Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestrator poziomu hałasu.

dktr 11 Aug 2019 20:26 4515 15
  • Rejestrator poziomu hałasu.
    W wolnej chwili poskładałem urządzenie które rejestruje poziom hałasu.
    Zasada działania wygląda następująco:
    Sygnał z mikrofonu trafia na prosty wzmacniacz, następnie mierzony jest przez wejście ADC w ESP8266, następnie wyciągana jest najwyższa wartość i wysyłana zwykłym GETem do bazy w której monitoruję już całe mnóstwo innych parametrów.
    Wzmacniacz to prosty moduł audio do kamer CCTV. Wyświetlacz podłączony po i2c przez pcf8574.
    Kod w załączniku.

Film na YT z krótką prezentacją działania.

Jak ktoś będzie potrzebował schematu to narysuję, wszystko "lutowane w locie" na płytkach uniwersalnych.

Przeznaczenie urządzenia to próba znalezienia mieszkania w bloku w którym jest względna cisza, przed zakupem planuję umieścić je na balkonie na okres tygodnia lub dwóch w okresie letnim. Na chwilę obecną nie udało mi się jeszcze znaleźć osiedla w którym podczas przebywania na balkonie było by przynajmniej 10 minut ciszy, psy w miastach to jakiś horror. Na wykresie wartości dobijające do 1k to właśnie jazgot psów.

About Author
    dktr
    Level 23  
    Has specialization in: komputery
    dktr wrote 691 posts with rating 424, helped 35 times. Live in city Ostróda. Been with us since 2003 year.
    szymon122
    Level 38  
    dktr wrote:
    Sygnał z mikrofonu trafia na prosty wzmacniacz, następnie mierzony jest przez wejście ADC w ESP8266, następnie wyciągana jest najwyższa wartość

Moim zdaniem bardziej wiarygodnym sposobem mierzenia byłoby obliczanie średniej z np sekundy aby usunąć chwilowe piki np od trzaśnięcia drzwiami.
    Moim zdaniem poziom hałasu to wartość średnia.
    dktr
    Level 23  
    szymon122 wrote:
    dktr wrote:
    Sygnał z mikrofonu trafia na prosty wzmacniacz, następnie mierzony jest przez wejście ADC w ESP8266, następnie wyciągana jest najwyższa wartość

Moim zdaniem bardziej wiarygodnym sposobem mierzenia byłoby obliczanie średniej z np sekundy aby usunąć chwilowe piki np od trzaśnięcia drzwiami.
    Moim zdaniem poziom hałasu to wartość średnia.

I w zasadzie takie coś ma miejsce. Bardziej szczegółowo program działa tak:
    W pętli wykonywane jest około 500 odczytów adc, trwa to około 3sek, z tych 500 odczytów najwyższa wartość wysyłana jest na serwer, a tam narzędzie do rysowania wykresu RRDtool ładnie wizualizuje. Działa doskonale, trzaskanie drzwiami też jest rejestrowane ale jest to przeważnie jeden "pik", za to ujadanie potrafi trwać i godzinami... Po dwóch godzinach działania na moim balkonie wychodzi średnio 8minut między ujadaniem.
    vodiczka
    Level 43  
    dktr wrote:
    Po dwóch godzinach działania na moim balkonie wychodzi średnio 8minut między ujadaniem.
    Pechowo trafiłeś albo moi sąsiedzi mają wyjątkowo ciche psy. Najbardziej ujadają dwa Yorki ale i one nie czynią to dłużej niż kilka minut jednorazowo i 2-3 razy na dobę. O wiele gorzej jest gdy marcują się koty ;)
    Na którym piętrze mieszkasz? Ja na czwartym i docierający hałas jest już częściowo stłumiony. Gdy słyszę te Yorki z odległości 3-5 m jest o wiele głośniej.
    krychast
    Level 20  
    Czy to jest rejestrator czy miernik-jeśli rejestrator to gdzie zapisują się dane?
    Jaki to model obudowy?
    Czy urządzenia nie trzeba skalibrować?
    dktr
    Level 23  
    krychast wrote:
    Czy to jest rejestrator czy miernik-jeśli rejestrator to gdzie zapisują się dane?
    Jaki to model obudowy?
    Czy urządzenia nie trzeba skalibrować?

Samo urządzenie jest tylko miernikiem, a nawet wskaźnikiem, dopiero przesłane dane do bazy są rejestrowane. Nie mam aktualnie czym tego skalibrować pomijając kwestię czy taka kalibracja była by w ogóle możliwa. Obudowa to DT-065
    Paprykarz
    Level 12  
    Dobry początek projektu.

