Jan_Werbinski wrote:Pamiętam fora PV z tego czasu - niemieckie ale także z innych krajów. Wtedy poznano zjawisko degradacji spowodowanej PID. Firmy instalacyjne masowo bankrutowały, bo nie mogły się wywiązać ze zobowiązań gwarancyjnych. Znikły z rynku.
Nie wiem co z tym zrobił nowy Qcells. Wiem że firmy przestały istnieć.
Możliwe. Z tego co czytałem, to po prostu wtedy Chińczycy weszli masowo na rynek i nikt z nimi nie miał zbytnio konkurencji. EU próbowało się ratować wprowadzając nawet karne cła, no ale to i tak za wiele nie pomogło.
emigrant wrote:Jaka marka aktualnie produkująca panele jest stabilna na rynku i robi panele dobrej jakości? Poza LG i REC? Sam stoję przed wyborem paneli i właśnie mają to być Q.Cells G6, albo G8...
Na to nie sądzę, że ktoś odpowie. LG za 3 miesiące może sprzedać swój dział PV i tyle z tego będzie. Wydaje mi się, ze jeśli pandemia nie położy całego rynku OZE, to sytuacja będzie jaka jest. Każdy ma swój udział na rynku i raczej nikt się nie pojawi kto wygryzie chińczyków z rynku.
Sam mam G8 i cóż mogę powiedzieć. Działać, działają, fajnie na dachu wyglądają, a o trwałości dopiero za kilka lat będzie można coś powiedzieć.