Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panele Qcells, Lingo, Bauer plus Fronius, Growatt, Huawei. Co wybrać? Gwarancja?

McTommy 29 Apr 2020 11:17 16512 79
    janekk77
    Level 9  
    Jan_Werbinski wrote:
    Pamiętam fora PV z tego czasu - niemieckie ale także z innych krajów. Wtedy poznano zjawisko degradacji spowodowanej PID. Firmy instalacyjne masowo bankrutowały, bo nie mogły się wywiązać ze zobowiązań gwarancyjnych. Znikły z rynku.
    Nie wiem co z tym zrobił nowy Qcells. Wiem że firmy przestały istnieć.

Możliwe. Z tego co czytałem, to po prostu wtedy Chińczycy weszli masowo na rynek i nikt z nimi nie miał zbytnio konkurencji. EU próbowało się ratować wprowadzając nawet karne cła, no ale to i tak za wiele nie pomogło.

emigrant wrote:
    Jaka marka aktualnie produkująca panele jest stabilna na rynku i robi panele dobrej jakości? Poza LG i REC? Sam stoję przed wyborem paneli i właśnie mają to być Q.Cells G6, albo G8...

Na to nie sądzę, że ktoś odpowie. LG za 3 miesiące może sprzedać swój dział PV i tyle z tego będzie. Wydaje mi się, ze jeśli pandemia nie położy całego rynku OZE, to sytuacja będzie jaka jest. Każdy ma swój udział na rynku i raczej nikt się nie pojawi kto wygryzie chińczyków z rynku.

Sam mam G8 i cóż mogę powiedzieć. Działać, działają, fajnie na dachu wyglądają, a o trwałości dopiero za kilka lat będzie można coś powiedzieć.
    emigrant
    Level 29  
    janekk77 wrote:
    Sam mam G8 i cóż mogę powiedzieć. Działać, działają, fajnie na dachu wyglądają, a o trwałości dopiero za kilka lat będzie można coś powiedzieć.

O, masz G8. Nie wiesz jak aktualnie jest z dostępnością G8? Mój instalator się zarzeka, że G8 nie są dostępne, ale G6 tak. Albo ściemnia, żeby pomóc jakiemuś zaprzyjaźnionemu dystrybutorowi pozbyć się leżaków G6, albo rzeczywiście w Polsce nie ma G8 - zastój produkcyjny z powodu pandemii. Sam bym wolał G8, bo lubię "nowości". Poza tym G8 mają 12 busbarów co powinno poprawić sprawność.
    Jak samo wykonanie panelu G8 wizualnie Twoim zdaniem? Jakieś obiekcje?

