Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sterownik pompy psg16 - turbina raz działa raz nie

11 Sie 2019 17:44 306 4
  • Poziom 3  
    Hej

    Problem opisywany już wcześniej jednak bez uzyskania odpowiedzi.
    pacjent Saab 2.2tid 2003r pompa psg16.
    1. problem: turbina raz działa raz nie (nie ma reguły raz działa 500km a raz nie działa przez 10km róznie i losowo)
    2. co udało mi się ustalić: wszystko (prawie) czyli turbo w porządku, zaworek podciśnienia też (podmieniane). podciśnienie w normie, przewody również.
    3 co odkryłem: w momencie gdy turbina nie działa (sztanga nie zaciągnięta) gdy podłącze masę (prosto z aku) do kabelka masowego zaworka sterowania turbiny , sztanga odrazu zaciąga, kilka takich dotknięć masą do kabelka i po chwili zaskakuje i pozostaje jako działająca i działa do kolejnego losowego rozłączenia. sprawdziłem więc doprowadzenie prądu od sterownika do zaworka - przejscie jest od wtyczki na pompie do zaworka czyli kable ok
    4. jakie wyciągnąłem wnioski: moje podejrzenie to zimny lut na płytce sterownika przewodu który steruje masą zaworkiem turbo. ponieważ raz działa raz nie a auto nie wykazuje błędów poza problemem sygnału do tego zaworka uważam że nic nie jest popsute na amen tylko coś gdzieś po prostu nie łączy w sterowniku.
    5. o co was proszę? hmm o pomoc w zlokalizowaniu problemu i potwierdzeniu czy dobrze przypuszczam. jeśli ktoś z was wie na którym połączeniu w sterowniku może być problem proszę o pomoc w lokalizacji. może da się to zrobić bez zdejmowania sterownika? po zdjęciu całego przodu i chłodnic oraz kolektora dostęp jest dobry? mam na miejscu elektronika który może mi przelutować zimne luty ale samego sterownika nie jest w stanie sprawdzic na stole. bardzo was prosze o zainteresowanie i wszelkie podpowiedzi. wiem ze kilka takich problemów było już i jedna osoba nie mogła znaleźć przczyny i sprzedała auto a ktos oddał sterownik do naprawy i turbo działa
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 40  
    Twoje przypuszczenia są słuszne. Jeżeli to psg16 na dwie wtyczki to bez demontażu pompy na stół się nie obejdzie. Tam nie ma zimnych lutów jest to sterownik hybrydowy.
  • Poziom 32  
    decybel91 napisał:
    Twoje przypuszczenia są słuszne. Jeżeli to psg16 na dwie wtyczki to bez demontażu pompy na stół się nie obejdzie. Tam nie ma zimnych lutów jest to sterownik hybrydowy.


    Dokładnie jak kolega wyżej napisał, szkoda zachodu, lepiej szukaj drugiego sterownika, z tego co pisałeś to na pewno nie widziałeś tego na oczy.
    Jest to hybryda, pokryta żelem. Fajnie to widać pod mikroskopem i nie ma tam zimnych lutów.
  • Poziom 3  
    No właśnie widziałem na oczy sterownik I jego płytkę . Jest trochę połączeń lutowanych więc liczę na to że któreś z nich puściło po prostu . Ale skoro piszecie że to niemożliwe....
  • Poziom 21  
    Witam i jak kolego rozwiązałeś ten problem ja mam tak samo co ty jak się zakończyło naprawiłeś. Pozdrawiam