Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic 2 brak napięcia klimatyzacji. Jak sprawdzić wiązkę kompresora do BSI

czonek 03 Aug 2019 22:48 1266 2
  • #1
    czonek
    Level 10  
    WItam,

    Posiadam scenic 2 1.6 16V z 2006r. Nie działa klima(klimatronik). Nabita, szczelna, czujnik sprawny. Na "krótko" działa. Clip nie wymusza załączenia sprzęgiełka (słychać przekaźnik w BSI a sprzęgiełka niet) Błędy stałe dwa DF1070 i DF624.
    Grzebię w necie już trzeci dzień niestety nie umiem namierzyć sposobu na wiązkę kompresor-BSI . Czy może mi ktoś powiedzieć która kostka, kolor kabli w BSI jest odpowiedzialny za włączenie sprężarki?
    Wtyczki przy kompresorze i czujniku potraktowałem kontaktem oraz przylutowałem z innego scenica lecz bez rezultatu. Bezpiecznik w BSI jest OK. Wszystko zdaje się być poprawnie skonfigurowane a winę ponosi przerwa na obwodzie.

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Adam
  • #3
    czonek
    Level 10  
    Tak, mowa o sprzęgle sprężarki. Kolega który mi to weryfikował clipem mówił żeby do wtyczki podać napięcie i mase z aku. To rozwiązanie jest dla mnie zrozumiałe lecz nie znam lokalizacji wtyczki i pinów.
    Sam moduł BSI jest mi ciężko wyjąć gdyż nie da się wykręcić obudowy aku (przymarzły śruby) Naginając obudowę jakoś to wydostałem i bezpiecznik udało się sprawdzić.
    Ogólnie jest tam ciasno a na dokładkę mam LPG :/
    Skoro czujnik wg clipa podaje prawidłowe wartości to zakładam że kable są OK lecz w obecnej sytuacji może warto też i przewody czujnika sprawdzić?

    Dodam, że nie jestem żadnym elektrykiem czy też mechanikiem. Samochód jest mój i bujam się z klimą już od dłuższego czasu.

    Dziękuję za odpowiedź.