Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PS4 PRO - dziwne dźwięki czytnika blu ray ??

Pawel3303 11 Aug 2019 20:14 4308 6
    Pawel3303
    Level 2  
    Witam,

Od niecałych dwóch miesięcy jestem posiadaczem konsoli PS4 PRO.
    Niepokoją mnie dźwięki jakie dochodzą ze strony czytnika blu ray. Mianowicie po zainstalowaniu takich gier jak: Red Dead Redemption 2, oraz Horizon Zero Dawn, podczas pracy konsoli i z włożoną płytą słychać taki oto dźwięk:

20190811_1..748.mp4 Download (36.46 MB)Points: 1 for user

Ponadto podczas intro Horizona było słychać:

20190811_1..233.mp4 Download (88.26 MB)Points: 1 for user

Nadmienię, że mam zainstalowaną również grę God Of War i żadne z powyższych dźwięków nie docierały i nie docierają do mojego ucha ;)

Kolega, który ma PS4 slim takich problemów nie ma i zwrócił mi uwagę, że może być coś nie tak z czytnikiem płyt - stąd mój post. Czy mam się martwić??

Jeśli pytanie durne to przepraszam, ale już tak mam że jestem momentami przewrażliwiony i baaardzo dbam o swój sprzęt:)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.
    Pawel3303
    Level 2  
    CHAST wrote:
    Normalna praca.

Dzięki CHAST za odpowiedź.

Dzwoniłem w między czasie do firmy Sony na linię pomocy PS4 i rozmawiałem z konsultantem. Odpowiedziałem o problemie. Pan stwierdził, że z czytnika w konsoli nie ma prawa wydobywać się żaden dźwięk typu cykanie czy te trzaski co na intro Horizona. Jedynie możemy usłyszeć dźwięk zwiększających się obrotów podczas zczytywania danych z płyty. Pan dodatkowo stwierdził, że chyba "łapki" w czytniku nie tak pracują.

Mam jeszcze większy przez to mętlik w głowie...

Panowie jak u Was PS4 PRO pod tym względem?
    CHAST
    Level 26  
    Jaaaaasne, bo może być tylko słychać zwiększające się obroty. A gdy napęd wyszukuje dane to ze środka to z początku lub końca płyty to po cichutku. Przesów optyki i dostosowanie predkości w zaleźności od miejsca danych zawsze objawia się innym dźwiękiem, niż zwiększanie obrotów.
    Gdybyś włączył GTA5 na Xbox360 bez HDD to byś wtedy wiedział, że napęd wydaje dzwięki.
    Pawel3303
    Level 2  
    CHAST ok rozumiem, czyli "trzaski" można jeszcze usprawiedliwić tym szukaniem danych. Jeśli zaś chodzi o to ciągłe cykanie, które jest przez cały czas grania? - masz to na filmiku. To też zignorować i przyjąć jako normalną pracę? Czemu kolega tego np nie ma - to mnie właśnie dziwi..
    Będę wdzięczny za odpowiedz.