Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie załącza się pompa wody w kotle Viessmann Vitodens 200 WB2 ( 2002r. )

PiotrekK23 04 Aug 2019 21:34 1344 1
Ochrona Domu
  • #1
    PiotrekK23
    Level 1  
    Po latach niezawodnej pracy w pełnej automatyce od pewnego czasu pojawiają się następujące problemy:

    Sytuacja 1 - Nie załącza się pompa ładująca ( zdarzenie ma miejsce raz na kilka cykli grzania CWU, losowo ):
    - pompa ładująca wyłączona ( pobór prądu 0,0A )
    - temperatura zadana CWU wyższa od temperatury rzeczywistej
    Po pewnym czasie załącza się zawór trójdrogowy przekierowujący wodę grzewczą do obiegu CWU, palnik gazowy załącza się – jednak pompa ładująca nie włącza się (pobór prądu 0,0A).
    Efekt: temperatura wody w wymienniku kotła rośnie, występują wahania ciśnienia wody grzewczej (1,2 – 2,0 bara) – palnik wyłącza się, cykl grzewczy zostaje zablokowany, pojawia się komunikat „usterka A4”
    Doraźnym wyjściem po zaistniałej sytuacji jest skasowanie alarmu i przełączenie na obieg CO, pompa ładująca załącza się ( pobór prądu 0,2A ) – temperatura kotła szybko spada, ciśnienie stabilizuje się ( 1,2 bara) – kocioł z powrotem jest gotowy do normalnej pracy

    W przypadku gdy pompa jest na obrotach ( np. odbywa się grzanie w obiegu CO , lub pompa pracuje w innych celach konserwacyjnych obiegu ?) i temperatura zadana CWU wyższa od temperatury rzeczywistej – odbywa się prawidłowy cykl grzewczy CWU.
    Jeżeli w momencie wyłapania przeze mnie że pompa wody nie wystartowała na początku sytuacji 1 -wyłączę i ponownie włączę zasilanie elektryczne kotła (zapobiegając awarii) – pompa wystartuje prawidłowo w zaczynającym się za chwilę cyklu grzewczym CWU.

    Dosyć często generowany jest również komunikat na wyświetlaczu „Usterka A4” pomimo nie zauważenia przeze mnie żadnych nieprawidłowości w pracy kotła.

    Dla celów obserwacji trudnych do wyłapania i rozłożonych w czasie stanów pompy załączony został amperomierz na zasilaniu 230VAC pompy, mierzone jest napięcie na pompie ( stale włączone po włączeniu zasilania elektrycznego kotła i wynoszące 230VAC ).
    Obserwowany jest również sygnał na magistrali sterującej ( 2 przewodowej ) ze sterownika do pompy – jest to wolno zmienny sygnał 24VDC – również w sytuacji 1 gdy pompa nie staruje.

    Czy wg. Państwa doświadczeń w/w objawy świadczą o niesprawności pompy czy raczej błędnych sygnałów przekazywanych ze sterownika? Czy naprawa pieca wydaje się być jeszcze opłacalna?

    Dodano po 57 [minuty]:

    Silnik pompy VIUPE 60 KM Grundfos z regulacją obrotów,

    kondensator rozruchowy 2,5mikroF został wymieniony ale poprawy startu pompy brak
  • Ochrona Domu
  • #2
    THE-5
    Level 11  
    Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem z pompą. Ja mam podobny. Pompa to Grundfos VI RLE-60KM [Kod Viessmann 7822731].
    Pozdrawiam