Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dwa liczniki kręcą się podczas podlewania ogrodu

mucha1971 05 Aug 2019 02:08 2079 6
    mucha1971
    Level 10  
    podczas podlewania ogrodu -4 sekcje spryskiwaczy plus jedna sekcja zraszaczy kręcą mi się dwa liczniki ten od poboru wody i ten od wody ogrodowej ,nie wiem czy to normalne ale dla mnie nie ma to sensu bo płacę za wodę dwukrotnie plus dodatkowe ścieki, jeśli tak to ma wyglądać to jaki jest sens zakładania licznika na ogród .Koszty wzrosły mi niemal 3krotnie odkąd założyłem system nawadniania. Średnie zużycie wody ogrodowej to 30m3 miesięcznie. Zużycie wody w domu tyle samo a liczniki pokazują mi teraz ogród 30m3 i dom 60m3 i przy podliczeniu ścieków wychodzi mi 150% extra do zapłaty (koszt sciekow to dwukrotność opłaty za wodę)
    Proszę o jakąś radę bo przyjdzie mi chyba podlewać ogród konewką.
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    mucha1971 wrote:
    ogród 30m3 i dom 60m3 i przy podliczeniu ścieków wychodzi mi 150% extra do zapłaty (koszt sciekow to dwukrotność opłaty za wodę)

W tej sytuacji powinneś zapłacić:
    30m3- za samą wodę
    30m3- woda i ścieki
    Czyli przy cenie powiedzmy 3zł M3 za wodę
    30m3 x 3zł=90zł sama wodą (ogród)
    30m3 x 9zł= 270zł woda że ściekami ( dom)

Zużywasz 30m3 wody miesięcznie w domu!!??
    Odkręcasz wodę i idziesz spać?
    Sprawdziłem ostatnią FV w okresie od 30,IV do 25,VII zużyliśmy 19m3 wody.
    mucha1971
    Level 10  
    Na fakturze ścieki spisywane są z głównego licznika ,licznik podrzędny nie jest wliczany do ścieków ale to nie zmienia faktu że extra ścieki są doliczane za wodę ogrodową przez to że dwa liczniki kręcą się w tym samym czasie, daje mi to 30m3 x 7,14 extra każdego miesiąca, Jeśli dwa mają się kręcić to nie wiem gdzie jest błąd, czyzby na fakturze ?

Dwa liczniki kręcą się podczas podlewania ogrodu
  • Helpful post
    Józio17
    Level 30  
    Na fakturze, powinno być 62 za wodę i 29 za kanalizację, przynajmniej u mnie tak jest.
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    Zużyłeś 62m3 przy cenie 3,69 zł netto to już jest 228,78zł netto za wodę.

teraz ścieki 62m3 - 33m3 = 29m3x 7,14zł netto = 207,09zł netto

Jakiś lebiega inkasent źle wypełnił rubryki!
    Pędź z reklamacją.

A czy ten drugi wodomierz jest zgłoszony jako wodomierz do celów gospodarczych?
    mucha1971
    Level 10  
    Sprawa rozwiązana, pomyłka po stronie PUK .Dostałem już korektę do wszystkich faktur.
    Dziękuję za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Błąd na fakturach