Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ustawienie anteny satelitarnej cyfrowego polsatu

darkowe1 14 Aug 2019 16:29 9849 58
Optex
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    mam drugi konwerter na 3 gniazda może być ?

A co to za konwerter (podaj model)? Z reguły konwertery uniwersalne mają 2 lub 4 wyjścia. Chyba że to jakiś twin z torem tv naziemnej lub Unicable+2xLegacy.
  • Optex
    darkowe1
    Level 5  
    Nie wiem bo naklejki nie ma zadnej ogólnie w tym mieszkaniu jest 6 kabli 4 ucięte ... Dziś muszę zrobić porządek w tym wszystkim ten konwentowe ma jedno wejście f i dwa inne
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    ten konwentowe ma jedno wejście f i dwa inne

Wrzuć zdjęcie.
    darkowe1
    Level 5  
    https://photos.app.goo.gl/CFXsbZKfzZDxDy3YA pomoże coś ? Nie wiem dziś przesiedziałem z godzinę na dachu i nic na mierniku udało mi się znaleźć sygnał a na dekoderze brak :(

Dodano po 14 [minuty]:

https://youtu.be/bLztK-Fv0LQ. U mnie jest identycznie :/

Dodano po 16 [minuty]:

https://photos.app.goo.gl/V6Z42gDQKNLpVgJNA

Dodano po 43 [sekundy]:

To moja dokładna lokalizacja

Dodano po 15 [minuty]:

Czy po tych parametrach możecie sprawdzić czy to wogole będzie działać ?
  • Optex
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    https://photos.app.goo.gl/CFXsbZKfzZDxDy3YA pomoże coś ?

One Cable LNBF - czyli technologia jednokablowa SCR. To oddzielne wyjście (na zdjęciu poniżej - po prawej) to SCR, a dwa pozostałe to uniwersalne.
    Ustawienie anteny satelitarnej cyfrowego polsatu
    Co prawda większość dekoderów Polsatu współpracuje z konwerterami SCR, ale na początek sugeruję podłączenie do gniazd/a Legacy.
    darkowe1 wrote:
    U mnie jest identycznie

Podkręć wskaźnik, aż pojawi się dźwięk i powoli ustawiaj antenę, by uzyskać jak najwyższe wskazanie. Jeżeli osiągniesz max, to skręć trochę i ponownie dostrajaj antenę by uzyskać jak najwyższe wskazania, itd.
    Na którym kanale ustawiasz dekoder szukając sygnału?

darkowe1 wrote:
    To moja dokładna lokalizacja

Wg Google Earth to jakaś polana na skraju lasu. W tych warunkach może być trudno :wink:
    Ustawienie anteny satelitarnej cyfrowego polsatuScreenshot...14 7 E.png Download (1.16 MB)
    Jak wspomniałem wcześniej w tym rejonie problemu z odbiorem nie powinno być. Chyba, że antena dobrze ustawiona, ale ...
    - przeszkoda zasłania satelitę
    - zbyt mała czasza
    - wielkość czaszy ok, ale zdeformowana
    - uszkodzony konwerter
    - uszkodzony przewód
    - uszkodzony dekoder
    ... :?:
    MateuszWejman
    Level 11  
    irekr wrote:
    Dodam; bardzo powolne ustawianie anteny, typowy dekoder DVB-S2 potrzebuje co najmniej 4rech sekund na ustabilizowanie wskazań. A dekodery Polsatu nie należą do najlepszych.

Mylisz się. Sprzęty CP wskazują tak jak dekodery konkurencji sygnał po algorytmie Viterbiego, więc to są tylko przeczucia.

Nie polecam ustawienia anteny na transpondery dvb-s nie spowodują one wzrostu poziomu na pozostałych. Jest od tego np. 11508MHz
    darkowe1
    Level 5  
    Na żadnym bo na dekoderze jest 4 kreski :/ drzewa nie przeszkadzają bo antena na dachu jest . A które to wejście lnb ?

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

A czy jest jakiś miernik taki do 300 zł pokazujący jakiego satelitę wyłapuje i ułatwiający ustawienie ?
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    Na żadnym bo na dekoderze jest 4 kreski

Czy mam rozumieć że antenę ustawiasz na podłączonym wskaźniku, ale z wyłączonym dekoderem? Czy dekoder ma zapisana listę kanałów Cyfrowego Polsatu? Jaki to model dekodera?
    darkowe1 wrote:
    A które to wejście lnb ?

