radar1967 wrote: Co do kąta 25* .... , te panele o tej porze roku tylko leżą na dachu.
Ale nie zapominaj, że jak leżą płasko lub prawie płasko to pracują najlepiej w świetle rozproszonym.
Różnica do skośnych jest naprawdę spora.
Oczywiście nie ma to jak idealnie ustawione, albo na trackerach, ale nie o tym chciałem.
A chciałem zwrócić uwagę na drogę światła w grudniu i czerwcu, czyli w dniach najkrótszym i najdłuższym.
Zakładając że istotna z punktu widzenia przeszkód dla światła jest warstwa atmosfery ok 80 km,
mamy odpowiednio 91 km w czerwcu i 286 km w grudniu, oczywiście dla konkretnej szerokości geograficznej.
Te liczby odnoszą się do mojej instalacji położonej na ~52° równolężniku.
Różnica jest spora bo 3,14 razy większa. Zbieżność z liczbą π (pi) - przypadkowa.
Zakładając jakiś stan zanieczyszczenia w atmosferze (np wybuch wulkanu gdzieś na Ziemi) to wpływ jest ogromny.
Tzn tej drogi 3,14 razy większej, bo wtedy rozproszone światło ma już znaczenie.
Poniżej stosowny rysunek wyjaśniający, mam nadzieję, te dane. (Rg 6371 km = średni promień ziemskiej geoidy).
A tak w ogóle, to prosiłem
prose o wykres styczniowy (dzięki) wyłącznie do porównań pogodowo wydajnościowych,
bez wnikania w szczegóły, bo i po co.
Chciałbym też pokazać realny wpływ światła rozproszonego na wyniki produkcji energii.
Mam sąsiada, który właśnie założył 35 paneli na dwóch połaciach niekorzystnie położonego dachu.
Na wschód (97°) ma 15 sztuk, a na zachód (277°) 20 sztuk. Panele po 345Wp więc łącznie ma
12.075 Wp.
U mnie dwa stringi po 13 sztuk = 26 łącznie dają
8.060 Wp. Oba inwertery takie same SOFARY 8.8.
Proporcje zainstalowanej mocy to 1,5 na korzyść sąsiada (G18). Jednak w słońcu to ja mam znacznie więcej,
ale w chmurach on (dokładnie 1,5 raza więcej). Wniosek stąd taki, że położenie paneli jest bardzo istotne,
ale tylko w dobrych warunkach atmosferycznych. W złych nie ma większego znaczenia.
Wiem, może to i nic odkrywczego, ale za to podparte danymi.
Poniżej wykres z 2 dni w grudniu. Jeden w pełnym słońcu i drugi w całkowitym zachmurzeniu.
Moja instalacja na wykresach to G19, sąsiada - G18.
W czerwcu zrobię taki sam wykres z 2 skrajnych dni.
Owocnej analizy.