logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino (klon) UNO - Błędy programu GRBL

carrozzeria 11 Sie 2019 11:19 4962 37
Najlepsze odpowiedzi

Why does uploading Grbl to my Arduino Uno clone fail with `avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding` even though Blink and other sketches upload normally?

Jeśli Blink wgrywa się bez problemu, a Grbl kończy się `stk500_recv(): programmer is not responding`, to problem nie wygląda na sterowniki ani port COM, tylko na konkretną płytkę lub jej komunikację z bootloaderem [#18124408] W tej dyskusji wgranie nowego bootloadera nie zmieniło sytuacji, a na drugim Uno wszystko wgrywało się poprawnie, więc winna okazała się wadliwa pierwsza płytka / ATmega328P [#18124408] Wcześniej sugerowano też sprawdzenie krótkiego innego kabla USB oraz upewnienie się, że nic nie siedzi na pinach 0 i 1 (Rx/Tx), bo takie rzeczy potrafią zrywać transmisję przy końcu uploadu [#18114757][#18110845] Jeśli XLoader też nie wgrywa HEX-a, to nie jest to problem samego szkicu Grbl ani konfiguracji IDE, tylko nadal problem z tą konkretną płytką lub jej połączeniem [#18114713]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 18108826
    carrozzeria
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, to jest moje pierwsze zetknięcie z arduino.
    Gdy chcę wgrać Grbl wywala mi błąd:
    Arduino:1.8.9 (Windows 7), Płytka:"Arduino/Genuino Uno"

In file included from D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl/grbl.h:43:0,

from D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl\examples\grblUpload\grblUpload.ino:27:

D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl/nuts_bolts.h:51:0: warning: "max" redefined

#define max(a,b) (((a) > (b)) ? (a) : (b))

^

In file included from sketch\grblUpload.ino.cpp:1:0:

D:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:93:0: note: this is the location of the previous definition

#define max(a,b) ((a)>(b)?(a):(b))

^

In file included from D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl/grbl.h:43:0,

from D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl\examples\grblUpload\grblUpload.ino:27:

D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl/nuts_bolts.h:52:0: warning: "min" redefined

#define min(a,b) (((a) < (b)) ? (a) : (b))

^

D:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:92:0: note: this is the location of the previous definition

#define min(a,b) ((a)<(b)?(a):(b))

^

D:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\grbl/nuts_bolts.h:55:0: warning: "bit" redefined

#define bit(n) (1 << n)

^

D:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:123:0: note: this is the location of the previous definition

#define bit(b) (1UL << (b))

^

Szkic używa 29868 bajtów (92%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.
    Zmienne globalne używają 1484 bajtów (72%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 564 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
    Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
    File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
    szczegółowe informacje podczas kompilacji"

Sterowniki mam zainstalowane odpowiednie (ch340), w menadżerze urządzeń wykrywa pod com7, w programie ide mam ustawioną płytkę uno i port com 7, tak jak powinno być. Gdy wgrywam eeprom_clear wszytko ładuje się ok, przykładowe szkice też wgrywają sie ok, a grbl nie. Mam zrobione biblioteki grbl master tak jak powinno być tzn. folder grbl, który jest w grbl master przeniosłem do folderu z bibliotekami.
    Nie mam pojęcia co mam już zrobić próbowałem różnych sposobów, klikanie reset podczas wgrywania, xloader też nie chcę załadować pliku grbl.hex.
    Co może być przyczyną?
    Dodam jeszcze, że podczas wgrywania na początku mrugają diody i po chwili gasną. Dioda on świeci się cały czas.
  • #2 18109036
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Nie szukaj problemu ze sprzętem, a w programie.
  • #4 18109306
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Używaj code do pokazywania komunikatów, niektóre zlepki znaków zostały zamienione na emotikony. W ustawieniach Arduino włącz pełne komunikaty podczas kompilacji i wgrywania, dowiesz się więcej. Spróbuj z innym UNO lub wgraj używając programatora, USBASP można mieć już za 5zł cierpliwie czekając na dostawę z Chin, w PL za 10 + koszt wysyłki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18109430
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    @carrozzeria, zrób prosty test:
    - podłącz swoje Adruino do komputera
    - odpal Arduino IDE
    - wybierz swoją płytkę w menu "narzędzia"
    - przejdź do: plik -> przykłady -> basics -> blink i wgraj*
    Tym sposobem sprawdzisz swój bootloader, połączenie z płytką etc.