Może wiesz o co tu chodzi z tymi plusami w Q.Cells? Wersje z +(plusami) mają 25 gwarancji na produkt a wersje bez plusa 12 lat. Najśmiejszniejsze jest to, że wersje z plusem(25 lat) są trochę tańsze od wersji bez plusa(12 lat). Przynajmniej tak wynika z cen brutto z 23% vat googlając. Abstrahując od tego, że te gwarancje na produkt są śmiechu warte...
    janekk77
    Level 9  
    Początkowo przed tym całym zamieszaniem z wirusem w umowie miałem spisany montaż na panelach firmy Winaico. Gdy przyszło do montażu był problem z dostaniem ich i instalator zaproponował Q Cells G8 i na tych mam zrobioną instalacje.
    Wizualnie wyglądają OK. Zarówno pod względem wykonania, jak ogólnego wyglądu nie było się do niczego przyczepić, chociaż zaznaczam że jestem laikiem w tych kwestiach.
    Co do wersji z plusem i bez, to wcale bym się nie zdziwił jakby schodziły z jednej linii produkcyjnej, a różniły się teoretyczną gwarancją.
    tomekz27
    Level 12  
    Witam , co sądzicie o instalacji 3.3 kwp , falownik growatt 3 fazy , panele q-cells g 7 , 335 w , cena instalacji na gotowo 14700 ?. Dodam że miałem podobne przejścia z przedstawicielami jak założyciel tematu. Też się zastanawiam nad marką falownika , dużo firm proponuje sofar lub huawei , ogólnie rozrzut cenowy całej instalacji w przedziale 13 - 16 tyś. I co najważniejsze kto poleci dobrą firmę montującą na podkarpaciu , tylko taką która istnieje już chwilę i nie jest tylko pośrednikiem z internetu , lub jeszcze rok wcześniej sprzedawała wycieczki 😀.
    tomekz27
    Level 12  
    Dostałem też oferę na 1 fazowym growacie za 13500 , jak sądzicie który lepszy 1 czy 3 fazowy ?
    tomekz27
    Level 12  
    Witam , czy wpięcie inwetera w skrzynkę z gniazdem siłowym jest prawidłowe ? Czy lepiej położyć nowy kabel do rozdzielni ? Dodam że odległość od gniazda siłowego do rozdzielni to około 9 metrów ( bezpiecznik B25). Wydaje mi się że wykonawca chce przyoszczędzić stosując opcje z gniazdem siłowym.
    wello
    Level 20  
    Jeżeli cena jest ostateczna to chce przyoszczędzić. Ale jeżeli niczego ostatecznie nie ustalałeś to nawet w jego interesie byłoby położenie nowego kabla bo przecież i tak musiałbyś za to zapłacić a on by tylko dodatkowo zarobił. Wpięcie inwertera w gniazdo siłowe nie jest poprawne. Nigdy nie wiadomo czy ktoś tego nie odłączy w trakcie pracy. Nie wiadomo też jak wszystko jest pozaciskane, jakie przekroje itp.
    tomekz27
    Level 12  
    Przewody miały by być spięte w środku rozdzielni siłowej , a na zewnątrz zostałyby 2 gniazda siłowe , 2 gniazdka 230V i przełącznik L/P. Przewody to chyba 5 × 4 mm . Czy to jest zgodne ze sztuką elektryczną , czy po prostu cięcie kosztów ? Jeśli mam wydac kilkanaście tyś. to chciałbym żeby było jak należy a nie żeby było komuś wygodniej.
    Rhaavir
    Level 13  
    wello wrote:
    Jeżeli cena jest ostateczna to chce przyoszczędzić. Ale jeżeli niczego ostatecznie nie ustalałeś to nawet w jego interesie byłoby położenie nowego kabla bo przecież i tak musiałbyś za to zapłacić a on by tylko dodatkowo zarobił. Wpięcie inwertera w gniazdo siłowe nie jest poprawne. Nigdy nie wiadomo czy ktoś tego nie odłączy w trakcie pracy. Nie wiadomo też jak wszystko jest pozaciskane, jakie przekroje itp.

BZDURA !!!

Jest poprawne - sprawdzić należy tylko czy OBWÓD jest sprawny (impedancja pętli zwarcia, rezystancja izolacji, spadki napięcia).
    NIE mówimy o podłączeniu falownika do gniazda za pomocą wtyczki - ALE - o podłączeniu na stałe do OBWODU gniazda 3F.
    Więc nie ma sensu ciągnąć dodatkowych przewodów jak istniejący obwód spełnia wymogi.

QCELL - firma w której pracuję montuje tylko Qcell'sy - kładziemy ich około 300 - 500 tygodniowo, standarden są QC DUO 335 G7, po za tym Duo 350 G8+ i DUO BLK 340 G8 - w ciągu ostatnich 6 lat a tyle montujemy na QC - wadliwych mieliśmy może 10 paneli, tak więc QCELL jest warty polecenia.
    NIe dawno mierzyłem krzywą I-V 5 letniego panelu QC i trzymał parametry.

Falownik - my montujemy tylko Froniusy i Solaredge - to te droższe a z tańszych Huawei - i te bym polecił, chcesz tanio ? Bierz Huawei - chcesz mieć najlepszy sprzęt weź Froniusa lub Solaredge.

