Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - funkcja pomagająca w zarządzaniu magazynem

zipper21 03 Aug 2019 19:53 276 5
    zipper21
    Level 9  
    Witam, pisze ten temat gdyz potrzebuje pomocy, a szczerze mówiac nawet nie wiem czy da sie cos takiego zrobic w miare szybko, dlatego tez kompletnie nie wiem jak zaczac wiec szybko przedstawie mój problem.
    Mam taka tabelke:
    Excel - funkcja pomagająca w zarządzaniu magazynem
    i teraz tak aby wyszedl x1 musi byc a1 w ilosci 4 do tego dowolne cztery a oraz cztery b2, z tym ze najlepiej jakby bralo to dowolne a w momencie kiedy ilosc któregos a jest niepodzielna przez 4 ( czyli w tym przypadku powinno zabrac x1 = 4 x a1 +(a2 + 2xa3+ a1) = 4 x b2) i chcialbym aby funkcja ta podswietlala na zielono elementy wyjsciowe które da sie zrobic a czerwono które nie sa teraz mozliwe do tego obok w ilosci ile takich x1 moze powstac.
    Chcialbym aby tez przy elementach ilosc w przypadku stworzenia elementy wyjsciowego malal.

Mam tabelkę w której mam wpisane elementy i ilości oraz element wyjściowy. Do każdego z tych elementów wyjściowych jest wzór różni się tylko tym jakie wartości ma pobierać. Podam na przykładzie. Wartość a to druty zbrojeniowe różnią się one długością a1 to powiedzmy 12 cm a2 - 16cm i a3 to 22 cm natomiast wartości b to druty którymi się spaja te druty zbrojeniowe i też różnią się długością. Element wyjściowy to siatka zbrojeniowa która należy stworzyć z 4 tych samych drutów zbrojeniowych powiedzmy 12 cm i 4 dowolnych i spoic to 4 drutami że zbioru b. I chce aby to było najwydajniejsze dlatego chciałbym aby w pierwszej kolejności te dowolne druty brało w momencie kiedy jest ich mniej lub więcej od 4 lub jej wielokrotnosci.

Jaka mówie nie wiem czy da sie to zrobic, wiec wszelka pomoc mile widziana. Z góry dziekuje i pozdrawiam
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj. To jest bardziej zadanie programistyczne niż zadanie dla arkusza kalkulacyjnego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z makr w Excelu, ale to nie musi być najdoskonalsze rozwiązanie.

Dodatkowo przed stworzeniem takiego programu musiałbyś opisać dokładnie wszystkie możliwe zależności oraz preferencje. (czyli zdefinować bardzo precyzyjnie, jakie są warunki utworzenia elementu x1, jakie są warunki utworzenia elementu y2 oraz które są bardziej preferowane). Dla dwóch elementów wynikowych pracujących na sześciu składnikach może i to nie będzie jakieś strasznie trudne zadanie, ale przy większych ilościach stopień skomplikowania dość mocno wzrośnie.
    zipper21
    Level 9  
    Tylko niestety ja z programowania jestem totalna noga więc raczej na 100% nie dam rady czegoś takiego napisać. Ewentualnie jak by taki program wczytywał arkusz w którym mam zawarte wszystkie dane i zaznaczam co jest bardziej preferowane (jaki priorytet), to byłoby tez spoko. Bo elementy wyjściowe zawsze tworzy się w ten sam sposób opisany wyżej. z tym że dla każdego jest inny przepis. Wiec w teorii musiałbym mieć taki program i dopisywać sobie przepisy na dany elelment
    dt1
    Admin of Computers group
    Tak, przepis na każdy element musi być zdefiniowany (i w ramach utrudnienia mogą być zdefiniowane preferencje, których elementów należy użyć chętniej, których w ostateczności) i na tej podstawie można sobie pisać program, który to będzie robił.
    zipper21
    Level 9  
    nie sądziłem że to będzie takie skomplikowane liczyłem że będzie dało się to na spokojnie zrobić w arkuszu
    dt1
    Admin of Computers group
    Stopień skomplikowania rośnie wraz z ilością warunków. Zrób sobie ćwiczenie i rozpisz algorytm takiego programu. Nie musisz być programistą, aby to zrobić. Czyli rozpisz sobie schemat działania takiego, nazwijmy to umownie, programu. Rozpisując dla jednego składnika x1 musisz wziąć pod uwagę warianty, gdzie dostępność wszystkich składników przekracza potrzeby, inny wariant, gdzie jeden z preferowanych składników się kończy i musisz go częściowo zastąpić innym (w schemacie powinna się znaleźć metoda wybierania tego innego składnika), albo może kompletny brak jakiegoś składnika - i jeśli to możliwe, to możliwości jego zastąpienia innym bądź zakończenie z wynikiem negatywnym (brak możliwości utworzenia elementu).

To byłby tylko jeden element x1, tylko trzy możliwe scenariusze. Chociaż można sprowadzić do dwóch scenariuszy - są dostępne składniki umożliwiające zrobienie elementu bez wymian, albo któregokolwiek ze składników brak (i tu musi być osobny "podprogram", który będzie wybierał zamienniki według potrzeby bądź określał brak możliwości wykonania elementu wynikowego).

Dla każdego możliwego do wyprodukowania elementu wynikowego trzeba przewidzieć wszystkie scenariusze i dla każdego elementu składowego również trzeba wszystkie scenariusze przewidzieć - i zaprogramować.

Excel do tego nie został stworzony, chociaż oczywiście da się to zrobić w nim pewnie również (ze względu na wbudowany w tym arkuszu język programowania Visual Basic).