*jeżeli wszystko będzie OK to dioda na płytce Arduino będzie sobie radośnie mrugać ;)
  • #7 18109560
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    carrozzeria napisał:
    Wertując internet doczytałem się właśnie, że trzeba wgrać bootloader i to powinno załatwić sprawę. Dam znać jak ogarnę temat.

Wow, a gdzie taką "poradę" znalazłeś ? ;)
    Ty jeszcze nie doszedłeś raczej do wgrywania, na razie masz błąd kompilacji.

Czytałeś to ? https://github.com/grbl/grbl/wiki/Compiling-Grbl
    Dodałeś bibliotekę grbl do Arduino IDE ?

Pozdr
  • #9 18109582
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Jeżeli prawidłowo zainstalujesz bibliotekę grbl to wszystko kompiluje się bez żadnego problemu, włącznie z wgrywaniem.

Oto dowód :

Arduino (klon) UNO - Błędy programu GRBL

Pozdr
  • #10 18109895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18110117
    carrozzeria
    Poziom 9  
    piterek-23 napisał:
    carrozzeria, zrób prosty test:
    - podłącz swoje Adruino do komputera
    - odpal Arduino IDE
    - wybierz swoją płytkę w menu "narzędzia"
    - przejdź do: plik -> przykłady -> basics -> blink i wgraj*
    Tym sposobem sprawdzisz swój bootloader, połączenie z płytką etc.

*jeżeli wszystko będzie OK to dioda na płytce Arduino będzie sobie radośnie mrugać

Na samym początku napisałem, że przykładowe szkice wygrywają się bez problemu 🙂
    Slawek K. napisał:
    Wow, a gdzie taką "poradę" znalazłeś ?

https://youtu.be/HHF45zhe_9U
    Slawek K. napisał:
    Jeżeli prawidłowo zainstalujesz bibliotekę grbl to wszystko kompiluje się bez żadnego problemu, włącznie z wgrywaniem.

Biblioteki grbl mam zainstalowane w folderze programu IDE, oczywiście w library.
    emarcus napisał:
    Z powyższego cytatu wynika że kompilacja szkicu została ukończona; chociaż z błędami (!), natomiast z ostatnieego komunikatu wynika drugi problem; - nawet tej błędnej kompilacji nie mozna wgrac. co zwykle świadczy o błednym wybraniu portu, albo samej płyty jeszcze przed kompilacją.
    Wielkośc poprawnie skompilowanego szkicu winna wynosic 30204 bajtów zamiast twoje 29868....

Czy masz jakiś powód że samo Arduino jak i biblioteki masz zainstalowane w nie standardowych lokacjach?
    Jeżeli masz Windows 10 to dodatkowe biblioteki winny znajdowac się w innej lokacji niż to występuje u ciebie.
    Byc moze niektóre pliki tej biblioteki (grbl) podczas jej installacji uległy uszkodzeniu, co tłumaczyłoby powód występowania błędów.
    W normalnych (poprawnych) warunkach, kompilacja i wpisanie tego właśnie pliku trwa u mnie dokładnie (!) 21 sekund, z czego większośc czasu to kompilacja.

Płytkę mam wybraną Arduino uno, port taki jak w menadżerze urządzeń CH340. Biblioteka jest w standardowej lokalizacji, robiłem zgodnie z kilkoma poradnikami. Na komputerze mam wgranego Windows'a 7. Grbl ściągnąłem z strony "producenta" i nic w nim nie zmieniałem.
    Biblioteki wgrywałem przez opcję programu IDE, a po wystąpieniu błędu przenosiłem sam folder grbl z folderu grbl_master do folderu library w arduino IDE i tak samo błąd występuje.
  • #12 18110357
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18110396
    carrozzeria
    Poziom 9  
    A więc tak, odinstalowałem program, usunąłem wszystkie jego foldery, razem z tym w moich dokumentach. Usunąłem wszystkie pliki związane z grbl. Zainstalowałem program na głównym dysku potem zrobiłem wszystko zgodnie z tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=m998bYioHqs&t=374s (dodam, że na tym filmiku widać w programie ide, że plik grbl zajmuje tyle samo miejsca na arduino co u mnie)
    łącznie z pobraniem nowego pliku grbl, tak jak na filmiku. I znowu to samo
    Cytat:

Zmienne globalne używają 1484 bajtów (72%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 564 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
    Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
    File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
    szczegółowe informacje podczas kompilacji"

