Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

---Ryba--- 26 Jan 2022 02:40 371514 1525
Nazwa.pl
    Krzychooo
    Level 15  
    radar1967 wrote:
    Dodam jeszcze wykresy prądów.

Chyba nie musisz, wszystko raczej jasne. Sam to napisałeś na wykresie wyżej.
    Naprawdę prąd nie drgnął, tylko wyświetla się inna wartość.
    Prawdopodobnie przestawienie zworek ingeruje w program, który pokazuje to co byłoby, gdyby mogło być, ale nie jest.
    Teoria, że są dwie wersje hardware'u wydaje się być potwierdzona.
  • Nazwa.pl
    prose
    Level 35  
    Krzychooo wrote:
    Możesz pokazać wykres miesięczny jak mój?

Dodano po 15 [minuty]:

2021 rok. Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    Janusz_kk
    Level 36  
    A żeście się dogadali :) jeden pokazał miesięczny a drugi roczny :(
    prose
    Level 35  
    prose wrote:
    Krzychooo wrote:

Dodano po 15 [minuty]:

Przecież pokazałem miesięczny 2022 styczeń i dodatkowo cały zeszły rok.
    Janusz_kk
    Level 36  
    A to ok, myślałem że to cytowanie Krzychoo bo to tak razem wygląda:)
    radar1967
    Level 11  
    prose wrote:
    prose wrote:
    Krzychooo wrote:

Dodano po 15 [minuty]:

Przecież pokazałem miesięczny 2022 styczeń i dodatkowo cały zeszły rok.

Te wykresy pokazują tylko co falownik wysłał na serwer jeżeli nie pokrywają się z licznikiem Zakładu Energetycznego są nic nie warte. Jeżeli chodzi o pełną wydajności paneli zimą np. w styczniu jest to możliwe do osiągnięcia. 1- panele muszą być zimne z tym w zimę nie ma problemu. 2- odpowiedni kąt padania światła czyli kąt prosty 90*. W Polsce słonce w grudniu jest na wysokości ok.14*, w styczniu ok.20*, w lutym ok.30*, czyli panele muszą mieć kat od ok.85* do 60* tak w Polsce się nie montuje bo słońce świeci krótko i mimo max wydajności paneli uzysk miesięczny będzie mały. W Polsce montuje się najlepiej między 30* a 40* wtedy słonce jest na wysokości między 60* a 50* to jest 5 miesięcy w roku od kwietnia do sierpnia, wtedy mimo wyższych temperatur paneli co oznacza ich mniejszą sprawność ale 2x więcej słońca, uzyski są dużo większe niż zimą. Odnośnie tego co pisał kolega 'prose' że ma panele pod kątem 35* najlepszym miesiącem co do kąta padania światła jest lipiec, ale wtedy jest gorąco i panele rzadko bądź nigdy nie uzyskają mocy nominalnej. Co do kąta 25* jak pisał kolega 'leon3029' że pracują jak szalone, te panele o tej porze roku tylko leżą na dachu.
    Krzychooo
    Level 15  
    radar1967 wrote:
    Co do kąta 25* .... , te panele o tej porze roku tylko leżą na dachu.

Ale nie zapominaj, że jak leżą płasko lub prawie płasko to pracują najlepiej w świetle rozproszonym.
    Różnica do skośnych jest naprawdę spora.
    Oczywiście nie ma to jak idealnie ustawione, albo na trackerach, ale nie o tym chciałem.

A chciałem zwrócić uwagę na drogę światła w grudniu i czerwcu, czyli w dniach najkrótszym i najdłuższym.
    Zakładając że istotna z punktu widzenia przeszkód dla światła jest warstwa atmosfery ok 80 km,
    mamy odpowiednio 91 km w czerwcu i 286 km w grudniu, oczywiście dla konkretnej szerokości geograficznej.
    Te liczby odnoszą się do mojej instalacji położonej na ~52° równolężniku.
    Różnica jest spora bo 3,14 razy większa. Zbieżność z liczbą π (pi) - przypadkowa.
    Zakładając jakiś stan zanieczyszczenia w atmosferze (np wybuch wulkanu gdzieś na Ziemi) to wpływ jest ogromny.
    Tzn tej drogi 3,14 razy większej, bo wtedy rozproszone światło ma już znaczenie.
    Poniżej stosowny rysunek wyjaśniający, mam nadzieję, te dane. (Rg 6371 km = średni promień ziemskiej geoidy).

