Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laserowe wypalanie napisów i oznaczeń na obudowach sprzętu AGD/RTV/PC

---o 10 Aug 2019 10:13 549 4
    ---o
    Level 9  
    Nie wiem w jakim dziale umieścić ów wątek, wrzucam zatem do ogólnego.
    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, czy istnieje jakiś bardzo tani (tani=domowo garażowy) sposób na renowację napisów i oznaczeń na sprzęcie RTV/AGD/PC. Nie chodzi o naklejki i podobne lecz o prawdziwie wypalone napisy. Zastanawiam się jak to jest zrobione i czy jest szansa na budowę jakiegoś urządzenia w warunkach domowych, które umożliwiłoby robienie takich oznaczeń.
    Chodzi o tego typu oznaczenia jak na takim sprzęcie:
    Laserowe wypalanie napisów i oznaczeń na obudowach sprzętu AGD/RTV/PC Laserowe wypalanie napisów i oznaczeń na obudowach sprzętu AGD/RTV/PC
    ArtXs
    Level 23  
    Na załączonych obrazkach napisy wykonano metodą Tampondruk-u Link. Napewno Amstrad jest tak wykonany. Na Drugim zdjęciu oznaczenia mogły być również wykonane metodą sitodruku, o ile powierzchnia jest płaska. Możliwe do wykonania metodami domowymi.
    Laserem nie uzyska się koloru, przeważnie będą to odcienie czarnego , ciemno-szarego, lub brązowego.
    klepka-l
    Level 12  
    Te napisy sa wykonane zapewne metodą sitodruku. Taki sitodruk wyjdzie taniej niż laser. Do lasera potrzebowałbyś odpowiedniej mocy laser, sterowanie lasera, do tego cały układ osi X i Y na serwomechanizmach, dodatkowo program który Ci to wszystko obsłuży. Dać się da ale koszty :-P
    ---o
    Level 9  
    No właśnie, nie każda powierzchnia jest równa a odnawiany sprzęt bardzo często różny, np. panel pralki, obudowa (przednia) telewizora, ramka matrycy laptopa z wytartym logo czy też panel klimatyzacji w aucie.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Amstrad tampondruk. Cobra sitodruk, prostsze bo panel składa się z dwóch elementów. Do zrobienia w domu, ale i w jednej i drugiej metodzie musisz mieć sito z odpowiednim obrazem oraz odpowiednie farby. Kiedyś miałem sito zrobione na zamówienie z różnymi elementami opisowymi do robienia paneli budowanych prze ze mnie urządzeń. Dla jednokrotnego użycia, sito drogo wychodziło.