Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] RouterBoard 411 - Identyfikacja podzespołow C812, C805, i R ?

09 Sie 2019 21:55 102 3
  • Poziom 38  
    Jestem w trakcie naprawy upalonego RouterBoard 411 uszkodzeniu uległa dioda D801 (Oznaczenie SMD S210 ) wymieniłem na SB2100. Dalej poszedł układ Q801 (9576GM zamieniłem na AO4421) Niestety ale przyległe do Q801 kondensatory C812, C805 miały zwarcie lecz nie wiem jakiej były wartości może ktoś się orientuje jakie tam siedzą kondensatory. Dodatkowo do bramki tranzystora AP9576GM był doczepiony malutki zapewne rezystor i jego wartości też nie znam ale obstawiam że to chyba zwykła zworka 0ohm

    RouterBoard 411 - Identyfikacja podzespołow C812, C805, i R ?

    RouterBoard 411 - Identyfikacja podzespołow C812, C805, i R ? RouterBoard 411 - Identyfikacja podzespołow C812, C805, i R ?
  • Poziom 41  
    gradek83 napisał:
    Dodatkowo do bramki tranzystora AP9576GM był doczepiony malutki zapewne rezystor i jego wartości też nie znam ale obstawiam że to chyba zwykła zworka 0ohm

    Na mojej, sprawnej płycie ma 68k( mierzone na płycie), C805 i C812 mają takie same wartości jak C810 i C811, kiedyś z kilku uszkodzonych składałem jedną płytę. Zmierzyłbym, ale to wymaga wylutowania a ograniczenia fizyczno-ruchowe mi nie pozwalają.
  • Poziom 38  
    arturavs napisał:
    Na mojej, sprawnej płycie ma 68k
    Sugerowałem się rezystorami z pobliskiego podwójnego tranzystora Q805 tam było po 0ohm. Dzięki za info poszukam takiego i taki podmienię.
    arturavs napisał:
    C805 i C812 mają takie same wartości jak C810 i C811, kiedyś z kilku uszkodzonych składałem jedną płytę. Zmierzyłbym, ale to wymaga wylutowania a ograniczenia fizyczno-ruchowe mi nie pozwalają

    Mam miernik do kondensatorów odlutuję oba i sprawdzę i dam znać. Tak też podejrzewałem że mogą być te własnie tylko jeden taki chudszy się wydawał i nie byłem pewny. Jak widać profilaktycznie wymieniłem jeszcze kondensatory C515,C818 i C819 i wartości każdy 560uF 6.3V.

    EDIT
    Po sprawdzeniu:
    C810 - 1uF (mniejszy)
    C811 - 10uF

    Tam dwa duże były to myślę jak dwa 10uF wlutuję to będzie OK.

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    arturavs napisał:
    Na mojej, sprawnej płycie ma 68k

    Dziwne wlutowałem 64K i nie rusza ale jak wlutowałem 64R to działa OK tylko grzeje się U601 Atheros AR8012-BG1A

    EDIT 2
    Znalazłem w steraj płycie głównej na szrocie układ Atheros AR8012-BG1A prze lutowałem lecz nic to nie dało dalej się grzał w internecie znalazłem "RB411r3v1_Trouble_shooting" i po przeanalizowaniu wyszło na to że uszkodzona okazała się dioda D601 przy gnieździe ETHERNET dioda o ile się nie mylę to AOZ8000 w obudowie SO23-6. Ja ze starej płyty głównej użyłem CM1293A-04SO. Dodatkowo wlutowałem USB ale tam gdzie teoretycznie powinno być 5V nie ma nic.
  • Poziom 38  
    Problem rozwiązany jak powyżej.