Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie załącza się pompa wody w kotle Viessmann Vitodens 200 WB2 ( 2002r. )

PiotrekK23 04 Aug 2019 21:34 1890 1
    PiotrekK23
    Level 1  
    Po latach niezawodnej pracy w pełnej automatyce od pewnego czasu pojawiają się następujące problemy:

Sytuacja 1 - Nie załącza się pompa ładująca ( zdarzenie ma miejsce raz na kilka cykli grzania CWU, losowo ):
    - pompa ładująca wyłączona ( pobór prądu 0,0A )
    - temperatura zadana CWU wyższa od temperatury rzeczywistej
    Po pewnym czasie załącza się zawór trójdrogowy przekierowujący wodę grzewczą do obiegu CWU, palnik gazowy załącza się – jednak pompa ładująca nie włącza się (pobór prądu 0,0A).
    Efekt: temperatura wody w wymienniku kotła rośnie, występują wahania ciśnienia wody grzewczej (1,2 – 2,0 bara) – palnik wyłącza się, cykl grzewczy zostaje zablokowany, pojawia się komunikat „usterka A4”
    Doraźnym wyjściem po zaistniałej sytuacji jest skasowanie alarmu i przełączenie na obieg CO, pompa ładująca załącza się ( pobór prądu 0,2A ) – temperatura kotła szybko spada, ciśnienie stabilizuje się ( 1,2 bara) – kocioł z powrotem jest gotowy do normalnej pracy

W przypadku gdy pompa jest na obrotach ( np. odbywa się grzanie w obiegu CO , lub pompa pracuje w innych celach konserwacyjnych obiegu ?) i temperatura zadana CWU wyższa od temperatury rzeczywistej – odbywa się prawidłowy cykl grzewczy CWU.
    Jeżeli w momencie wyłapania przeze mnie że pompa wody nie wystartowała na początku sytuacji 1 -wyłączę i ponownie włączę zasilanie elektryczne kotła (zapobiegając awarii) – pompa wystartuje prawidłowo w zaczynającym się za chwilę cyklu grzewczym CWU.

Dosyć często generowany jest również komunikat na wyświetlaczu „Usterka A4” pomimo nie zauważenia przeze mnie żadnych nieprawidłowości w pracy kotła.

Dla celów obserwacji trudnych do wyłapania i rozłożonych w czasie stanów pompy załączony został amperomierz na zasilaniu 230VAC pompy, mierzone jest napięcie na pompie ( stale włączone po włączeniu zasilania elektrycznego kotła i wynoszące 230VAC ).
    Obserwowany jest również sygnał na magistrali sterującej ( 2 przewodowej ) ze sterownika do pompy – jest to wolno zmienny sygnał 24VDC – również w sytuacji 1 gdy pompa nie staruje.

Czy wg. Państwa doświadczeń w/w objawy świadczą o niesprawności pompy czy raczej błędnych sygnałów przekazywanych ze sterownika? Czy naprawa pieca wydaje się być jeszcze opłacalna?

Dodano po 57 [minuty]:

Silnik pompy VIUPE 60 KM Grundfos z regulacją obrotów,

kondensator rozruchowy 2,5mikroF został wymieniony ale poprawy startu pompy brak
    THE-5
    Level 11  
    Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem z pompą. Ja mam podobny. Pompa to Grundfos VI RLE-60KM [Kod Viessmann 7822731].
    Pozdrawiam