Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie dwóch podwójnych włączników schodowych do trzech źródeł światła

buczas1 06 Aug 2019 15:10 399 7
    buczas1
    Level 2  
    Witam,

Proszę o pomoc w podłączeniu dwóch włączników schodowych podwójnych (Lexman) do trzech źródeł światła tzn: jeden włącznik: pierwszy klawisz do żarówki [/url][/center] X, drugi do Y; drugi włącznik: pierwszy klawisz do Y a drugi do Z. Chciałbym zrobić taką instalację przy łóżku aby osobno włączać oddzielne lampki nocne oraz 'wspólnie' oświetlenie led nad łóżkiem.

[center][url=https://obrazki.elektroda.pl/2884584500_1565096868.jpg]Podłączenie dwóch podwójnych włączników schodowych do trzech źródeł światła
    kokapetyl
    Level 43  
    buczas1 wrote:
    pierwszy klawisz do żarówki [/url][/center] X, drugi do Y; drugi włącznik: pierwszy klawisz do Y a drugi do Z

To co piszesz to czarna magia.
    łącznik schodowy obsługuje jeden punkt świetlny (mogą być oczywiście więcej punktów świetlnych) ale są obsłużone jedną parą łączników. Druga para łączników obsługuje inną grupę oświetlenia.
    buczas1
    Level 2  
    Dziękuję za powyższe.
    Widziałem takie rozwiązanie ostatnio w hotelu: dwa podwójne włączniki; w pierwszym włączniku jeden klawisz do lampki nocnej a drogi do światła 'wspólnego' w drugim włączniku to samo.
    Myślałem że uda mi się zrobić coś podobnego.
    kokapetyl
    Level 43  
    buczas1 wrote:
    dwa podwójne włączniki; w pierwszym włączniku jeden klawisz do lampki nocnej a drogi do światła 'wspólnego' w drugim włączniku to samo.

I to jest normalne. Masz dwie pary łączników (schodowych) i one sterują dwoma oddzielnymi źródłami światła
    buczas1
    Level 2  
    Z całym szacunkiem, ale najpierw pan pisze że to czarna magia a za chwile że to jest normalne podłączenie...

Jeśli to jest możliwe do wykonania to uprzejmie proszę o rozrysowanie schematu: dwa włączniki podwójne schodowe (w każdym jeden przycisk/układ do indywidualnego kinkietu a drugi do światła LED/wspólnego).

Z góry dziękuję
    kokapetyl
    Level 43  
    buczas1 wrote:
    ale najpierw pan pisze

Tu na forum, nie stosujemy "pan"
    Twój opis jest mało wyraźny, ale popatrzałem na załączone "schematy" i z nich wynika, że potrzebujesz jednego schodowego (który steruje jednym wspólnym oświetleniem) i dwa oddzielne łączniki, które sterują niezależnie dwoma innymi źródłami światła.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    @buczas1 przecież wszystko masz na swoim rysunku. Y podłączasz jako typowy schodowy, czyli włączają go "połówki" każdego włacznika, a X i Z włączasz wykorzystując styki zwierne pozostałych włączników pracujących niezależnie.
    buczas1
    Level 2  
    Faktycznie tak można zrobić, nie wiem dlaczego tego nie widziałem:)
    Już podłączone i działa.
    Dziekuję