Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] nissan micra k13 1.2 benz. - napięcie ładowania akumulatora

mechanik33 25 Jul 2019 21:09 1659 15
    mechanik33
    Level 16  
    Witam.Panowie,jakie powinno być prawidłowe napięcie ładowania aku w tym wypierdku?Po odpale wskazuje 14,3 po minucie spada do 13,1 i tak utrzymuje niezależnie od obciążenia.micra 1.2 2014 rok
    Mobali
    Level 40  
    Micra nie wyróżnia od innych tego typu aut. Wartość napięcia mierzonego na akumulatorze powinna wahać się pomiędzy 13,8 V a 14,5 V, a więc mieści się w normie. Pod obciążeniem wartości te mogą spadać, oczywiście.
    mechanik33
    Level 16  
    Jeszcze raz.przeczytaj uwaznie.
    po uruchomieniu 14.3 po kilkudziesięciu sekundach niezależnie od obciążenia 13.1 to norma?
    cryptonx2
    Level 12  
    Powinno być około 14,4V, pod obciążeniem (zależy jak wydajny w A jest alternator) napięcie może spadać
    helmud7543
    Level 43  
    Trzeba by porównać z innymi egzemplarzami. Takie napięcie na pewno jest zdrowe dla aku w upały, może działać kompensacja temperaturowa. Ale może też być usterka. Tu trzeba znać model albo testować w niższych temperaturach - powinno wtedy trzymać wyższe dłużej.
    DoskonałyTerminator
    Level 9  
    Micra to auto jak każde inne 😄 ja mam ten przypadek w a4b5, spada do mniej niż 13. Wszystko jest ok, tak alternator jak i Aku. Wpływa na to temperatura. Wszystko jest w porządku z Twoim autem 😉

Ewentualnie jeśli się obawiasz to cytując klasyka: " Jeździć i obserwować" 😁
    misiek-888
    Level 36  
    cryptonx2 wrote:
    Powinno być około 14,4V, pod obciążeniem (zależy jak wydajny w A jest alternator) napięcie może spadać
    Ciekawa teoria. Rózne przypadki miałem ale proponuje szukac usterki
    trumnica
    Level 18  
    Mam taką micre , jest dokładnie tak samo , po minucie spada do 13v. Na minusowej klemie masz czujnik przepływu prądu , jak go wypniesz to powinno Ci podskoczyć do 14,4.
    cryptonx2
    Level 12  
    Sprawdziłbym regulator napięcia w alternatorze
  • Helpful post
    trumnica
    Level 18  
    Wszystko jest wporządku , w servisówce do micry jest napisane że napięcie nie może być niższe jak 13v. Jak rozładujesz trochę akumlator to napięcie po odpaleniu będzie 14,4 przez kilkanaście ,kilkadziesiąt minut .
    Mobali
    Level 40  
    trumnica wrote:
    ...po odpaleniu będzie 14,4 przez kilkanaście ,kilkadziesiąt minut .
    Kilkadziesiąt minut raczej na pewno nie. W każdym razie z autkiem jest wszystko jak trzeba. Po najwyżej kilkuminutowym ustabilizowaniu się, napięcie nie powinno już spadać.
    misiek-888
    Level 36  
    cryptonx2 wrote:
    Ciekawa teoria. Rózne przypadki miałem ale proponuje szukac usterki
    Mobali
    Level 40  
    A po co się powtarzać? Raz wystarczy ;-)
    helmud7543
    Level 43  
    14,4 V jest umową wartością. To uniwersalne optimum pomiędzy zasiarczeniem a opadem masy czynnej. I taka wartość powinna być dla alternatora bez kompensacji temperaturowej. Podczas mrozów lepiej jak jest wyższe, w upale - niższe.
    mechanik33
    Level 16  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.Dowiedziałem się też z innego źródła,że tak ma być.
    mechanik33
    Level 16  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.Dowiedziałem się też z innego źródła,że tak ma być.

Dodano po 6 [minuty]:

Temat uważam za zamknięty.