???
    darkowe1 wrote:
    A czy jest jakiś miernik taki do 300 zł

Jak masz wydac 300 zł na miernik, z którym być może sobie nie poradzisz, to lepiej zamów instalatora.
    darkowe1 wrote:
    za ustawienie powiedzieli mi 360 zł
    LeDy
    Level 43  
    Twój problem polega na tym, że chcesz coś zrobić aplikacją, miernikami a wystarczy dekoder i ewentualnie ten wskaźnik piszczący. Jak masz właściwego satelitę to musi pokazać się obraz. Ustaw sobie pilotem nr. 1 i musi pokazać się Polsat jak będzie Hotbird.
    Azymut, elewacja to sprawy orientacyjne w jakim mniej więcej kierunku.
    W pewnej miejscowości jest wiele wypadków bo nawigacja mówi zamiejscowym kierowcą, że " masz pierwszeństwo" i walą z podrzędnej na główną ????? Tak się
    b... tłumaczą policji .
    darkowe1
    Level 5  
    Dekoder w momencie ustawienia jest włączony brak listy kanałów bo nie da się wyszukać bez zasięgu w salonie mówili że najnowszy aktualnie nie mam jak sprawdzić . Tak tylko że tu będę mieszkał ok 5 miesięcy a miernik by mi został. W który wtyk mam wpiąć kabel na tym konwerterze?

Dodano po 1 [minuty]:

To jeszcze jedno pytanie, w momencie podłączenia dekodera pod miernik na dekoderze powinien być zasięg, czy miernik to zakłóca?
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    brak listy kanałów

To jakim cudem ... :?:
    darkowe1 wrote:
    Udaje mi się złapać sygnał z jakimś arabskim badziewiem

Nie masz w okolicy jakichś znajomych Polaków z sat-ką ustawioną na Hot Birda? Jeżeli tak, to podpinasz swój dekoder do ich instalacji, ładujesz listę kanałów CP i już masz łatwiej przy ustawianiu anteny.

darkowe1 wrote:
    W który wtyk mam wpiąć kabel na tym konwenterze

Na którym? W tym SCR podpinasz do jednego lub drugiego z oznaczeniem Legacy.
    darkowe1 wrote:
    w momencie podłączenia dekodera pod miernik na dekoderze powinien być zasięg czy miernik to zakluca ?

Gdyby miernik zakłócał pracę dekodera, to jakbyś miał znaleźć satelitę? Sam wskaźnik nie działa - pokazuje to, co odbierze dekoder.
    Niezaprogramowany dekoder jest przygotowany na odbiór sygnału z tzw. częstotliwości podstawowej, z której - po poprawnym ustawieniu anteny - pobierana jest lista kanałów.
    darkowe1
    Level 5  
    Sam nie wiem jak wtedy wskoczył zasięg a teraz nic . Polaków niestety nie ma :/ Czyli jak na mierniku będzie piszczeć w okolicy 0 to na dekoderze powinno coś być ? A jaka xzestotliwosc ustawić na dekoderze czy to na automatycznym strojeniu robić ?

Dodano po 44 [minuty]:

Tak powinien być zarobiony kabel ?
    _kli_
    Level 40  
    Chłopie, nie obraź się, ale mamy ponad 40 postów, a Ty nie ruszyłeś z miejsca pomimo sporej ilości podpowiedzi. Na dodatek zaczynasz pytać o podstawy. Czarno to widzę.
    https://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/instrukcja_montazu.cp
    darkowe1 wrote:
    jaka xzestotliwosc ustawić na dekoderze

Teoretycznie najłatwiej powinieneś złapać 11179 H (TVP Polonia), ale potem antenę dokładnie ustawić np. na 11508 V (TVN).
    darkowe1 wrote:
    Czyli jak na mierniku będzie piszczeć w okolicy 0 to na dekoderze powinno coś być ?