Cena z montażem za 1 kWp oscyluje w granicach 5000 zł - zakładając, że stosujemy porządne komponenty i zgodny z zasadami sztuki montaż a ekipa jest fachowa (więc musi dobrze zarabiać :) .
    Wiele zależy od pokrycia dachu i stopnia trudności montażu.
    Mała instalacja, dachówka lub blachodachówka na wysokim i stromym dachu może kosztować nawet 7000 zł / kWp - podczas gdy na niskim, łatwym trapezie to i za 4000 zeta zrobią. :) :)
    tomekz27
    Level 12  
    Panowie , czy panele pv mogą wystawać rogami poza obrys dachu ( koperta ) ? Panele Qcells, Lingo, Bauer plus Fronius, Growatt, Huawei. Co wybrać? Gwarancja?
    witekem
    Level 20  
    Kolego tomekz27. WOW, W taką instalację ładnie będą pioruny waliły.
    Panele jako zwody , błąd bo np. 20 km od twojej posesji burza a ty masz uszkodzony inwerter.
    Oj pali się teraz inwerterów oj pali, ale jak taka instalacja.

Przytoczę dane odgromowe z opisu :

Istotnym aspektem ochrony systemów fotowoltaicznych jest także zabezpieczenie ich przed pośrednim oddziaływaniem elektrycznym i elektromagnetycznym powstałym po uderzeniu pioruna w bliskim sąsiedztwie.
    W takiej sytuacji może dojść do powstania sprzężeń elektrycznych i magnetycznych, które mogą doprowadzić do uszkodzenia instalacji fotowoltaicznych. Zagrożenia powstałe na skutek impulsów przepięciowych można wyeliminować przez zachowania minimalnych odstępów izolacyjnych pomiędzy elementami instalacji fotowoltaicznej a odgromowej oraz zastosowanie zwód pionowych i poziomych. Jak to zostało przedstawione na rysunku poniżej załącznik.
    tomekz27
    Level 12  
    Dostałem propozycje żeby zamontować większy falownik (4kw) , niż obecne zapotrzebowanie (3kw) . Chodzi o rozbudowe instalacji w przyszłości. Czy to ma sens , jakie będą straty na niedociążonym falowniku i co na to zakład energetyczny ? Dodam że falownik Huawei , a obydwa falowniki w jednej cenie.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Ma sens jeśli masz miejsce w tej samej płaszczyźnie co pozostałe panele. Kup większy. Straty zapewne pomijalne.
    tomekz27
    Level 12  
    Rozbudowa byłaby na drugiej połaci poł- zach. A teraz chce zamontować tylko na połaci południowej. A jak się to ma do zakładu energrtycznego PGE ? , skoro zgłaszam teraz 3.3 kwp i tyle mam w papierach , a po rozbudowie będzie około 5 kwp ?
    witekem
    Level 20  
    Huawei 3kW czy 4kW to ten sam pies ( sprzęt) tylko ograniczenia programowe są inne. Tak wiec wydajność ta sama.
    Mniej ważne moc 3KW czy 4kW tylko ich konfiguracja paneli ( napięcie) bo okazuje się, że klient rozbuduje instalacje na 4KW i ma mniej energii w roku jak przy instalacji 3kW przy tym samym inwerterze. Taka to fizyka.
    Powracając do twojego zdjęcia konfiguracji paneli na dachu, czy tą instalacje będziesz chciał ubezpieczyć ?
    Jeżeli tak to po przepięciu nie uwzględnią ubezpieczenia. Powód zła instalacja , wrażliwa na przepięcia i brak zwód i odstępów. Taka informacja z autopsji spalenia dwóch chińczyków przy podobnych instalacjach jak przedstawiona na zdjęciu. Ubezpieczyciel ma podstawę nie zapłacenia ubezpieczenia. Importer wykorzystał tą informacje i wystawił fakturę za naprawę. Walka o kasę a klient wini instalatora (w tym przypadku dekarza ) i nauczony przez ubezpieczyciela pozywa o zwrot kasy .
    tomekz27
    Level 12  
    Zdjęcie jest tylko poglądowe ( ze strony dużej firmy 😀) , chodzi o to że mam dach kopertowy (trójkąt) i rogi paneli w projekcie wychodzą prawie na styk z gąsiorami +- 5 cm. Czy tak można montować , jakie są minimalne odstępy , normy. Rozumiem że branża fotowoltaiki ma w tym roku żniwa 😀 , ale ja chce wydać sensownie pieniądze , jak skończy się dotacja to połowa firm się zwinie i naprawiaj sobie sam !
    witekem
    Level 20  
    Ojej - Zdjęcie ze strony dużej firmy 😀 i taka kaszana.
    A potem się klienci dziwią, że panele spadają z dachu, że się inwertery palą ( nawet te najlepsze jak SMA czy Fronius, najwięcej Huawei i Growat) ale certyfikaty na instalacje i ISO9000 to oczywiście taka firma ma.
    No cóż moda na fotowoltaikę i się biorą różni 'fachowcy' za robotę.

