie nie.
    To zależy, czy mowa o WANie czy o LANie.
    Na WANie i tak musi pobrać (albo ręcznie wpisać) bo inaczej nie zadziała.
    Asmax nie dostanie adresu IP przez LAN !!, ten adres należy sobie ręcznie ustawić. (będzie to adres samego urządzenia bez wpływu na działanie sieci jako takiej)
    a)na adres z zakresu swojej sieci
    b)najlepiej z poza zakresu DHCP routera głównego
    c)dać sobie adres łatwy w zapamiętaniu. (np. 192.168.1.200)
    Owszem, asmax będzie przezroczysty.
  • Poziom 9  
    Ok, czyli robiłem zgodnie z prawidłami sztuki, znaczy nadałem mu adres 192.168.0.100. Co prawda wchodzi w zakres DHCP, ale tyle urządzeń mieć na pewno nie będę a router adresuje "do góry".
    Kiedy nie działało mi na LANie właśnie pomyślałem że podłączenie przez WAN może spowodować ze on pobierze adres z puli DHCP. Ale tez nie zadziałało. Więc o ile router u góry nie ma jakichś specyficznych ustawień blokujących, to chyba najbardziej prawdopodobne jest, że podłączony patchcord nie zapewnia łączności. Sprawdzę wieczorem.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    No to jeszcze pytanie. Czy port routera, do którego podłączasz Asmaxa, daje dostęp do internetu? Tego typu routery często mają skonfigurowane VLAN-y i wyjścia oznaczone LAN 1, 2,3,4 mogą mieć różne role - niekoniecznie internet.
  • Poziom 9  
    jprzedworski napisał:
    No to jeszcze pytanie. Czy port routera, do którego podłączasz Asmaxa, daje dostęp do internetu? Tego typu routery często mają skonfigurowane VLAN-y i wyjścia oznaczone LAN 1, 2,3,4 mogą mieć różne role - niekoniecznie internet.

    Tak, na 100%, bo Asmax nie jest podłączony bezpośrednio do routera tylko przez switch. A do switcha są podłączone inne urządzenia i jest na nich sieć.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    scaevola napisał:
    Czyli Asmax nie powinien pobierać IP z drugiego routera i być przezroczysty, jak zwykły switch?
    Skoro sam napisałeś, że ustawiłeś typ Bridge, to z instrukcji wynika, że to się robi switch:
    "Router Asmax N300RS posiada dodatkową opcję pracy jako most sieciowy i jednocześnie jako zwykły punkt dostępowy sieci bezprzewodowej „Bridge”, w tym trybie wszystkie porty LAN oraz interfejs bezprzewodowy są połączone, a mechanizmy NAT, DHCP i Firewall są wyłączone."
  • Poziom 9  
    Hm, to powinienem ustawić Bridge czy nie?
    PS. Dzięki za instrukcję, mam :)
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Jeśli opierać się na instrukcji, to tak. A jak podłączysz komputer kablem do podłączonego już Asmaxa (LAN), zamiast do switcha, to internet jest?
  • Poziom 9  
    jprzedworski napisał:
    Jeśli opierać się na instrukcji, to tak. A jak podłączysz komputer kablem do podłączonego już Asmaxa (LAN), zamiast do switcha, to internet jest?

    Tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam że nie. Urządzenia WiFi bez problemu wymieniają SSID i hasło, a potem próbują pobrać IP. Asmax go nie podaje, bo ma wyłączone DHCP. Po kolejnych próbach rozłączają się. Więc po kablu będzie pewnie analogicznie.

    Ten router do niedawna chodził w normalnej konfiguracji, tj jako router domowy i nie było z nim problemów.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Cały czas mieszasz.
    Zróbmy tam.
    Ustaw Asmaxowi adres na 10.0.0.1 , maskę 255.255.255.0 (Lan interface setup)
    Jeśli DHCP asmaxa samo się nie przestawi to też ustaw na zakres 10.0.0.2-10.0.0.254.
    Podłącz router WANem i na wanie wybierz typ połączenia DHCP Client.

    Musi działać.
  • Poziom 9  
    Dzięki, ale to spowoduje, że urządzenia łączące się przez asmaxa będą za drugim NATem.

    Posprawdzałem wczoraj kilka rzeczy i doszedłem do pewnych konkluzji:
    - wymieniłem patchcord i nic to nie zmieniło, więc to nie jest kwestia kabla,
    - włączyłem w Asmaxie tryb bridge, wyłączyłem DHCP, ustaliłem stałe IP (192.168.0.100) w masce domeny, Asmax zaczął być widoczny jako urządzenie w routerze, co mnie ucieszyło.
    - mimo zarejestrowania na routerze dalej nie można korzystać z WiFi, ponieważ po połączeniu jakiegokolwiek urządzenia w dalszym ciągu Asmax nie może pobrać dla niego adresu IP.

    W ramach testów wymieniłem Asmaxa na stary router TP-link, który gdzieś mi zalegał. Połączył się momentalnie, zarejestrował klientów WiFi i bezproblemowo wszystko ruszyło. Minus jest taki, że TPlink obsługuje tylko max 54Mbit.
    Eksperyment każe jednak sądzić, że coś jest nie tak z Asmaxem, który ma problemy w trybie AP.
    Ale chyba sobie już podaruję.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Włączanie trybu bridge korzystając z "LANu" nie ma sensu.
    Możesz sprawdzić jeszcze jeden myk, ustaw asmaxowi na WANie static IP i wpisz coś na pałę (np. 172.16.0.1).
    Oczywiście to tylko proforma, bo WANu nie będziesz podłączał.
    Dziwny przypadek ale już widziałem coś takiego... we fritzie podajże.
  • Poziom 9  
    Tak jak podejrzewałem, huawei nie mogło dogadać się z asmaxem. Po prostu "nie i już". Wymieniłem asmaxa na repeater noname i od razu się uruchomił, pobrał IP i działa.