Nie wiem - nie znam tego wskaźnika. Piszesz, że ma skalę -6/+6. Tego typu wskaźniki dostępne w Polsce są wyskalowane 0-10. Masz chyba do niego jakąś instrukcję obsługi? A jak nie, to poszukaj w sieci.
    darkowe1
    Level 5  
    Tak tylko że jedni pokazują żeby sreberko wycinać drudzy nie ... To wycinać czy zostawić a te włoski do tyłu wywinąć pod gwint ?
    LeDy
    Level 43  
    Sreberko zostawiasz , druciki wyginasz, F'ka ma mieć ciasno aby ciężej się nakręcało wtyk F.(pewny styk). Co za różnica czy 0-10 czy -6 do +6
    Wiadomo, że minimum i max i to ma znaczenie.
    Jak można to zrób szukanie ręczne, wybierz transponder np. 11449, 11508, ruszaj czaszą L-P, G-D aż coś złapiesz.
    darkowe1
    Level 5  
    No nic będę próbował

Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

Kupiłem 15 m kabla zarobiłem poprawnie . I nic zero sygnału miernik wskoczył udało się zjechać na połowę max a na dekoderze nic nawet 1% :/

Dodano po 58 [minuty]:

Powiedzcie mi czy jak bym był blisko satelity to na dekoderze powinno coś podskoczyć ?
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    miernik wskoczył udało się zjechać na połowę max a na dekoderze nic nawet 1%

Prawdopodobnie trafiłeś w innego satelitę.
    Wrzuć fotki swojej anteny i tego co jest przed nią, czyli co ona "widzi".
    darkowe1
    Level 5  
    A czy jest miernik w miarę tani który pokaże mi w co trafiłem ?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    mnie tez sie zdazalo ze trafilem w innego satelite, a w jakiego:
    - na TV/tunerze wyszukujesz kanaly, zawsze bedzie jakis kanal nie kodowany. chociazby reklamowka satelity.
    - wybierasz jeden z nich, sprawdzasz w sieci do jakiego satelity on nalezy i gotowe - wiesz gdzie jestes.
    Pozdrawiam
    darkowe1
    Level 5  
    Robiłem tak przy największym zasięgu na mierniku brałem wyszukiwanie wszystkich kanałów i nic nie znajduje

Dodano po 20 [minuty]:

Jeśli znajomy szwed ma ustawiony talerz na szwedzkie kanały to na moim dekoderze powinno znaleźć te niekodowane ?
    _kli_
    Level 40  
    darkowe1 wrote:
    Jeśli znajomy szwed ma ustawiony talerz na szwedzkie kanały to na moim dekoderze powinno znaleźć te niekodowane ?

Jeżeli ma antenę ustawioną na Astrę 4A (4.8°E), a w pamięci dekodera są zapisane parametry które pokrywają się z niektórymi transponderami z tego satelity, to jest szansa że coś znajdzie na wyszukiwaniu automatycznym. Na tym satelicie kanały niekodowane to w większości ukraińskie.
    No i musisz wiedzieć jaki typ konwertera ma ten znajomy Szwed.
    Jeżeli nie znajdzie nic na automacie, należy wybrać wyszukiwanie ręczne i wpisać wymagane parametry wybranego transpondera.
    Ale co Ci to da? Sprawdzisz tylko czy dekoder jest sprawny.
    Zanim to zrobisz, przywróć ustawienia domyślne dekodera, bo może gdzieś coś w nich zmieniłeś i ponownie spróbuj ustawić antenę.
    LeDy
    Level 43  
    darkowe1 wrote:
    Robiłem tak przy największym zasięgu na mierniku brałem wyszukiwanie wszystkich kanałów i nic nie znajduje

Dodano po 20 [minuty]:

Zasięg na mierniku to jedno a wskazania dekodera to drugie i najważniejsze.
    Jak nie masz siły i jakości na dekoderze to nic z tego.
    Z tym kolegą to zobacz jakie ma programy (polskie)to będziesz wiedział czy Hotbird.
    darkowe1
    Level 5  
    Przywracałem już ustawienia ... Zobaczę w jego dekoderze na jakiego satelitę ma on ustawioną antenę.
    darkowe1
    Level 5  
    W weekend będę próbował to ustawić a jak nie to dam spokój

Dodano po 50 [sekundy]:

A ma znaczenie to że jak zarobiłem kabel z drucikami i folia aluminiową pod gwint to wtedy złapało coś, a teraz nic

Dodano po 20 [minuty]:

Bo nie rozumiem jednego, wtedy wziąłem kabel od zwykłej anteny który jest cieńszy i złapało cokolwiek, a teraz nawet 1%.
    darkowe1
    Level 5  
    Witam problem rozwiazany z ciągnołem antene z dachu wbiłem 0,60 cm rurę w ziemie na niej zamontowałem antene . Promień anteny uderza w zarośla i drzewa i wszystko smiga ;)