Dlaczego na nowym SSD Sandisk Plus rośnie liczba bad blocków po instalacji systemu i czy taki dysk trzeba reklamować?
Taki wzrost bad blocków na praktycznie nowym SSD nie jest normalny i najlepiej oddać dysk na gwarancję lub reklamację [#18104808][#18105721] W SSD nie ma sensu „zerowanie” ani dzielenie na partycje jako naprawa, bo nośnik NAND działa z dynamicznym mapowaniem LBA, a uszkodzone bloki są wyłączane przez kontroler [#18105721][#18105878][#18112406] Liczba bloków może się zmieniać podczas eksploatacji, ale gdy dysk jest bardzo wolny i bad blocki przybywają od nowości, wskazuje to na wadliwy nośnik [#18104808][#18105721] Do reklamacji warto dołączyć wydruki z diagnostyki/SMART z forumowej analizy [#18108031]
Witam zakupiłem dysk SSD Sandisk i coś mnie tu niepokoi tzn. bad sectory. Jak dobrze patrze. Proszę o pomoc. Dysk dopiero przepracował z 12 godz a o to wyniki
EDIT Dodam że wczoraj wgrywałem nowy system. Nie chciał się wgrać z pendrive i 2 razy włączyłem i przerwałem w trakcie. Potem jak już wgrałem było total bad blocks 68 a dziś jest już 132 czy to normalne? I coś nie trzyma szybkości.
Scaliłem oraz poprawiłem pisownię. Dbaj o nią proszę. RADU23
Załączniki:
ok.jpg(100.11 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
rrrr.jpg(239.77 KB)
999.jpg(96.24 KB)
llll.jpg(118.35 KB)
To nie jest dysk magnetyczny - zerowanie tu nic nie da. Sposób działania układów NAND w bardzo istotny sposób różni się od zapisu na nośnikach magnetycznych. Ilość uszkodzonych sektorów, jak również ich rozmieszczenie w adresacji LBA będą się zmieniały podczas eksploatacji tego dysku z uwagi na dynamiczne przypisywanie adresów LBA do fizycznych adresów bloków i stron. Sposób partycjonowania i struktury logiczne w danym przypadku nie mają najmniejszego znaczenia. Sytuacja może się uspokoić, kiedy kontroler wyłapie uszkodzone bloki, wpisze je na listy defektów i wyłączy z eksploatacji, ale równie dobrze może dojść do sytuacji, kiedy kontroler odetnie całkowicie dostęp do układów pamięci - i pewnie stanie się to w momencie kiedy będziesz miał na nich coś ważnego, czego nie będziesz miał w kopii na jakimś innym nośniku.
Skorzystaj z tego, ze usterka jest łatwa do stwierdzenia i oddaj ten dysk na gwarancję zanim, stracisz dane.
1/ - Lenovo jest producentem sprzętu komputerowego (m. in. laptopów), ale korzysta z cudzych układów scalonych, które są zgodne z określonymi standardami - np. ze standardem ATA, z którym zgodność z drugiej strony zapewniają producenci dysków twardych i SSD. Gdyby nośnik był niekompatybilny z danym standardem, nie działałby z żadnym kontrolerem z tym standardem zgodnym - np. dyski SCSI nie działają z kontrolerami zgodnymi ze standardem ATA, tylko z kontrolerami zgodnymi ze standardem SCSI. Oczywiście możliwe jest nakładanie restrykcji w BIOSie, które mogą ograniczać wykorzystanie obcych podzespołów - ale to historia zupełnie odrębna od zgodności ze standardami i bardzo rzadko spotykana w urządzeniach konsumenckich,
2/ - układy NAND nie rozumieją pojęcia sektora. Posługują się adresacją fizyczną stron i bloków. Kontroler wystawia na zewnętrzny interfejs dane w postaci sektorów LBA dla zapewnienia zgodności ze współpracującymi urządzeniami, protokołami transmisji danych, systemami plików i systemami operacyjnymi. Sektor LBA nie jest fizyczną jednostką adresacji. Jeśli mi nie wierzysz, weź dowolną macierz, która będzie miała swoją własną adresację LBA zupełnie niezależną od adresacji LBA nośników wchodzących w jej skład.
3/ Przypisanie adresów LBA przez kontroler dysku SSD następuje z wykorzystaniem wewnętrznych tablic translacji, które pozwalają stwierdzić gdzie w adresacji fizycznej znajdują się konkretne dane. Szczegóły adresacji w układach NAND doczytaj sobie ze standardu ONFI.
4/ - w nośnikach półprzewodnikowych nie jest możliwe bezpośrednie nadpisanie danych, więc edytowane informacje są zapisywane w innej fizycznej lokalizacji, a bloki zawierające poprzednia zawartość wypadają tymczasowo z adresacji LBA. Później zawartość ta jest kasowana. i taki blok jest gotowy do przyjęcia nowej porcji danych - zazwyczaj obejmującej zupełnie inny zakres adresów LBA. Dlatego może Ci się wydawać, że zerując jakiś obszar w adresacji LBA go naprawiasz. Wydaje Ci się, bo ten zakres LBA trafia do zupełnie innego obszaru pamięci, który może być sprawny.
5/ - Kontroler może i powinien wyłapywać uszkodzone bloki pamięci i oznaczać je jako uszkodzone wyłączając je z eksploatacji. W ten sposób spada Ci ilość bloków uczestniczących w rotacji i szybciej wyrobisz resurs operacji kasowania/zapisu w pozostałych blokach = awaria nośnika wynikająca z zużycia układów pamięci nastąpi szybciej, ale doraźnie może Ci się wydawać, że uszkodzone "sektory" w cudowny sposób zniknęły, podczas gdy tylko nie będziesz widział ich w adresacji LBA.
6/ - wystąpienie opisanego przez Ciebie problemu wskazuje na to, że Twój dysk jest fabrycznie w złej kondycji i od tego masz gwarancję. Chyba, że wolisz skorzystać z wysoce wątpliwego sposobu naprawy ryzykując nawrót problemu lub całkowite odcięcie dostępu do układów pamięci trochę później, kiedy będziesz miał tam coś ważnego,
7/ - jak będziesz miał pecha - awaria zaskoczy Cię parę dni po upływie gwarancji, ale spodziewam się, że nastąpi znacznie szybciej.
✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym dyskiem SSD Sandisk Plus, który po zainstalowaniu systemu wykazuje wzrost liczby bad bloków z 68 do 132 w ciągu 12 godzin. Użytkownik zainstalował system operacyjny, co mogło wpłynąć na wydajność dysku. W odpowiedziach zasugerowano, aby oddać dysk na gwarancję, ponieważ wzrost bad bloków nie jest normalny. Użytkownicy podkreślili, że dysk jest budżetowy i zalecili rozważenie innych modeli, takich jak Adata SU650, SU800, Crucial BX500 lub MX500. Wskazano również na znaczenie pozostawienia wolnego miejsca na dysku SSD oraz na różnice w działaniu nośników NAND w porównaniu do dysków magnetycznych.