A tak w ogóle, to prosiłem prose o wykres styczniowy (dzięki) wyłącznie do porównań pogodowo wydajnościowych,
    bez wnikania w szczegóły, bo i po co.

Chciałbym też pokazać realny wpływ światła rozproszonego na wyniki produkcji energii.
    Mam sąsiada, który właśnie założył 35 paneli na dwóch połaciach niekorzystnie położonego dachu.
    Na wschód (97°) ma 15 sztuk, a na zachód (277°) 20 sztuk. Panele po 345Wp więc łącznie ma 12.075 Wp.
    U mnie dwa stringi po 13 sztuk = 26 łącznie dają 8.060 Wp. Oba inwertery takie same SOFARY 8.8.
    Proporcje zainstalowanej mocy to 1,5 na korzyść sąsiada (G18). Jednak w słońcu to ja mam znacznie więcej,
    ale w chmurach on (dokładnie 1,5 raza więcej). Wniosek stąd taki, że położenie paneli jest bardzo istotne,
    ale tylko w dobrych warunkach atmosferycznych. W złych nie ma większego znaczenia.
    Wiem, może to i nic odkrywczego, ale za to podparte danymi.

Poniżej wykres z 2 dni w grudniu. Jeden w pełnym słońcu i drugi w całkowitym zachmurzeniu.
    Moja instalacja na wykresach to G19, sąsiada - G18.
    W czerwcu zrobię taki sam wykres z 2 skrajnych dni.
    Owocnej analizy.
  • Nazwa.pl
    damian1987rr
    Level 9  
    Witam czy jeśli napięcie wzrosło ponad 253 v na jednej z faz to falownik się powinien zresetować czy trzeba wyłączyć z włącznika i włączyć ? Od godziny 10 rano napięcie wzrosło kilkukrotnie falownik zresetował się dwa razy a teraz jest wyłączony .. nie mam możliwości w tym momencie wyłączenia go. Nie produkuje energii od 11 rano
    Krzychooo
    Level 15  
    damian1987rr wrote:
    falownik się powinien zresetować czy trzeba wyłączyć z włącznika i włączyć ?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19650573#19650573
    binio1111
    Level 10  
    Mam falownik sofar 8.8 . Podpowiedzcie jak ma być ustawione mppt ? Włączone czy wyłaczone? Kiedy jest lepiej włączyć a kiedy lepiej wyłączyć? Jakie są zasady ustawienia? Ogólnie panele mam niezacienione w jednej płaszczyźnie na południe. Jednak przed domem stoi latarnia i jak słońce chodzi nisko to latarnia daje mi cień na kilka paneli. Z regułu "kreska" cienia przemieszcza się po dachu i zahacza o 3-4 panele. ( paneli jest 27 w dwóch pętlach)
    acros82
    Level 10  
    Cześć,
    Posiadam falownik 8.8KTL i 2 stringi jeden to 8 paneli drugi 10 (Longi LR4-72HPH 450W). Wszystko na dachu płaskim pod kątem 15 stopni ustawione w stronę ES 140°. Mam jeszcze możliwość dołożenia 2 paneli napiszcie mi proszę jakie było by lepsze rozwiązanie:

1.Podzielic równo stringi po 10 paneli
    2.Podział 8 i 12szt

Parametry paneli
    Napięcie jałowe (Voc/V) 49.3
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp/V) 41.5
    Natężenie przy mocy maksymalnej (Imp/A) 20.7

