logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pozbyć się smrodu w łazience po czyszczeniu pionów kanalizacyjnych?

Zygmunt_Krawecki 27 Lip 2019 12:16 1575 3
REKLAMA
  • #1 18083088
    Zygmunt_Krawecki
    Poziom 1  
    Dzień Dobry. To mój pierwszy post na forum, ale czytam to zacne forum od dłuższego czasu. Jeśli napisałem w złym dziale, bardzo przepraszam.

Mój problem. Pewnego wieczoru spuszczając wodę w toalecie, woda "zeszła" ale zaczęła wypływać przy rurze u postawy przy płytkach.
    Dzwoniłem do majstra pewnego. Tłumaczył, że pewnei pion zatkany, bo woda jak schodzi natyka na opór w pionie i się niby cofa i to "normalne" że tam się wylewa. Przyjechała ekipa, zdjęli toaletę, uruchomili elektryczną spiralę i majster mówił, że przeczyścili do parteru (mieszkam sam na 2 piętrze). Spoko, kibel założyli, ładnie wszystko zaczęło spływać i się nic nie wylewało. Ale nastał ogromny smród od tamtego czasu w ubikacji. Na początku twierdziłem, że to normane, ale po ponad miesiącu czasu po wielu różnych psikaczach, domestosach, odświeżaczach powietrze, czyszczeniu ... smród nadal jest. Najczęściej z rana, taki kłujący, kwaśny zapach ... Czasami są momenty, że nie śmierdzi ... ale najczęściej śmierdzi. Jeden majster przez telefon mówi, że to może od wentylacji idzie (że jakiś sąsiad mógł zainstalować mechaniczną wentylację). I jak u siebie sprawdziłem, to u mnie powietrze w ubikacji nie jest wyciągne przez kartkę wentylacyjną, tylko wwiewane w sensie jak przyłożę dłoń do kartki, to wieje mi na rękę ...

Nie wiem co robić, czy kupować nowy kibel, czy kuć łazienkę, czy to kwestia rur. Czy coś zalega w rurach ?
    Aha ! Ten fakt, że musiałem przepychać pion za pomocą ekipy został spowodowany przez sąsiadów z góry, którzy 2 dni przed moim problemem, mieli ten sam problem co ja. ALe udało im się samemu przepchnąć "problem" do mojego pionu wtedy.

Co robić, gdzie dzwonić, co kuć ?

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 18083189
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    Musi być nieszczelność miedzy muszlą a kielichem rury, albo też mogli uszkodzić rurę podczas czyszczenie i fetor będzie się ulatniał przez uszkodzoną rurę.
    Sprawdzić muszlę czy nie jest pęknięta na syfonie
  • REKLAMA
  • #3 18083192
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Muszla ma taki kształt że tworzy syfon i dlatego woda w nim stoi, blokuje w ten sposób te smrody. Jeżeli ekipa źle nieszczelnie zainstalowała muszle to ten smród wydobywać się będzie z pod muszli z pominięciem syfonu. Spróbuj uszczelnić między muszlą a podłogą, dookoła. Albo po prostu odejmij muszlę i wymień lub popraw uszczelke
  • #4 18083197
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Zygmunt_Krawecki napisał:
    u mnie powietrze w ubikacji nie jest wyciągne przez kartkę wentylacyjną, tylko wwiewane w sensie jak przyłożę dłoń do kartki, to wieje mi na rękę ...

Ten problem zgłoś koniecznie do zarządcy budynku. Taka sytuacja nie może mieć miejsca.
REKLAMA