I jeszcze jedno, dobrze , że się biorą za obostrzenie przeciwpożarowe. W zeszłym roku 2019 spaliło się od fotowoltaiki ponad 300 domów.
    tomekz27
    Level 12  
    Zdjęcie jest ze strony www firmy która chwali się 9000 !!! tak 9 tyś instalacji w Polsce . Kto nie wierzy podam nazwę na priv i sam sprawdzi w ich realizacjach . Czekam aż ktoś odniesie się do pytań z wcześniejszych postów. Mam wrażenie że cała branża PV patrzy tylko jak skosić kasę a co będzie za 5 lat ? Mają to daleko w d.... , bo będą robić coś innego.
    wello
    Level 20  
    witekem wrote:
    ...klient rozbuduje instalacje na 4KW i ma mniej energii w roku jak przy instalacji 3kW przy tym samym inwerterze.

Możesz rozwinąć myśl?
    witekem
    Level 20  
    Na sprawność instalacji wpływa napięcie z paneli - dopasowania do napięcia wyjściowego - czyli sieci energetycznej.
    Najwyższa sprawność instancji jest przy napięcie z paneli
    wynosi ok 300V dla inwerterów jednofazowych i
    ok 600V dla trzyfazowych.
    Czyli np. instalacja 3kW i napięcie np. 300V da więcej energii w ciągu roku jak instalacja 4kW - np. 150V .
    Tego uczą na szkoleniach u różnych producentów inwerterów.
    tomekz27
    Level 12  
    W wersji podstawowej chciałbym zamontować 3.3 kwp w 1 stringu na połaci poł-wsch , a po ewentualnej rozbudowie 2 string na połaci poł- zach. o mocy okolo 2 kwp . Czy jest sens zakładać teraz huawei 4 ktl i czy tak zrobiona instalacja będzie ekonomicznie uzasadniona ? A może lepiej zostać przy falowniku 3 ktl huawei i 1 stringu z 3.3 kwp ? A tak przy okazji co sądzicie o panelach Selfa 370 wp.?
    witekem
    Level 20  
    Proponuje pozostać przy inwerterze jednofazowych 3.3kW.
    Przy zastosowania paneli Selfa 370V daje to 9 paneli w jednym stringu.
    Dobre dopasowania napięciowe do 230V AC - 9 x 34V= 309V - prawie idealne. (34V DC - to napięcie pracy Selfa 370W)
    Przy zastosowaniu paneli 5.2 kW ( 3.3kW i 2k) instalatorzy proponują już inwerter trzyfazowy z dwoma MPPT. Bardzo niekorzystne rozwiązania bo inwerter musi dopasować napięcie z paneli nie do 230V AC tylko do 400V AC więc ponad polowa napięcia jest na podbicie napięcia z paneli i dopasowania do AC 400V co daje spore straty. Bo przy 2kW przy zastosowaniu paneli 370W tyko 5 paneli w stringu. Napięcie pracy tych paneli to 34V czyli 5x34 = 170V i inwerter z tego napięcia musi podbić do ok 600V aby synchronizować się w siecią 3x400V AC.
    Przypominam energie dopasowania napięcia inwerter pobiera z paneli - straty.
    Czyli bardzie korzystne energetycznie rozwiązanie jest przy takiej konfiguracji zastosowanie dwóch inwerterów jednofazowych niż jeden inwerter trzyfazowy z dwoma MPPT.

Reasumując pozostać- jeden jednofazowy inwerter do 3.5 kW i 9 paneli Selfa 370W. Później drugi inwerter jednofazowy do instalacji 2kW.
    Odnośnie Sefla - dobre panele, polem.
    A tak przy okazji za ile oferują ci inwerter 3.3 kW ?
    tomekz27
    Level 12  
    Wreszcie jakieś konkrety 😁 , co do ceny to 15000 za 3,3 kw , panele selfa 370 , inwerter huawei sun2000 3ktl , 1 lub 3 fazy w jednakowej cenie. Handlowiec może mi dać większy falownik (4 kw) również w tej samej cenie . Tylko czy jest sens brać na wyrost , skoro piszesz że to będzie średnio działało.
    W drugiej ofercie mam Q- cells G7 335 w i też huawei sun2000 3ktl mo.. , w cenie 15000 zl . Która z ofert jest lepsza skoro cena ta sama ?
    witekem
    Level 20  
    Czyli razem a ile kosztuje sam inwerter ?
    Cena panela to ok 600zł - czyli przy 9 sztukach daje 5400zł ?
    Ile Inwerter - czyżby 9000zł ?
    To co jest za kwotę 15000zł ?
    emigrant
    Level 29  
    Co Wam z tymi Huawei. Nie szkoda Wam kasy na eksperymetowanie z chińskimi produktami przy zakupie prywatnym? Ja bym nie miał odwagi na kupno falownika od Chińczyka. Sprzęt sieciowy, operatorski od Huawei to też nic ciekawego... Panele to wiadomo, tutaj tego za bardzo się nie przeskoczy - chińskie panele totalnie zdominowały rynek światowy. Panele Selfy wiadomo, to także rasowy chińczyk.
    tomekz27
    Level 12  
    Kwota 15000 zł brutto z 8% vatem jest za kompletną instalację z montażem , nie mam wyszczególnionych pozycji tylko jest za całość. Żadna z ofert które miałem nie była rozpisana na pozycje tylko całość.
    witekem
    Level 20  
    emigrant - pełna zgoda, masz rację.
    Polecam już Froniusa czy SMA itd ale nie Huawei.
    Huawei ma dofinansowanie od partii komunistycznej Chiń na Export na świat.
    Przekupili Lewandowskiego i taka promocja.
    Ale narobiło się teraz sprzedawców PV - taka moda.
    Inwerter 3.5 KW za ponad 9000zł jak taki inwerter jednofazowy 3.5 kW to jest w cenie od 1800zł do 3000zł.

W takim razie żądaj od sprzedawcy rozpisania na poszczególne pozycje wartości sprzętu i robocizny.
    emigrant
    Level 29  
    witekem wrote:
    emigrant - masz rację. Polecam już Froniusa czy SMA itd ale nie Huawei.

Chwila moment do sprzedaży trafi nowy Fronius, który startuje od 80 VDC. Pewnie pierwsze rewizje będą zbugowane, ale tak za 2-3 lata wszystko będzie "fixed" :). Pewnie cenowo będzie zaporowo, ale jak ktoś będzie miał fanaberię na nowego Froniusa to i tak go kupi.
    witekem
    Level 20  
    Wystarczy obecny model Froniusa, i tak jest lepszy od Huawei . Za 3 lata to będzie już inna generacja inwerterów już SIC/GaN technology.
    tomekz27
    Level 12  
    Co to zmieni skoro kwota końcowa to i tak 15000 zł ? Mnie interesuje cena za całość na jak najlepszych podzespołach . Pv traktuje jako inwestycję , ma się jak najszybciej zwrócić i zarabiać , to nie mercedes który ma cieszyć oko 😁