Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak ominąć UPS-a jednym wyłącznikiem?

beam_beer 25 Jul 2019 22:21 471 14
    beam_beer
    Level 21  
    Witam.

Mam z pozoru proste zadanie.
    Jest układ: zasilanie-UPS-odbiorniki.
    Potrzebuję wstawić wyłącznik, który pozwoli odłączyć UPS i przełączyć na zasilanie sieciowe.w razie np. awarii UPS-a, czy jakiegoś serwisu..
    Warunek jest taki, że ma być jeden wyłącznik, i UPS nie może mieć z żadnej strony napięcia.
    Myślałem o przełączniku 1-0-2, ale jak nie kombinuję, to napięcie na UPS-ie mam.
    Nie byłoby problemu, gdybym mógł wstawić 2 wyłączniki, ale obsługują to takie debile, że wolę tego uniknąć.
    Nie ma problemu zrobić to na stycznikach, ale wolałbym wyłącznik z ww powodu. Ostatnio jak byłem na obiekcie (malutki szpital), to zastałem stycznik podparty zapałką w SZR-e na salę operacyjną.Czasami w trakcie zabiegu brakło napięcia i doktor denerwował się. Pacjent zapewne też.
    Czy istnieje jakieś cudowne urządzenie, które pozwoli rozwiązać mój problem?

Czyli w skrócie: przełączam wajchę - UPS jest odłączony z każdej strony i można coś w nim grzebać.

Czy może mam jakieś zaćmienie umysłu i mogę to rozwiązać za pomocą przełącznika 1-0-2.
    Rysunku nie załączam, bo jeśli miałbym takowy, to nie zakładałbym tematu :-)
    Grzegorz740
    Level 37  
    Moim zdaniem na przełączniku będzie ciężko zrobić bez pośrednictwa sterowania opartego na stycznikach, przekaźnikach. No chyba ,że są przełączniki , które maja kilka styków załączających i odłączających jednocześnie po przełączeniu przełącznika w pozycje załączoną /wyłączoną. Może są takie przełączniki tylko ja o nich nie wiem :).

Jakbyś zrobił sterowanie na stycznikach i zamkną je aby nikt nie powołany nie wkładał tam rąk? W tedy byś to jednym pojedynczym przełącznikiem rozwiązał.
    zworys
    Level 39  
    Grzegorz740 wrote:
    Jakbyś zrobił sterowanie na stycznikach i zamkną je aby nikt nie powołany nie wkładał tam rąk? W tedy byś to jednym pojedynczym przełącznikiem rozwiązał.

Dokładnie - zamknięta skrzynka, zaplombowana a na zewnątrz tylko jeden mały przełącznik. Na dodatek możesz ją umieścić tak by wyglądała jak element UPS-a więc "debil" nie pomyśli żeby tam grzebać.
    danielkk
    Level 31  
    Do tego celu służy bypass czyli urządzenie które ma w sobie 3 przełączniki.

1- zasilanie ups
    2- bypass
    3- zasilanie z ups

przy normalniej pracy wyłącznik 1 i 3 są załączone a 2 wyłączony (najlepiej zamknięty kłódką)

przy pracy awaryjnej

wyłącznik 2 jest załączony a 1 i 3 wyłączone.

Bypass łączy zasilanie z źródła z wyjściem na odbiory.
    gag70
    Level 24  
    Pojedynczy wyłącznik ŁK z odpowiednią ilością zestyków i programem łączeń (sieć - wyl - UPS) jest do zamówienia u producenta. Polecam Spamel. Można zadzwonić i poprosić o dobór, a tak naprawdę o znalezienie w katalogu wykonań, wariantu odpowiedniego dla Kolegi. Koszt gołego wyłącznika do zabudowy z wysyłką nie powinien przekroczyć 100 zł, wersja w obudowie będzie trochę droższa.
    Są wykonania z czołem przystosowanym do blokady kłódką (jeżeli to istotne).

Ten UPS jedno czy trójfazowy?
    danielkk
    Level 31  
    zworys wrote:
    danielkk wrote:
    Do tego celu służy bypass czyli urządzenie które ma w sobie 3 przełączniki

Kolega był łaskaw nieuważnie przeczytać. Te 3 przełączniki to w sytuacji autora o 2 za dużo.

Zgodnie ze sztuka tak to się wykonuje, to co kolega proponuje nie jest zbyt bezpieczne dla użytkownika
    beam_beer
    Level 21  
    gag70 wrote:

Są wykonania z czołem przystosowanym do blokady kłódką (jeżeli to istotne).

Ten UPS jedno czy trójfazowy?

