Witam.
Ten projekcik jest z tych prostych i przydatnych.
Z racji tego, że baterie 9V dosyć szybko się zużywają i nie są tanie (mam na myśli markowe egzemplarze).
Dostępne akumulatory mają małą pojemność i do ich ładowania należy wymontować z urządzenia.
Postanowiłem sobie zmontować akumulator na bazie tanich i łatwo dostępnych części:
- akumulator li-ion 350mAh, po demontażu z zabawki,
- moduł "3.7V 9V 5V 2A Adjustable Step Up 18650 Lithium Battery Charging Discharge Integrated Module" z Aliexpress poniżej 1$ za sztukę,
- złącza konektorowe z koszyka na baterię 9V.
Jako, że baterie w większości mają metalową obudowę to na nic by mi się przydała. Zaprojektowałem własną.
Po wydrukowaniu i połączeniu wszystkiego w całość w module należy za pomocą potencjometru montażowego ustawić sobie napięcie ok.9V.
Po złożeniu elektroniki do obudowa warto w miejscach podpór dać trochę kleju.
Poniżej zdjęcia z procesu ładowania:
Jak widać układ ładowania i kontroli z przetwornicą działa.
Co ciekawe, oryginalny akumulator 9V waży 48g, zaś moja konstrukcja tylko niecałe 20g.
Link do Thingiverse z plikami STL.
Zapraszam do komentowania.
P.S.
Widziałem już filmik na YouTube innej konstrukcji.
Ten projekcik jest z tych prostych i przydatnych.
Z racji tego, że baterie 9V dosyć szybko się zużywają i nie są tanie (mam na myśli markowe egzemplarze).
Dostępne akumulatory mają małą pojemność i do ich ładowania należy wymontować z urządzenia.

Postanowiłem sobie zmontować akumulator na bazie tanich i łatwo dostępnych części:
- akumulator li-ion 350mAh, po demontażu z zabawki,
- moduł "3.7V 9V 5V 2A Adjustable Step Up 18650 Lithium Battery Charging Discharge Integrated Module" z Aliexpress poniżej 1$ za sztukę,
- złącza konektorowe z koszyka na baterię 9V.
Jako, że baterie w większości mają metalową obudowę to na nic by mi się przydała. Zaprojektowałem własną.

Po wydrukowaniu i połączeniu wszystkiego w całość w module należy za pomocą potencjometru montażowego ustawić sobie napięcie ok.9V.

Po złożeniu elektroniki do obudowa warto w miejscach podpór dać trochę kleju.
Poniżej zdjęcia z procesu ładowania:

Jak widać układ ładowania i kontroli z przetwornicą działa.
Co ciekawe, oryginalny akumulator 9V waży 48g, zaś moja konstrukcja tylko niecałe 20g.

Link do Thingiverse z plikami STL.
Zapraszam do komentowania.
P.S.
Widziałem już filmik na YouTube innej konstrukcji.
Cool? Ranking DIY