Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony KDL-50W755C - Brak obrazu, głos jest, podświetlenie działa, standby świeci

kormoranmen 01 Aug 2019 23:17 2904 6
    kormoranmen
    Level 11  
    Witam serdecznie,

telewizor jak w temacie, płyta główna 1-893-880-11, matryca V500FWME01.

Problem jest taki że telewizor po nocy nie włączył się, to znaczy nie pojawił się obraz.
    Reaguje na pilot, klawiaturę lokalną. Reset - pojawia się zielona dioda ale nic się nie dzieje. Po włączeniu biała dioda rozjaśnia się i po chwili ściemnia, włącza się dźwięk, podświetlenie się zapala ale obrazu brak.

Studiując forum najczęściej przyczyną jest main. Pytanko do ekspertów - podstawiać płytę czy wina będzie gdzieś indziej. Złącza i taśmy przeczyszczone, niestety nic to nie pomogło.

Z góry dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    tomtim123
    Level 34  
    Jak by coś, to mam taki telewizor na części Sony KDL-50W755C. Telewizor ma rozbitą matrycę. Pracował jakieś 8 miesięcy i się przewrócił, nie sam :-).
    kormoranmen
    Level 11  
    Dzięki koledze tomtim123 podmieniłem płytę.
    Telewizor wystartował dając taki obraz:
    Myślałem że jest to wina podświetlenia, udało mi się je podmienić ale niestety to nie to.
    Zacząłem przyglądać się dokładniej matrycy, w jej lewym dolnym rogu znalazłem coś takiego:
    Obraz wyłącza się po chwili, natomiast w tym miejscu matryca nagrzewa się aż parzy.
    Chciałbym abyście potwierdzili diagnozę że raczej matryca do kosza i lepiej zostawić to w spokoju. Czy jeszcze jakaś szansa na jej odratowanie istnieje?
  • Helpful post
    GanCegall
    Level 38  
    Matryca w tył, nienaprawialne, standard w tych modelach i zawsze lewy dolny róg.
    kormoranmen
    Level 11  
    Wielkie dzięki za odpowiedź, nie będę się już tym zajmował, bo raczej matryca nieosiągalna w miarę przyzwoitych cenach.
    Pozdrawiam,
    lisek
    Service technician RTV
    Była pewien okres temu Link, za 180 funów
    tomtim123
    Level 34  
    kormoranmen wrote:
    Dzięki koledze tomtim123 podmieniłem płytę.
    Telewizor wystartował dając taki obraz:
    Myślałem że jest to wina podświetlenia, udało mi się je podmienić ale niestety to nie to.
    Zacząłem przyglądać się dokładniej matrycy, w jej lewym dolnym rogu znalazłem coś takiego:
    Obraz wyłącza się po chwili, natomiast w tym miejscu matryca nagrzewa się aż parzy.
    Chciałbym abyście potwierdzili diagnozę że raczej matryca do kosza i lepiej zostawić to w spokoju. Czy jeszcze jakaś szansa na jej odratowanie istnieje?

Jej masz uszkodzona matrycę, napisałem ci wiadomość jak zdiagnozować niestykający flex. Pozdrawiam