Dzięki wielkie, o takie coś mi chodzi.
    Rozwiązanie fabryczne, bez niepotrzebnego kombinowania z mojej strony,
    UPS 3-faz, i to nie mały, ale może coś mi dobiorą.
    gag70
    Level 24  
    beam_beer wrote:
    UPS 3-faz, i to nie mały, ale może coś mi dobiorą

To może być drożej niż napisałem.
    beam_beer
    Level 21  
    Wyjdzie na pewno drożej, ale mniejsza z tym.
    Byłem tam dzisiaj, i okazało się, że ten przełącznik, to jest na razie mniejszym problemem.
    Mają tam kilka tablic z zasilaniem gwarantowanym w których są SZR-y. Zasilanie podstawowe to jest sieć RE, zaś rezerwowe UPS.
    Na 8 szt. działał jeden. A i tak bezsensownie, bo przy braku napięcia było przełączenie, i w tzw. gwarantowanej sieci wszystko padało.
    Winda dla pacjentów wożonych na noszach zasilana jest tylko z sieci. Nie ma możliwości bez dodatkowego okablowania i automatyki to uruchomić. Nie wiem, czy jest możliwość jakiegoś awaryjnego opuszczenia pacjenta, w razie awarii.

Żaden z 5 elektryków nie potrafił powiedzieć który bezpiecznik/wyłącznik jest do czego. Opisów brak. Schematy są, ale z etapu przedinwestycyjnego. Takie wstępne jakieś. Później ktoś coś robił i mu nie zapłacili, potem był jakiś inny, i to poprawił po swojemu, a trzeci był od pożarówki, i to wszystko jakoś pozlepiał. Jeden jedyny cokolwiek mi pomógł, za ciecia robi, i chociaż powiedział którędy kable kładli. Cała reszta wprowadzała w błąd.
    Ogarnąłem tam cokolwiek i wyszedł jeszcze lepszy numer.
    Agregat od budynku szpitala oddalony jest jakieś 100m. Komunikacja z agregatem odbywa się drogą radiową, nie mam pojęcia na jakich częstotliwościach.
    Pomiędzy szpitalem, a agregatem jest parking.
    Przy zaniku napięcia szpital drogą radiową uruchamia agregat, i częstotliwość tego nadajnika jest podobna do samochodowych. Sporo samochodów podczas tej komunikacji nie można otworzyć, czy zamknąć z pilota, a parę też z dostępem bezkluczykowym pojechało na lawecie.

Na zawnątrz.

Szpital jest usytuowany w starym budynku połączonym z kościołem. Jest to jedna bryła.
    Vis a vis.czy jak to się tam pisze (chciałem się popisać, ale chyba bez sprawdzania poprawności pisowni mi nie wyszło) jest dom pogrzebowy. Na pólpiętrze szpitala jest ogromne okno plus głośnik z widokiem i podsłuchem co tam w kościele dzieje się.
    Także jako pacjent masz wszystko na miejscu. Po lewo szpital, po prawo pogrzeb, w środku stan przechodni z wizualizacją Twoich następnych dni.

Witamy na Roztoczu.
    Zbędne usunąłem. Proszę pisać bez ozdobników.[T.M.]
    danielkk
    Level 31  
    Agregat sterowany radiowo?? To samo z siebie prosi się o kłopoty, UPS powinien być on-line a nie jako jedno ze źródeł zasilania podpięte do SZR (chyba, że źle zrozmiałem)
    beam_beer
    Level 21  
    zworys - nie wiem ile dałeś za swoją szklaną kulę, ale jest przedniej jakości :-)

EDIT: Skoro wiesz, o czym piszę, to może coś tam robiłeś, i znasz temat? Chętnie oddałbym to komuś ogarniętemu, bo sam muszę doświadczalnie do wszystkiego dochodzić.

daniel - bardzo dobrze zrozumiałeś. Tam dużo rzeczy prosi się o kłopoty, które wcześniej, czy później wystąpią.
    Przyznać jednak muszę, że obecna pani dyrektor wzięła się za uporządkowanie tego wszystkiego, i robi to skutecznie.
    beam_beer
    Level 21  
    No i następne schody.
    Odnalazł się projekt, i tam jak byk jest narysowany schemat rozdzielnic z napięciem gwarantowanym.
    Przypominam , że w każdej rozdzielnicy jest SZR.
    Jako napięcie podstawowe jest podane napięcie z sieci RE, jako rezerwa napięcie z UPS-a, czyli jakby nie patrzeć odwrotnie, przez co niektóre osoby dostają delikatnego nerwa, i wcale się nie dziwię.
    Przy jakimkolwiek mrugnięciu wszystkie niezapisane dane idą do krainy wiecznych łowów.

Czyli wykonane zgodnie z projektem, tylko sam projekt skaszaniony.
    Firma projektowa już nie istnieje.
    Pytanie brzmi:
    Czy mogę to przerobić sporządzając jakąś drobną notatkę w której powołuje się na jakieś normy? Jeśli tak, to może ktoś mi wskaże gdzie chociaż mniej więcej ich szukać?
    Czy musi być jednak nowy projekt?
    Na pewno tego nie zrobię bez żadnej papierowej podkładki.