Tym razem po przeczytaniu waszych komentarzy i obejrzeniu tego filmiku mam pewność, że wszystko zrobiłem dobrze, a jednak występuje błąd. Chyba gościu z tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=HHF45zhe_9U&t=6s ma rację.
    Próba numer dwa
    Cytat:

C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\Maciej\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\Maciej\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:uno -vid-pid=1A86_7523 -ide-version=10809 -build-path C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726 -warnings=none -build-cache C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_cache_884780 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avrdude-6.3.0-arduino14.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc-5.4.0-atmel3.6.1-arduino2.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA-1.2.1.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\examples\grblUpload\grblUpload.ino
    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\Maciej\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\Maciej\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:uno -vid-pid=1A86_7523 -ide-version=10809 -build-path C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726 -warnings=none -build-cache C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_cache_884780 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avrdude-6.3.0-arduino14.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc-5.4.0-atmel3.6.1-arduino2.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA-1.2.1.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\examples\grblUpload\grblUpload.ino
    Using board 'uno' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
    Using core 'arduino' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
    Detecting libraries used...
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10809 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\standard" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp" -o nul
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10809 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\standard" "-IC:\\Users\\Maciej\\Documents\\Arduino\\libraries\\grbl" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp" -o nul
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\coolant_control.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\eeprom.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\gcode.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\limits.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\main.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\motion_control.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\nuts_bolts.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\planner.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\print.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\probe.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\protocol.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\report.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\serial.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\settings.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\spindle_control.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\stepper.c
    Using cached library dependencies for file: C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl\system.c
    Generating function prototypes...
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10809 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\standard" "-IC:\\Users\\Maciej\\Documents\\Arduino\\libraries\\grbl" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp" -o "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\preproc\\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\tools-builder\\ctags\\5.8-arduino11/ctags" -u --language-force=c++ -f - --c++-kinds=svpf --fields=KSTtzns --line-directives "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\preproc\\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
    Kompilowanie szkicu...
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -MMD -flto -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10809 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\standard" "-IC:\\Users\\Maciej\\Documents\\Arduino\\libraries\\grbl" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp" -o "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp.o"
    Compiling libraries...
    Compiling library "grbl"
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\eeprom.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\coolant_control.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\gcode.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\print.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\nuts_bolts.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\limits.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\motion_control.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\probe.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\planner.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\protocol.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\report.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\serial.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\spindle_control.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\settings.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\main.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\stepper.c.o
    Użycie wcześniej skompilowanego pliku: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726\libraries\grbl\system.c.o
    Compiling core...
    Using precompiled core: C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_cache_884780\core\core_arduino_avr_uno_0c812875ac70eb4a9b385d8fb077f54c.a
    Linking everything together...
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-gcc" -w -Os -g -flto -fuse-linker-plugin -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega328p -o "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.elf" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\sketch\\grblUpload.ino.cpp.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\coolant_control.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\eeprom.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\gcode.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\limits.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\main.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\motion_control.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\nuts_bolts.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\planner.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\print.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\probe.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\protocol.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\report.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\serial.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\settings.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\spindle_control.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\stepper.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726\\libraries\\grbl\\system.c.o" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/..\\arduino_cache_884780\\core\\core_arduino_avr_uno_0c812875ac70eb4a9b385d8fb077f54c.a" "-LC:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726" -lm
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom=alloc,load --no-change-warnings --change-section-lma .eeprom=0 "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.elf" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.eep"
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -R .eeprom "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.elf" "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.hex"
    Użycie biblioteki grbl z folderu C:\Users\Maciej\Documents\Arduino\libraries\grbl (legacy)
    "C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-size" -A "C:\\Users\\Maciej\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_451726/grblUpload.ino.elf"
    C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega328p -carduino -PCOM10 -b115200 -D -Uflash:w:C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726/grblUpload.ino.hex:i

avrdude: Version 6.3-20171130
    Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
    Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"

Using Port : COM10
    Using Programmer : arduino
    Overriding Baud Rate : 115200
    AVR Part : ATmega328P
    Chip Erase delay : 9000 us
    PAGEL : PD7
    BS2 : PC2
    RESET disposition : dedicated
    RETRY pulse : SCK
    serial program mode : yes
    parallel program mode : yes
    Timeout : 200
    StabDelay : 100
    CmdexeDelay : 25
    SyncLoops : 32
    ByteDelay : 0
    PollIndex : 3
    PollValue : 0x53
    Memory Detail :

