Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes W203 montaż LED - Światła do jazdy dziennej

Luck88I 30 Jul 2019 15:37 1674 7
    Luck88I
    Level 6  
    Witam koledzy, chciałem zamontować sobie do auta światła do jazdy dziennej, czy możecie mi powiedzieć skąd wziąć zasilanie do takich świateł chodzi mi o to skąd będzie najbezpieczniej wziąć plus po stacyjce myślałem czy by nie wziąć zasilania z wycieraczek, dzięki za odpowiedź
  • Helpful post
    miro.nasz
    Level 26  
    Witaj!
    Po przekręceniu kluczyka będziesz miał napięcie 12v tu należy wstawić wyłącznik i bezpiecznik.
    Musisz wstawić przekaźnik gdzie do jednego ze styków podłączasz zasilanie przychodzące od wyłącznika a do drugiego lampy świateł dziennych.
    Cewka przekaźnika- jeden styk do świateł postojowych drugi do mijania.
    Po załączeniu dodatkowego wyłącznika i postojowych będą świecić światła dzienne.
    Przekaźnik wstawiamy po to by przy załączeniu świateł mijania czy drogowych zgasły światła dzienne.

Pozdrawiam Miro.Nasz
    Luck88I
    Level 6  
    Witaj, OK zrozumiałem, te LEDy (Philips Daylight 9) mają już moduł który odpowiada za wyłączanie jak zapalą się światła postojowe/mijania maja też bezpiecznik na przewodzie zasilającym moduł i LEDy chodzi mi o to skąd mogę najbezpieczniej wziąć plus po stacyjce (wycieraczki to dobry pomysł?) Mercedes jest dość kapryśny jeśli chodzi o dodatkowe rzeczy w instalacji elektrycznej, dzięki
    Luck88I
    Level 6  
    Cytat z instrukcji:
    "Nigdy nie należy podłączać modułów LED DayLight 9 bezpośrednio do akumulatora. W ten sposób można doprowadzić do trwałego uszkodzenia diod LED oraz unieważnienia gwarancji udzielonej przez Philips." w schemacie pokazane tak jak piszesz żeby podłączyć pod aku a potem żeby podłączyć pod wyprowadzenie 12V brawo philips wiem jak znaleźć plus po stacyjce, jedynie co chcę wiedzieć to z jakiego układu będzie go najbezpieczniej wziąć
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Samych modułów(lamp) kolego. Podłaczasz sterownik .
    Luck88I
    Level 6  
    No tak racja sterownik to nie moduły, podłączyłem tak jak pisałeś w Mercu masz taką skrzyneczkę obok aku i tam się wpiąłem z plus 12V niebieski kabel całkiem olałem bo po jego podłączeniu ledy zaświecały się i gasły po jego odłączeniu jest ok temat zamykam lecą podziękowania