Jaki tani multimetr kupić słyszałem że niektóre mogą wybuchnąć które można polecić a które nie chodzi mi tu o firmy lub o same modele
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremegao wrote:Głównie to ciągłość przewodów i voltomierz nic więcej nie potrzebuje chce taniego by nie wybuchł jak note 7 w kieszeniSprecyzuj co chcesz mierzyć i jaki budżet.
Jeśli chcesz coś porządnego co nie wybucha, jak to nazywasz, to wydatek od 300 zł w górę.
Polecam Brymen, z podstawowej serii BM805 lub BM231.
RykCerz wrote:by nie wybuchł jak note 7 w kieszeni
RykCerz wrote:Chce naprawić stare sprzęty płyta główna keyboard itp. to jest max 32 v i 20a i potrzebuję tani multimetr bo w tych tańszych można mieć bezpiecznik ceramiczny a w niektórych szklany
RykCerz wrote:słyszałem że niektóre mogą wybuchnąć
marianek70 wrote:Wybacz, ale multimetr w kieszeni nosić nigdy nawet o tym nie pomyślałem
RykCerz wrote:potrzebuję tani multimetr bo w tych tańszych można mieć bezpiecznik ceramiczny a w niektórych szklany
arturavs wrote:marianek70 wrote:Wybacz, ale multimetr w kieszeni nosić nigdy nawet o tym nie pomyślałem
Jak wchodzisz na np. drabinę coś pomierzyć to gdzie go trzymasz? W zębach?
marianek70 wrote:Wybacz wnosić, a nosić jest różnica.Wnosisz kilka sekund, a nosić mozna pół dnia.
Na marginesie klejnoty ważniejsze od zębów.
marianek70 wrote:Na marginesie klejnoty ważniejsze od zębów.
RykCerz wrote:Jaki tani multimetr kupić słyszałem że niektóre mogą wybuchnąć które można polecić a które nie chodzi mi tu o firmy lub o same modele
arturavs wrote:RykCerz wrote:słyszałem że niektóre mogą wybuchnąć
Każdy multimetr jest dobry, jak się go używa zgodnie z przeznaczeniem i się wie jak wykonywać pomiary. Tanie multimetry są dobre, bo tanie. Do podstawowych pomiarów nie wymagających nie wiadomo jakiej precyzji są całkowicie wystarczające.marianek70 wrote:Wybacz, ale multimetr w kieszeni nosić nigdy nawet o tym nie pomyślałem
Jak wchodzisz na np. drabinę coś pomierzyć to gdzie go trzymasz? W zębach?RykCerz wrote:potrzebuję tani multimetr bo w tych tańszych można mieć bezpiecznik ceramiczny a w niektórych szklany
W większości tanich mierników nie ma bezpiecznika na zaciskach wysoko-prądowych(zakres 10-20A), a jedynie na zakresach xxx mA.
arturavs wrote:mi chodzi o to że gdy mierzysz może wybuchnąć oraz taki który da się wsadzić do kieszeni a nie sprawdzać w kieszenie podobno nieraz są z szklanym bezpiecznikiem a nie ceramicznymmarianek70 wrote:Na marginesie klejnoty ważniejsze od zębów.
Jak żyję nie słyszałem o wybuchających/płonących multimetrach, czy to w kieszeniu czy w skrzynce z narzędziami. Na warsztacie podczas pomiarów owszem, czy to przez nieuwagę czy usterkę.
Ja noszę w kieszeni na piersi, i specjalnie zagrożony się nie czuję.
RykCerz wrote:A jak pan ocenia ten multimetr myślę że jest dobry https://allegro.pl/oferta/miernik-cyfrowy-lcd-dt9205a-multimetr-obudowa-7788546723
Simon79 wrote:polecam tani miernik, który w razie zepsucia nie nadszarpnie budżetu
RykCerz wrote:podobno nieraz są z szklanym bezpiecznikiem a nie ceramicznym
E8600 wrote:Rozważył bym DT9208A
E8600 wrote:Jak nigdy nie miał kolega styczności z multimetrem to na początek niema co szaleć bo i tak go zapewne uszkodzisz.![]()
Rozważył bym DT9208A + lepsze przewody pomiarowe bo te z zestawu to tragedia.
Jest dość uniwersalny ma pomiar prądu do 20A oraz pomiar kondensatorów.
CMS wrote:Miernik może "wybuchnąć" w trzech przypadkach:
- pomiar napięcia gdy miernik jest ustawiony na pomiar prądu,
- pomiar napięcia gdy miernik jest ustawiony na pomiar rezystancji,
- jeśli miernik ma pokrętło zakresów i po latach użytkowania powstanie "smuga" ze złota łącząca poszczególne pary styków, i nie świadomi tego podłączymy sondy np. pod 230V.
Nie będzie to oczywiście prawdziwy wybuch, a w najlepszym wypadku coś trzaśnie i błyśnie.