Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia 6V do prądnicy .Diy

XMarian 02 Aug 2019 09:17 1806 9
    XMarian
    Level 6  
    Regulator napięcia 6V do prądnicy .Diy cześć
    Potrzebuje zrobić regulator napięcia 6V do alternatora 1 fazowego cewka bezmasowa .Ma to ładować akumulator kwasowy 6V 4Ah
    Alternator na wyjściu daje od 10V do 45 V przy 5000rpm.
    Czy któryś ze schematów z tego posta by się nadał po przeróbce ewentualnej ...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2852567.html

ps oryginalny regulator to koszt 950zł więc odpada a zamiennika nie znalazłem.
    XMarian
    Level 6  
    Jest to bezszczotkowy alternator składający się z cewki i magneta od honda xl125 cross 90r.
    2 uzwojenia są jedno do akumulatora ładowania i świateł a drugie do zapłonowej cewki.
    gimak
    Level 40  
    Do takiej prądnicy potrzebny jest regulator stratny.
    XMarian
    Level 6  
    A coś konkretniej schamat takiego albo w jakimi motocyklu skuterze taki wystepuje...
    gimak
    Level 40  
    Tego konkretnie nie wiem w jakich pojazdach może występować, ale powinien występować we wszystkich tych gdzie są akumulatory, a ich ładowanie odbywa się z generatora działającego podobnie do jak dynamo w rowerze (cewka i ruchomy magnes stały).
    Regulacja napięcia w takim regulatorze polega na tym ze jest on obciążeniem regulowanym dla w/w generatora, w wyniku którego w generatorze na wyjściu generatora otrzymujemy oczekiwaną wartość napięcia. Prąd jaki pobiera taki regulator stanowiący obciążenie generatora, to są straty - stąd nazwa regulatora stratny.
    Sam się tym nigdy nie zajmowałem od strony praktycznej - tu masz więcej na ten temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2927964.html
    Wg mnie możesz też spróbować zastosować przetwornicę DC-DC Step-Down o odpowiednich parametrach, szczególnie zakres napięcia wyjściowego, żeby górna wartość była większa od napięcia maksymalnego (nie skutecznego, które zwykle mierzymy) jakie daje generator prądu przemiennego.
    XMarian
    Level 6  
    Szukałem takiej przetwornicy ale te gotowe mają napięcie wejściowe do 35V a na cewce może być nawet 70V przy maksymalnych obrotach...

Co do gotowych rozwiązań jest to tak rzadkie rozwiązanie że nie znalazłem podobnego układu regulatora napięcia.
    technikabasenowa
    Level 33  
    XMarian wrote:
    Szukałem takiej przetwornicy ale te gotowe mają napięcie wejściowe do 35V a na cewce może być nawet 70V przy maksymalnych obrotach...

Co do gotowych rozwiązań jest to tak rzadkie rozwiązanie że nie znalazłem podobnego układu regulatora napięcia.

To 70V pewnie bez żadnego obciążenia?
    XMarian
    Level 6  
    Tak napięcie 70 V bez obciążenia.
    Co do regulatora z link-a to jest na 12V a tutaj potrzeba na 6 V czy sama dioda zenera w schemacie reguluje napiecie i wystaczy ja zastapic np 6,2V ...