Zamiast kalibracji mógł byś użyć skuteczności mikrofonu z noty katalogowej, zazwyczaj tolerancja jest +/- 3dB, w odniesieniu do 1V/Pa lub 0.1V/Pa. Musisz także uwzględnić wzmocnienie wzmacniacza a całość odnieś do ciśnienia 20 uPa jako 0 dB SPL (SPL to sound pressure level, w przybliżeniu najniższe ciśnienie jakie przeciętne zdrowe ucho może usłyszeć).

Jest niestety kilka dodatkowych problemów:
    - przetwornik 8266 ma tylko 10 bitów czyli zakres dynamiki to tylko 60 dB. Wzmocnienie trzeba by dobrać tak by maksymalny sygnał z mikrofonu wypadał dość blisko maksymalnego napięcia jakie może mierzyć ADC. Jeśli mikrofon maksymalnie może przenieść bez zniekształceń 110 dB SPL, to poziom 0 ADC (szum) wypadnie na około 50 dB SPL
    - obniżając wzmocnienie będzie można mierzyć niższy poziom dźwięku, ale wtedy ADC się nasyci ( tak jak w twoim przykładzie) i nie będzie można zarejestrować wyższych poziomów.
    - mikrofon też ma swój poziom szumu, i pomiar poniżej tego poziomu będzie niemożliwy. zazwyczaj jest to 30-50 dB SPL, ważone krzywą A.

Można drążyć temat jeszcze głębiej ale im dalej w las tym więcej drzew :)

Pozdrawiam
    Paprykarz
    Anonymous
    Level 1  
    dktr
    Level 23  
    o_Tadeusz wrote:
    dktr wrote:
    Sygnał z mikrofonu trafia na prosty wzmacniacz, następnie mierzony jest przez wejście ADC w ESP8266

Jakiego ESP użyłeś? Schematów nie ma a zastanawia mnie dlaczego
    dktr wrote:
    Wyświetlacz podłączony po i2c przez pcf8574

ESP ma za mało portów?

Na szybko sklepałem schemat, nie przejmować się estetyką. Nie sądziłem że ktoś może potrzebować schematu gdzie użyte są tylko 3 piny ESP8266 ;)
    PCF użyłem tylko dlatego że miałem już polutowany wyświetlacz z tym układem.
    Użyty moduł z wzmacniaczem działa poprawnie na 3.3V, siedzi tam opamp ST 33078.
    Anonymous
    Level 1  
    prosiak_wej
    Level 38  
    dktr wrote:
    ładny widok z balkonu.

Widok z balkonu rzeczywiście ładny. Fotografowałbym burze :)

W czym masz wyskalowany hałas?
    dktr
    Level 23  
    prosiak_wej wrote:
    dktr wrote:
    ładny widok z balkonu.

Widok z balkonu rzeczywiście ładny. Fotografowałbym burze :)

W czym masz wyskalowany hałas?

W niczym to gołe dane z ADC esp8266, ale już po kilku dniach wiem z wartości na wykresach na którym balkonie pies drze japę.
    Do burz zainstalowałem sobie kilka kamer w fajnych miejscach, tu można popatrzeć fotki aktualizowane co minutę, a tu codziennie generowane timelapsy.
    Slawek K.
    Level 35  
    o_Tadeusz wrote:
    dktr wrote:
    Na szybko sklepałem schemat, nie przejmować się estetyką. Nie sądziłem że ktoś może potrzebować schematu gdzie użyte są tylko 3 piny ESP8266 ;)

Nie chodziło o schemat tylko wersję ESP. Zastanawiało mnie dlaczego, jak się okazało także w tym projekcie, gdy procesor ma wystarczającą liczbę wyprowadzeń używa się przejściówki I2C. O tej przejściówce dobrych opinii nie ma jeśli chodzi o jej szybkość a właściwie powolność. Na stronie msalamon.pl jest trochę na ten temat.

dktr wrote:

PCF użyłem tylko dlatego że miałem już polutowany wyświetlacz z tym układem.

PCF8574 po resecie ustawia wszystkie porty w tryb wejścia jeśli można to tak nazwać więc bez problemu podłączając się pod wyprowadzenia LCD można nim sterować w trybie równoległym.

A jakie znaczenie w tym projekcie ma szybkość tekstowego LCD ? raczej żadne ;)

Bardzo fajny projekcik kolego autorze ;) duże wrażenie robi strona z ilością różnych innych danych, widać, że masz pasję ;)

Poleciał zasłużony plusik ;)

Pozdr
    Anonymous
    Level 1