Block Poll Page Polled
    Memory Type Mode Delay Size Indx Paged Size Size #Pages MinW MaxW ReadBack
    ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
    eeprom 65 20 4 0 no 1024 4 0 3600 3600 0xff 0xff
    flash 65 6 128 0 yes 32768 128 256 4500 4500 0xff 0xff
    lfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00
    hfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00
    efuse 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00
    lock 0 0 0 0 no 1 0 0 4500 4500 0x00 0x00
    calibration 0 0 0 0 no 1 0 0 0 0 0x00 0x00
    signature 0 0 0 0 no 3 0 0 0 0 0x00 0x00

Programmer Type : Arduino
    Description : Arduino
    Hardware Version: 3
    Firmware Version: 4.4
    Vtarget : 0.3 V
    Varef : 0.3 V
    Oscillator : 28.800 kHz
    SCK period : 3.3 us

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x1e950f (probably m328p)
    avrdude: reading input file "C:\Users\Maciej\AppData\Local\Temp\arduino_build_451726/grblUpload.ino.hex"
    avrdude: writing flash (29868 bytes):

Writing | ###############################################avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    #avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    Problem z wgrywaniem na płytkę. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii.
  • #14 18110443
    Slawek K.
    Poziom 35  
    carrozzeria napisał:
    w programie ide mam ustawioną płytkę uno i port com 7,

carrozzeria napisał:
    System wide configuration file is "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"
    Using Port : COM10

W pierwszym poście piszesz, że wybrałeś port COM7, podczas gdy w ostatnim poście widać w logu COM10, jesteś pewien na którym porcie zgłasza Ci się UNO?

Pozdr
  • #16 18110478
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Wybierz w Arduino IDE programator AVRISP i spróbuj (na właściwym porcie COM).

Pozdr
  • #18 18110845
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Czy do UNO które programujesz masz coś podłączone ? np. shield do silników krokowych ? bo zakładając, że sterowniki do ch340 masz dobrze zainstalowane i wiesz na jakim COM jest UNO, to wygląda, jakby do pinów Rx i Tx(0 i 1) było coś podłączone, co blokuje transmisję.

Pozdr
  • #19 18111380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18112332
    carrozzeria
    Poziom 9  
    Slawek K. napisał:
    Czy do UNO które programujesz masz coś podłączone ? np. shield do silników krokowych ? bo zakładając, że sterowniki do ch340 masz dobrze zainstalowane i wiesz na jakim COM jest UNO, to wygląda, jakby do pinów Rx i Tx(0 i 1) było coś podłączone, co blokuje transmisję.

Nie mam nic podłączone.
    khoam napisał:
    carrozzeria napisał:
    Writing | ###############################################avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

Czy ten komunikat o błędzie wyskakuje pod koniec wgrywania kodu?

Tak.
  • #21 18112461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18113594
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18113979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18114011
    miroskop
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Może spróbuj wgrać Estlcam'a (www.estlcam.com). Z tego co pamiętam to on ładuje swój bootlader a w opcjach można wybrać konfigurację GRBL-a. Zobaczymy czy też wywali jakieś błędy.
  • #26 18114275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18114356
    carrozzeria
    Poziom 9  
    khoam napisał:
    Taki rodzaj komunikat, bez podania kodu błędu odpowiedzi świadczy o uszkodzeniu bootloadera, niezależnie od tego jaka jest jego wersja.

Czyli to oznacza, że muszę wgrać nowy bootloader?
  • #28 18114369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18114713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18114757
    Slawek K.
    Poziom 35  
    A autor próbował zmienić przewód USB jak ktoś wyżej proponował ? bo te niebieskie dołączane do klona w 50% działają lub nie.

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z wgraniem biblioteki GRBL na płytkę Arduino UNO, otrzymując błędy kompilacji związane z redefinicją makra "max". W odpowiedziach zasugerowano, aby skupić się na poprawnej instalacji biblioteki GRBL oraz sprawdzeniu ustawień Arduino IDE. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany portu COM, instalacji bootloadera oraz testowania z innym kablem USB. Ostatecznie, mimo prób wgrania bootloadera, problemy z GRBL nadal występowały, podczas gdy inne szkice, takie jak "blink", działały poprawnie. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące potencjalnych uszkodzeń sprzętowych oraz konieczności użycia programatora do wgrania nowego bootloadera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA