Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HUMAX 5400 napiecie na masie

bsiwa 17 Sep 2005 00:02 1053 6
  • #1
    bsiwa
    Level 12  
    Na obudowie humcia odkrylem 216V zmiennego napiecia o malym natezeniu (troche kopie). Wyjalem zasilacz i podlaczajac go do sieci stwierdzilem, ze mam zmienne napiecie na masie stopnia wejsciowego jak i takze stopnia wyjsciowego (niskiego napiecia). Te masy nie sa polaczone, lacza sie tylko podczas montowania srubami do obudowy.
    Poradzcie co moze byc zrodlem tego przebicia, kondensatory filtrujace na wejsciu, przebicie na uzwojeniach transformatora ?.
    Napiecie mierze w stosunku do bolca uziemiajacego sieci elektrycznej (ziemi).
    :cry:
  • #2
    km_serwis
    Level 21  
    Sprawdz czy na tym bolcu nie masz fazy potem odwroc wtyczke w gnazdku sprawdz czy tak samo jest bez podpiecia innych urzadzen ( konwerter tv video itp)
  • #3
    bsiwa
    Level 12  
    Dzieki
    Kolek zerujacy wobec ziemi (kaloryfer) ma napiecie zero. Jak odwroce wtyczke w gniazdku to zamiast 216V na masie mam okolo 2V. Dzisiaj wylutuje diody z mostka i sprawdze czy ten problem sie pojawi. Jesli tak to znaczy , ze to jakis kondzio 100n/250 w filtrze przeciwzakloceniowym puszcza za duzo (chyba), co ty sadzisz.
  • #4
    Preskaler
    Level 38  
    Daj spokój! Przez ten kondensator będzie lekko szczypało nawet jeśli jest dobry! Jeśli Ci to mocno przeszkadza to podłącz obudowę do kołka uziemiającego (zastosuj kabel 3-żyłowy)! Możesz też zmienić tylko samą wtyczkę, tak żeby ją można było włożyć w gniazdko tylko w ten sposób, że nie występuje to napięcie.
  • #5
    bsiwa
    Level 12  
    Chyba dam spokoj.
    Sytuacja jest nastepujaca (po wymianie diod i kondensatorow w filtrze). W kadym polozeniu wtyczki mam 90V zmiennych na masie. W stosunku do kolka na kondensatorze prostujacym po mostku diodowym mam -112V i +112V stale oraz 97V zmienne i ono sie wszedzie propaguje. To co mnie nurtuje, to fakt ze mam dwa Humcie, jeden bez problemu a drugi z tym problemem, dlaczego ?
  • #6
    Preskaler
    Level 38  
    Trochę by się rozjaśniło jak byś pomierzył prąd bo samo napięcie niewiele mówi. To znaczy przy tym 97 woltowym napięciu podejrzewałbym transformator w przetwornicy ale ostrożnie.
  • #7
    bsiwa
    Level 12  
    Zmierzylem prad zmienne miedzy masa a bolcem = 0,4 mA. Nie ma stracha nikt nie umrze, ale skad sie to bierze. ?