Dzięki
    prose
    Level 35  
    acros82 wrote:
    Cześć,
    Posiadam falownik 8.8KTL i 2 stringi jeden to 8 paneli drugi 10 (Longi LR4-72HPH 450W). Wszystko na dachu płaskim pod kątem 15 stopni ustawione w stronę ES 140°. Mam jeszcze możliwość dołożenia 2 paneli napiszcie mi proszę jakie było by lepsze rozwiązanie:

1.Podzielic równo stringi po 10 paneli
    2.Podział 8 i 12szt

Parametry paneli
    Napięcie jałowe (Voc/V) 49.3
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp/V) 41.5
    Natężenie przy mocy maksymalnej (Imp/A) 20.7

Dzięki

Podziel po równo.
    Krzychooo
    Level 15  
    U nie poszło w kilka minut wszystko razem, ale pamiętam, że inni mieli z tym czasami jakiś problem opisany w tym samym wątku wcześniej.
    Poszukaj trochę, to nie boli...
    Na wszelki wypadek porównaj pliki z tej paczki. To oryginał od dystrybutora.
    maciek.mr
    Level 14  
    Hej,

dokładnie ten sam śćiągnąłem, jest identyczny. A "Updating ARM..." wciąż wisi. Pewnie będę musiał wyłączyć. Mój falownik miał wersję 1.70

Teraz się wyłączył i juz tylko wpada w loop'a, włącza ekran, miga trzema diodami i sie wyłącza. Co mogę zrobić? downgrade wchodzi w rachubę?
    Krzychooo
    Level 15  
    maciek.mr wrote:
    juz tylko wpada w loop'a, włącza ekran, miga trzema diodami i sie wyłącza
    Chyba za późno, już ciemno się robi. Musi być stabilne zasilanie DC czyli spróbuj rano po stabilnym włączeniu się falownika.
    Może ruszy już z nowym softem, sprawdź w menu. W międzyczasie poczytaj na forum o tym problemie z ARM.
    civic9
    Level 11  
    Chciałbym zapytać czy ktoś wie jak się zachowują te 1 fazowe Sofary przy niższych napięciach.
    Katalog podaje zakres napięcia roboczego MPPT 50-500V i napięcie startowe 70V. Ale dodatkowo podają "Pełna moc zakresu napięcia MPPT"
    SOFAR 2200TL-G3 - 200-450V
    SOFAR 2700TL-G3 - 250-500V
    SOFAR 3000TL-G3 - 275-500V
    SOFAR 3300TL-G3 - 300-500V
    i nie za bardzo wiem co ten parametr dokładnie oznacza. Pojawiło się to już w tym wątku, ale chyba nie padło wyjaśnienie. Pewnie są to napięcia potrzebne do osiągnięcia pełnej mocy, ale co się dzieje poniżej? Wiadomo, że przy mniejszym obciążeniu falowniki są trochę mniej sprawne, ale to raczej małe wartości. Czy można się tutaj spodziewać jakiś większych problemów poniżej podanych napięć?

W tej chwili mam miejsce na 6 paneli, szukam wśród modeli 450-560W. Ale te mocniejsze zazwyczaj mają za duży prąd, albo są niedostępne, więc chyba stanie na 6*450W około, czyli 2700W.
    Te 200 z hakiem to chyba osiągną, ale w skrajnych warunkach NOCT przy wysokich temperaturach to już ledwo ledwo.
    Czy mimo to ten falownik się nada do takiego zestawu paneli?
    A te mocniejsze też można zastosować? Co prawda będzie jeszcze dalej od "Pełna moc zakresu napięcia MPPT", ale też moc paneli będzie mniejsza od pełnej mocy falownika.
    Pytam o mocniejsze też, bo chciałbym zostawić sobie opcję przebudowania instalacji wraz ze zmianą lokalizacji, wtedy może bardziej będzie pasować 8 paneli, co by już dawało 3.6kWp, więc te dwa najwyższe modele byłyby pod względem mocy bardziej pasujące.

Dzięki za podpowiedzi i komentarze.
    AT PRO
    Level 19  
    Skup się na tym jakie napięcie uzyskasz z 6 paneli. Wybierz panele z jak największym napięciem w obwodzie otwartym najlepiej około 50V, moc jaka będzie zainstalowana to rzecz względna i na niej się nie skupiaj bo co z tego jak będziesz miał niby wyższą moc a panele z małym napięciem i będzie działało kiepsko.
    Natomiast przy wyborze falownika całkowicie nie patrz na parametr napięcia startu i tak ważne jest nasłonecznienie aby pracował. Samo to, że się włączy i będzie tak sobie świecił bez produkcji to żadna pociecha i korzyść.
    civic9
    Level 11  
    @AT PRO
    To dlatego pytam jak pracują te falowniki przy mniejszym napięciu, bo może np. w ogóle nie ma to sensu? :)
    Nie patrzę na napięcie startu. Ale te falowniki mają podane zakres napięcia roboczego MPPT 50-500V, co jest dość dużym zakresem, więc pytam jak to jest w praktyce, bo dokładniejszych danych nie podają. Panel z 50V w obwodzie otwartym ma 33V przy NOCT i wysokiej temperaturze, co jest na granicy albo poniżej parametru "Pełna moc zakresu napięcia MPPT" dla zestawu 6 szt. Tak konkretnie czego się można spodziewać, czy można wybrać dowolny z serii SOFAR XX00TL-G3, czy trzeba zawęzić wybór, czy w ogóle takie zestawu nie rozważać.
    maslokm
    Level 11  
    Cześć.
    Mam falownik 3.3 KTL-X i 10 paneli 300W w 1 stringu. Chciałbym przestawić falownik na 6.6 i rozbudować instalację. Takie same panele są już nie do kupienia. Czy mogę pod drugi MPTT podłączyć zupełnie inne panele - np. 370W? Chciałbym rozbudować instalację o 4kW.
    maciek.mr
    Level 14  
    Drugi string mozesz podłączyć na zupełnie innych panelach. W ustawieniach bedziesz miał, ze są stringi oddzielne. Ale czy tak łatwo da się przestawić z 3kW na 6kW? Nie wiem, czy cewki to wytrzymają

M.
    maslokm
    Level 11  
    maciek.mr wrote:
    Drugi string mozesz podłączyć na zupełnie innych panelach. W ustawieniach bedziesz miał, ze są stringi oddzielne. Ale czy tak łatwo da się przestawić z 3kW na 6kW? Nie wiem, czy cewki to wytrzymają
    M.

Dziękuję za odpowiedź. Tak, od 3.3 do 6.6 to są dokładnie te same falowniki. Przestawienie zworki definiującej typ falownika oczywiście skutkuje utratą gwarancji. Temat zmiany ustawień przewijał się również w tym wątku.
    prose
    Level 35  
    rustin wrote:
    Co robi zmieniony plik od sofarpolska safetyVolt?
    Ustawianie parametrów napięcia sieci od min do max V danego kraju. Masz ten plik?
    interside
    Level 13  
    radar1967 wrote:

Dodam jeszcze wykresy prądów.

radar1967 mam pytanie czy jak miałeś zworki fabrycznie to miałeś sytuację że ucinało Ci górki? i czy teraz moc po stronie AC jest wyższa niż 5,5 kW? pytam bo ja mam u siebie panele na 6,15kW a sofar 5,5 i tak sie zastanawiam czy przestawiac na 6.6 bo wczoraj dobiło mi na lcd 100% a moc max to 5.51kW.
    Janusz_kk
    Level 36  
    Jak widać po wykresie zmiana zworki zmieniła tylko stałą amperomierza (większe moce mają inny bocznik) ale prąd efektywny wyjściowy jest taki sam.
    interside
    Level 13  
    Janusz_kk wrote:
    Jak widać po wykresie zmiana zworki zmieniła tylko stałą amperomierza (większe moce mają inny bocznik) ale prąd efektywny wyjściowy jest taki sam.

Czyli zmiana konfiguracji prawdopodobnie nic mi nie da. Biedzie tylko efekt placebo.