logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować serwer SMS do konfiguracji lokalizatorów GPS?

xtul 05 Sie 2019 11:03 2559 5
REKLAMA
  • #1 18097964
    xtul
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym założyć swój serwer SMS, ale w zasadzie to nie wiem od czego zacząć i co właściwie byłoby potrzebne. Pytam, bo może ktoś już coś takiego robił i mógłby dać mi parę wskazówek.

Potrzebny jest on w naszej firmie, ponieważ zajmujemy się sprzedażą lokalizatorów GPS, które wymagają konfiguracji przez SMS. Do tej pory korzystaliśmy z telefonów i wpisywaliśmy komendy konfiguracyjne manualnie, co potrafi być wyjątkowo uciążliwe i czasochłonne, gdyż często urządzeń jest nawet sto na dostawę. Wpadłem na taki pomysł, by robiło się to automatycznie, tj.:
    1. wkładam kartę SIM do lokalizatora
    2. odpalam skrypt na serwerze (przez ssh), który wysyła po kolei ustalone SMSy na ustalony numer, czekając za każdym SMSem na odpowiedź, a następnie informuje o zakończonej pracy
    3. sprawdzam czy działa, wracam do punktu pierwszego

No i tak, plan byłby taki, by kupić niewielki komputer z bezprzewodową kartą sieciową i zainstalować na nim Linuksa + jakiś program do wysyłki SMS (Jasmin? Może jest coś lepszego). Natomiast nie wiem o sieciach GSM na tyle dużo, by rozumieć, co więcej będzie potrzebne. Czy muszę posiadać jakąś kartę SIM od jakiegoś operatora? Czy taki serwer może operować na firmowym routerze bez dodatkowej konfiguracji?

Z góry dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 18097979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18098004
    xtul
    Poziom 2  
    Hmm, moje wyobrażenie własnego serwera SMS było takie właśnie, że taniej jest je mieć niż płacić za zewnętrzną bramkę SMS, skoro już i tak płacimy za internet, a wysyłanie SMS odbywało się wewnątrz sieci Play (która w ofercie ma darmowe SMSy we własnej sieci).

Co masz na myśli przez awaryjność? Korzystalibyśmy z takiego serwera dosyć rzadko, tj. raz na miesiąc, przykładowo, choć kto wie, może taka bramka SMS uzyskałaby nowe przeznaczenie.

Tak jak wskazałeś, przeszukałem Google i wydaje mi się, że na razie przetestuję z serwerem SMS przez aplikację na smartfona. Nie zamykam tematu, w razie jakby ktoś miał jakiś inny ciekawy pomysł.
  • REKLAMA
  • #4 18098008
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    xtul napisał:
    wysyłanie SMS odbywało się wewnątrz sieci Play (która w ofercie ma darmowe SMSy we własnej sieci).

No to żebyś się nie zdziwił jakby nagle zablokowali kartę z powodu hurtowych ilości wysyłanych SMS poprzez moduł przemysłowy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18098019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18098044
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1829
    Robiłem coś takiego amatorsko - użyłem zwykłego modemu usb. Komunikacja za pomocą komend at bezpośrednio z konsoli linuxa. Nawet gadało. Wysyłałem kilka smsów na dobę.
    przykład:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA