Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz na GL317 prośba o indentyfikację tranzystora

06 Sie 2019 12:54 882 35
  • Poziom 21  
    Witam Wszystkich serdecznie.

    Dostałem zasilacz zbudowany na:
    - GL 317/LM317
    - Tr. TS70/9
    - Kon. elektr- 4700uF/63V
    - Kond. elektr - 1000uF/40V
    - R= 5,1 Ohma
    -R= 680Ohm
    - mostek prostowniczy 3PM1
    - potencjometr 4,7 kOhma
    - tranzystor CEMI BDP....
    - isostat (6 segmentowy).

    Zasilacz martwy, zwarty na wszystkich wyprowadzeniach tranzystor firmy CEMI: BDP . Natomiast GL317 jest sprawny.

    Schemat narysowany z płytki drukowanej w załączeniu. Bardzo proszę o wskazówki jaki nowy tranzystor wystawić. Z tranzystora odczytać można tylko BDP 3.... Nie wiem nawet czy jest to n-p-n czy p-n-p.

    Pozdr i z góry dziękuje.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Moderator Projektowanie
    Proszę obrócić zamieszczony obrazek, abyśmy nie musieli ukręcać sobie karków.
    Obawiam się, że schemat jest narysowany błędnie.
    Tranzystor pnp, zapewne BDP394 albo BDP396.
    Zamiennik - np. któryś z tych: https://www.tme.eu/pl/katalog/tranzystory-pnp...89%3A1701926%2C1702256%2C1618986%2C1701929%3B
    Można wstawić mocniejsze: https://www.tme.eu/pl/katalog/tranzystory-pnp...20%2C1701963%2C1701910%2C1701962%2C1701925%3B ale bez zmiany radiatora na większy to niewiele da.
    Ale tu jest inny problem - transformator daje ok. 27VAC co po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu daje napięcie zasilania ok. 40V, bez obciążenia zapewne więcej i jest ono zbyt wysokie co mogło być przyczyną uszkodzenia LM317.
    Poza tym tak wysokie napięcie zasilania powoduje ogromne straty mocy na tranzystorze, który nie da się schłodzić i przegrzeje się.
    Jakie napięcie wyjściowe potrzebujesz z niego uzyskać? Jaki prąd?
  • Poziom 39  
    Witam,
    LM317 wytrzymuje bez problemu wyzsze napiecia niz 40V, szczegol tkwi w tym ze ograniczniem jest 40V napiecia roznicowego miedzy wejsciem a wyjsciem ukladu, sa wersje HV wytrzymujace wiecej.
    Twoj uklad powinien wygladac jak ten (fig.23 - oczywiscie ty nie masz tranzystora npn):
    http://www.ti.com/lit/ds/slvs044x/slvs044x.pdf
    Ten tranzystor sluzy do zwiekszenia max. pradu plynacego w ukladzie.
    Pozdrawiam
  • Moderator Projektowanie
    viayner napisał:
    LM317 wytrzymuje bez problemu wyzsze napiecia niz 40V, szczegol tkwi w tym ze ograniczniem jest 40V napiecia roznicowego miedzy wejsciem a wyjsciem ukladu

    Przy starcie zasilacza, zanim naładuje się kondensator 1000mikroF na jego wyjściu napięcie różnicowe jest w praktyce równe wejściowemu i wtedy napięcie we. >40V może uszkodzić LM317.Tu bruździ ten kondensator 1000mikroF - prawdę mówiąc zbędny.
    viayner napisał:
    Twoj uklad powinien wygladac jak ten (fig.23 - oczywiscie ty nie masz tranzystora npn):

    Bez npn i bez opornika 500 Ohm w kolektorze pnp, oraz ze znacznie mniejszym opornikiem w bazie pnp (albo i bez niego - jest on zbędny a nawet szkodliwy).
    N.b. ten schemat w datasheet jest błędny, co było wielokrotnie wałkowane na forum.
    Układ nie jest odporny na zwarcie wyjścia.
    Poza tym układ kolegi różni się jeszcze tym, że ma zakresy Uwy przełączane Isostat-ami - ale jego schemat jest "zakręcony".
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 21  
    Bardzo dziękuje za odzew.
    Zasilacz na GL317 prośba o indentyfikację tranzystora Zamieszczam schemat we właściwej pozycji. Przepraszam za błędne podanie informacji dotyczącej GL317 - jest sprawny (również poprawiłem). Tranzystor BDP jest zwarty na wszystkich wyprowadzeniach. Czy polaryzacja w tym układzie tranzystora nie wskazuje że to jest tranzystor npn ?(np. BDP 393)?
  • Moderator Projektowanie
    Malek napisał:
    Tranzystor BDP jest zwarty na wszystkich wyprowadzeniach.

    Albo miałeś zwarcie na wyjściu, albo się przegrzał.
    Pisałem:
    trymer01 napisał:
    Ale tu jest inny problem - transformator daje ok. 27VAC co po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu daje napięcie zasilania ok. 40V, bez obciążenia zapewne więcej i jest ono zbyt wysokie co mogło być przyczyną uszkodzenia LM317.
    Poza tym tak wysokie napięcie zasilania powoduje ogromne straty mocy na tranzystorze, który nie da się schłodzić i przegrzeje się.

    Zastanów się nad tym.
    Malek napisał:
    zy polaryzacja w tym układzie tranzystora nie wskazuje że to jest tranzystor npn ?(np. BDP 393)?

    Jaka ploaryzacja?
    To na pewno pnp. I ma wyprowadzenia BCE a nie BEC jak na Twoim schemacie.
    Czy raczysz odpowiedzieć na pytania
    trymer01 napisał:
    Jakie napięcie wyjściowe potrzebujesz z niego uzyskać? Jaki prąd?

    ??
  • Poziom 43  
    Układ podłączenia zewnętrznego tranzystora był wzorowany na tym schemacie, tylko wartości inne:
    Zasilacz na GL317 prośba o indentyfikację tranzystora

    Brak jakiegokolwiek zabezpieczania przy zwarciu powoduje że bardzo łatwo spalić tranzystor i stabilizator, dlatego jest to kiepski wybór do zasilacza regulowanego (warsztatowego).
    Od biedy można by go stosować tam gdzie jest podłączony na stałe do obciążenia i nie da się zrobić zwarcia.
  • Poziom 21  
    Albo miałeś zwarcie na wyjściu, albo się przegrzał.
    Pewnie właśnie tak było.


    To na pewno pnp. I ma wyprowadzenia BCE a nie BEC jak na Twoim schemacie.

    Wyprowadzenia jak najbardziej- błędnie oznaczyłem. Natomiast nie miałem pewności czy jest to tranzystor npn czy też pnp.

    Jakie napięcie wyjściowe potrzebujesz z niego uzyskać? Jaki prąd?

    Prąd max do 1,5 A. Napięcia 3V, 4,5V, 6 V, 9V, 12V.
  • Poziom 40  
    Mostek prostowniczy - źle podłączony

    Isostatów tak włączonych nie powinno się stosować, to są chyba zależne - przyciski mogą się wszystkie wyłączyć a wtedy będzie pełne napięcie na wyjściu.

    Potencjometr (wartość) oraz jest źle podłączony
  • Moderator Projektowanie
    Malek napisał:
    Prąd max do 1,5 A. Napięcia 3V, 4,5V, 6 V, 9V, 12V.

    Moc strat na tranzystorze wyniesie około:
    - dla Uwy=3V; (38V-3V) x 1,5A=52W
    - dla Uwy=12V: (38V-12V) x 1,5A=39W.
    Aby to schłodzić potrzebny byłby ogromny radiator, i nadal nie miałoby to sensu, gdyż byłby to grzejnik, który produkuje ciepło.
    Poza tym BDP39x mają obszar SOAR ograniczony przy Uce=40V do I=1A, więc to tez mogło być przyczyną awarii.
    Potrzebujesz transformator, który daje 15-16VAC/2,5A czyli 40VA.
    HD-VIDEO napisał:
    Mostek prostowniczy - źle podłączony

    Źle narysowany. Tam jest więcej błędów, i nie o nie tutaj chodzi.
  • Poziom 21  
    HD-VIDEO napisał:
    Mostek prostowniczy - źle podłączony


    Masz rację- przy poprawianiu długopisem dioda po stronie napięcia zmiennego zmieniła ustawienie. Wstawiony w układ jest mostek prostowniczy a nie jak na rysunku pojedyncze diody. Na mostku jest oznaczenie + oraz - . Do plusa oznaczonego na mostku dołączony jest + kond, 4700uF a do minusa mostka dołaczony jest minus kondensatora.

    Dodano po 4 [minuty]:

    HD-VIDEO napisał:
    Mostek prostowniczy - źle podłączony

    Isostatów tak włączonych nie powinno się stosować, to są chyba zależne - przyciski mogą się wszystkie wyłączyć a wtedy będzie pełne napięcie na wyjściu.

    Potencjometr (wartość) oraz jest źle podłączony


    Tak isostaty sa zależne. Potencjometr 4,7 kOhma - jest tak włączony jak na rysunku. Piszesz że źle włączony- wyjaśnij proszę.

    Dodano po 2 [minuty]:

    trymer01 napisał:
    Malek napisał:
    Prąd max do 1,5 A. Napięcia 3V, 4,5V, 6 V, 9V, 12V.

    Moc strat na tranzystorze wyniesie około:
    - dla Uwy=3V; (38V-3V) x 1,5A=52W
    - dla Uwy=12V: (38V-12V) x 1,5A=39W.
    Aby to schłodzić potrzebny byłby ogromny radiator, i nadal nie miałoby to sensu, gdyż byłby to grzejnik, który produkuje ciepło.
    Poza tym BDP39x mają obszar SOAR ograniczony przy Uce=40V do I=1A, więc to tez mogło być przyczyną awarii.
    Potrzebujesz transformator, który daje 15-16VAC/2,5A czyli 40VA.
    HD-VIDEO napisał:
    Mostek prostowniczy - źle podłączony

    Źle narysowany. Tam jest więcej błędów, i nie o nie tutaj chodzi.



    Rozumiem. Spróbuje podłączyć na próbę BDP396.
  • Moderator Projektowanie
    Malek napisał:
    Potencjometr 4,7 kOhma - jest tak włączony jak na rysunku.

    Jesteś pewien, że tak?
    To jest nieprawidłowy układ.
    Poprawnie powinno być jak na Figure 9 http://www.ti.com/lit/ds/slvs044x/slvs044x.pdf (str. 10).
    Opornik R1 ma mieć wartość 240 Ohm a nie jak u Ciebie 680 Ohm,
    Jeśli Isostaty przełączają oporniki od strony masy to powinny być włączone w szereg z potencjometrem (na schemacie Fig.9 to R2), ale dla R2=240 Ohm, trzeba policzyć ich (inne) wartości, oraz potencjometru. Jaki zakres regulacji Uwy potencjometrem chcesz mieć? - ok. 0,5V ?
  • Poziom 21  
    trymer01 napisał:
    Malek napisał:
    Potencjometr 4,7 kOhma - jest tak włączony jak na rysunku.

    Jesteś pewien, że tak?
    To jest nieprawidłowy układ.
    Poprawnie powinno być jak na Figure 9 http://www.ti.com/lit/ds/slvs044x/slvs044x.pdf (str. 10).
    Opornik R1 ma mieć wartość 240 Ohm a nie jak u Ciebie 680 Ohm,
    Jeśli Isostaty przełączają oporniki od strony masy to powinny być włączone w szereg z potencjometrem (na schemacie Fig.9 to R2), ale dla R2=240 Ohm, trzeba policzyć ich (inne) wartości, oraz potencjometru. Jaki zakres regulacji Uwy potencjometrem chcesz mieć? - ok. 0,5V ?



    Potencjometr 4,7 K jest podpięty tak jak na schemacie.
    W isostat wpięte są PRki. Isostat załącza PRki pomiędzy masą a nóżką potencjometru 4,7k.. Zakres 0,5 V wystarczy
  • Moderator Projektowanie
    R2=240 Ohm.
    Potencjometr 100 Ohm liniowy.
    Zamiast PR-ek (są niewskazane, gdyż mogą zmieniać wartość pod wpływem czasu, temperatury, wilgotności):
    3V - 360 Ohm - Uwy=3V
    4,5V - 650 Ohm - Uwy=4,5V
    6V - 950 Ohm - Uwy=6V
    9V - 1,55k - Uwy=9V
    12V - 2,15k - Uwy=12V
    Oporniki obliczasz wg wzoru R=(Uwy-1,25V)/5 [V, kOhm, mA]
    To wartości przybliżone, gdyż zależą od dokładnej wartości R2.
    Prawdopodobnie trzeba będzie łączyć szeregowo/równolegle aby otrzymać takie nietypowe wartości.
    Potencjometr 100 Ohm zwiększy Uwy o regulowane 0,5V, czyli będziesz miał 3-3,5V, 4,5-5V itd, można to ustawić np. 2,7-3,2V, 4,3-4,8V czy jeszcze inaczej.
    Ja bym zrobił inaczej - przełącznik przełącza dwa tryby pracy:
    - regulacja potencjometrem 1,2-12V,
    - nastawiane tym Isostatem napięcia 3V, 4,5V, ...12V bez regulacji płynnej.
    Ważne - jakiekolwiek przełączniki używasz, powinny być t.zw. bez przelotu - czyli aby w czasie przełączania nie robiły krótkiej przerwy (rozłączenie obwodu) - gdyż wtedy Uwy rośnie do pełnej wartości Uwe i zasilany układ może uleć uszkodzeniu.
  • Poziom 21  
    Oporniki obliczasz wg wzoru R=(Uwy-1,25V)/5 [V, kOhm, mA]

    Może jakiś przykład obliczenia? Dlaczego nie na jednostkach SI (V/Ohm/A)?
  • Moderator Projektowanie
    Malek napisał:
    Może jakiś przykład obliczenia?

    Podałem Ci takowe obliczenia (czyli kawę na ławę) ale nie czytasz.
    Malek napisał:
    Dlaczego nie na jednostkach SI (V/Ohm/A)?

    Dlatego, że tak łatwiej. Domyśliłem się, że jak wielu początkujących będziesz miał problemy z przeliczaniem mA na A czy kOhm na Ohm, gdzieś Ci jedno "ucieknie" i wyniki będą...
    Dzieląc V przez mA otrzymujesz kOhm: 1V/1mA=1kOhm.
  • Poziom 21  
    OK. Bardzo dziękuje.

    Dodano po 17 [minuty]:

    Tak jak kolega pisał rozwiązanie z isostatem nie jest najszczęśliwsze no i ten grzejący się ponad miarę tranzystor sprawia że bardziej skłaniam się do zrobienia zamieszczonego nowego zasilacza na LM317 i wykorzystania istniejącej obudowy starego zasilacza. Dołożę Woltomierz i Amperomierz, który posiadam oraz diodę świecącą po prostowniku. Wykorzystam też transformator TS70/9 (U=26V, 2.3A). Zamiast diod 1n5204 wykorzystam mostek 3PM1. Dodam też włącznik sieciowy. Zastanawiam się nad umieszczeniem bezpiecznika (o. 2A ???) na uzwojeniu wtórnym.

    Co kolega o tym myśli?
  • Moderator Projektowanie
    26VAC to nadal za dużo dla Ustab=20V. Wystarczyłoby 22VAC. Można odwinąć transformator.
    I dla Uwy=3V czy Uwy=4,5V nic się nie zmieni i tranzystor będzie płonął.
    W kwestii zwarcia wyjścia nadal będzie źle.
    I po co podkładki pod LM i tranzystor? (rysunek) - aby trudniej było je schłodzić?
    Każdy tranzystor z reguły ma kolektor na obudowie, LM317 ma na obudowie wyjście - i te dwa punkty są na schemacie połączone - po co je izolować elektrycznie i cieplnie?
  • Poziom 21  
    OK. Poszukam innego trafo o podanym napięciu.
    Podkładek nie dawałbym w przypadku kiedy radiator (wspólny dla obu elementów) byłby odizolowany od reszty układu tzn. minusa. W przypadku kiedy radiator byłby wlutowany niejako w minus płytki to trzeba byłoby radiator odizolować albo dać podkładki - tak to rozumiem. Co kolega myśli o bezpieczniku i jego wartości?
  • Moderator Projektowanie
    Malek napisał:
    radiator byłby wlutowany niejako w minus płytki

    Jakim sposobem?
    Radiator (duży albo nieco mniejszy z nadmuchem) powinien być osobno, a płytka osobno.
    LM317 i tranzystor przewodami do płytki.Bezpieczniki dwa - jeden 0,315A przed transformatorem, drugi 2A przed stabilizatorem.
  • Poziom 21  
    trymer01 napisał:
    Malek napisał:
    radiator byłby wlutowany niejako w minus płytki

    Jakim sposobem?
    Radiator (duży albo nieco mniejszy z nadmuchem) powinien być osobno, a płytka osobno.
    LM317 i tranzystor przewodami do płytki.Bezpieczniki dwa - jeden 0,315A przed transformatorem, drugi 2A przed stabilizatorem.



    OK. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas. :) Jeszcze jedno pytanie- ten bezpiecznik 2A w którym konkretnie miejscu umieścić?
    - pomiędzy bazą tranzystora a wejściem LM317 ?
  • Poziom 30  
    Malek napisał:
    OK. Bardzo dziękuje.

    Dodano po 17 [minuty]:

    Tak jak kolega pisał rozwiązanie z isostatem nie jest najszczęśliwsze no i ten grzejący się ponad miarę tranzystor sprawia że bardziej skłaniam się do zrobienia zamieszczonego nowego zasilacza na LM317 i wykorzystania istniejącej obudowy starego zasilacza. Dołożę Woltomierz i Amperomierz, który posiadam oraz diodę świecącą po prostowniku. Wykorzystam też transformator TS70/9 (U=26V, 2.3A). Zamiast diod 1n5204 wykorzystam mostek 3PM1. Dodam też włącznik sieciowy. Zastanawiam się nad umieszczeniem bezpiecznika (o. 2A ???) na uzwojeniu wtórnym.

    Co kolega o tym myśli?
    Zasilacz na GL317 prośba o indentyfikację tranzystora



    Ten zasilacz pozbawiony jest zabezpieczenia przeciwzwarciowego i przeciążeniowego.
    Przy zwarciu gniazd wyjściowych pojedynczy tranzystor BD282 może zostać uszkodzony mimo zastosowania bezpiecznika 2A (taki bezpiecznik chcesz kolego umieścić na uzwojeniu wtórnym - i dobrze), gdyż struktura półprzewodnika będzie szybciej podatna na uszkodzenie niż spalenie bezpiecznika.
    Na schemacie poniżej jest przedstawiony zasilacz z udziałem LM317T i dwóch tranzystorów p-n-p BD282 z elektronicznym zabezpieczeniem przeciwzwarciowym i przeciążeniowym - z zabezpieczeniem szybszym od bezpiecznika.
    Dwa tranzystory BD282 lepiej zniosą zwiększoną moc strat (np. około 50W...60W, gdy na wyjściu będzie ustawione 3V, a wyjście będzie obciążone 2A) niż tranzystor pojedynczy.
    Trzeba pamiętać, że po wyprostowaniu napięcia zmiennego 26VAC otrzymamy na kondensatorze filtrującym 4700uF napięcie stałe około +36V...+40V bez obciążenia. Przy obciążeniu to napięcie spadnie o kilka Volt.
    Proponuję jednak wymienić BD282 na tranzystory większej mocy BD912 lub BD250, TIP36.
    Dwa tranzystory BDP282 (BD912) i stabilizator LM317T mogą być razem umieszczone bezpośrednio na radiatorze bez podkładek izolacyjnych, ale z użyciem pasty termo przewodzącej.
    Wymagane jest, aby radiator był chłodzony wentylatorem.

    Zasilacz na GL317 prośba o indentyfikację tranzystora
  • Poziom 21  
    Dziękuje za przedstawienie schematu nowego zasilacza. Jest bardzo interesujący. Wyjaśnij proszę jak rozumieć zapis pod rysunkiem : P1=4,7k/A-R2=240 , max U wyj +26.

    Rozumiem, że przy zastosowaniu P1=2,2kOhma oraz R2=120 Ohm- napięcie wyj będzie do 24V. Natomiast po założeniu P1=4,7 kOhm oraz R2=240 Ohm - napięcie wyj będzie do 26V?
  • Poziom 30  
    Dobrze rozumiesz:

    Malek napisał:
    Rozumiem, że przy zastosowaniu P1=2,2kOhma oraz R2=120 Ohm- napięcie wyj będzie do 24V. Natomiast po założeniu P1=4,7 kOhm oraz R2=240 Ohm - napięcie wyj będzie do 26V?
  • Poziom 21  
    Dziękuje.
    Dorzucę bezpiecznik przed kond filtrującym oraz diodę świecącą przez 2,2kOhma i dam na przednią ściankę. Wepnę woltomierz i amperomierz i powinno byc ok:)

    Wszystkie trzy tranzystory dam BD912 na radiatorze.
  • Poziom 30  
    Malek napisał:
    Wszystkie trzy tranzystory dam BD912 na radiatorze.



    Na radiatorze wraz ze stabilizatorem LM317T mają być umieszczone tylko dwa tranzystory BDP282 (BD912).
    Tranzystor BD240 nie wymaga radiatora i nie może być umieszczony na jednym radiatorze razem z innymi półprzewodnikami.
  • Poziom 21  
    OK. Bardzo dziękuję za wskazówkę - umieszczę ten tranzystor na płytce.
    Ale generalnie nie muszę wstawiać tam konkretnie BD 240 (chce dać BD912)
    pozdr.
  • Poziom 21  
    Przy starcie zasilacza, zanim naładuje się kondensator 1000mikroF na jego wyjściu napięcie różnicowe jest w praktyce równe wejściowemu i wtedy napięcie we. >40V może uszkodzić LM317.Tu bruździ ten kondensator 1000mikroF - prawdę mówiąc zbędny.

    Masz kolego zupełna rację. Podstawiłem dzisiaj w miejsce zwartego tranzystora BD912. Zasilacz ruszył ale tak jak piszesz przy przełączaniu isostatem napięcie jest wysokie i schodzi do zadanego przez isostat. Tak nie może być. Dla nabrania doświadczenia chcę wywalić w ogóle isostat i zostawić tylko regulację napięcia potencjometrem.
    Jakich zmian w schemacie musze dokonać?
  • Poziom 39  
    Witam,
    zeby rozwiazac ten problem pozostajac w tym ukladzie zastosuj "rezystor szeregowy" czyli kilka polaczonych rezystorow szeregowo a izostaty rozwieraja/zwieraja dane rezystory z szeregu aby uzyskac dane napecie - jest to raczej "work around" nz rozwiazanie ale jak chcesz...
    pozdrawiam