Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

---Ryba--- 14 Sep 2022 16:22 371790 1525
Nazwa.pl
    Grucha383
    Level 12  
    4.4ktl-x można przestawić zworkami maksymalnie na 6.6ktl-x?
  • Nazwa.pl
    xinez1
    Level 9  
    Dzień dobry.
    Jeżeli chodzi o zmianę mocy zworkami dla ktl-x 4.4 to podobno powinno się zmieniać do 6,6 kW.
    Powyżej nie jest to wskazane z uwagi na „podobno” inną budowę. Z katalogu wynika, że falowniki od mocy 8 kW są cięższe o 1 kg. Ktoś tutaj na forum zmienił moc zworkami na 8kW, ale wyniki nie były poprawne. Doświadczeni użytkownicy forum nie zalecają zmiany na moc pow. 6kW. Zwiększenie mocy może się wiązać z większym obciążeniem podzespołów i potencjalnie awarię urządzenia. Na f…ku na grupie Sofar był temat, ale został zdjęty. Zapewne z uwagi lobby sprzedawców aby nie rozpowszechniać wiedzy o prostej możliwości zmiany mocy. Tutaj na forum nie spotkałem informacji o użytkowniku, u którego zastosowano zmianę mocy pow. 6kW na dłużej. Sam jestem ciekaw jak wtedy działa taki falownik. Może ktoś z użytkowników rozwinie ten temat.
    xenonshop
    Level 2  
    Witam, jestem tu nowy, przepraszam jeśli zamieszczam posty bez przeszukiwania forów, muszę pomóc sąsiadowi, który kupił inwerter 5.5KTLX G3 i muszę wiedzieć, czy któryś z tych inteligentnych liczników działa na aktywację Zero Funkcja eksportu:
    1.SOFAR SOLAR DTSD422-D3 - czy muszę kupować osobno CT, czy to działa?
    2. Inteligentny miernik CHINT ELECTRIC 3F DTSU666
    Dziękuję Ci!
    ja_pizgam
    Level 9  
    @xenonshop jeśli chcesz mieć obliczanie eksportu/zużycia w aplikacji sofara to tylko ich licznik (nr 1; no i na 99% cęgi są w zestawie, ale zawsze możesz napisać do sprzedawcy)
    xenonshop
    Level 2  
    Potrzebuję aktywować funkcję eksportu zerowego na falowniku, więc nie będę wstrzykiwał do sieci, dopóki nie otrzymam certyfikatu prosumenta (3-6 miesięcy).
  • Nazwa.pl
    toma1981
    Level 11  
    Witam jaki jest kod kraju dla falownika sofar 8.8 G3.
    toma1981
    Level 11  
    Dzięki. Przy pierwszym uruchomieniu falownika trzeba ustawiać godzinę i podać kod kraju żeby się uruchomił tak.
    Proszę jeszcze jak podłączyć panele longi 450w 12szt. do inwertera 8.8ktlx G3
    dach jedno spadowy czyli wszystkie panele w jednej połaci będą.
    ja_pizgam
    Level 9  
    Ja mam 16 sztuk to na 2 stringi są podzielone i max miałem 375V na jednym, ale średnio trzyma 330V.
    toma1981
    Level 11  
    też tak myślałem rozbić po 6szt.paneli i połączyć pod mppt1 i mppt2
    arek1313
    Level 11  
    Panowie, na ile % szacujecie przekłamanie/zaniżanie produkcji przez falowniki serii KTL-X? Pytam, bo porównując wartości odczytów z licznika ZE (ilość energii odprowadzana w danym momencie) z wartościami z wyświetlacza wychodzi na to, że sprzęt oddaje więcej niż deklaruje. Wiadomo, odczyt z licznika jest wiążący, lecz jestem ciekaw, czy ktoś się temu bardziej przyjrzał.
    xenonshop
    Level 2  
    ja_pizgam wrote:
    xenonshop wrote:
    Muszę aktywować funkcję eksportu zerowego na falowniku, aby nie wprowadzać do sieci, dopóki nie otrzymam certyfikatu prosumenta (3-6 miesięcy).

ja_pizgam wrote:
    @xenonshop jeśli chcesz mieć kalkulację eksportu / zużycia w aplikacji sofara, to tylko ich licznik (nr 1; i na 99% terminali jest wliczony w cenę, ale zawsze możesz napisać do sprzedawcy)

Ok, już czekam co się dzieje, niestety żaden z wymienionych nie pomoże, oto coś: https://sofarsolarpoland.pl/produkt/arpr-zero-export-device/

EDIT: Chociaż nadal możesz to sprawdzić: https://www.facebook.com/watch/?v=672524673319318 jeśli masz takie złącza to wystarczy dokupić zaciski.

Myślałem, że falownik ma zaimplementowaną funkcję eksportu do zera.
    ja_pizgam
    Level 9  
    @arek1313 O takim przekłamaniu jeszcze nigdzie nie słyszałem, zazwyczaj to jest że zawyża. Jak sprawdziłeś te wskazania? Masz falownik na obwodzie bez żadnego poboru? Prosto idzie do licznika twojego dostawcy?
    Janusz_kk
    Level 36  
    arek1313 wrote:
    wychodzi na to, że sprzęt oddaje więcej niż deklaruje.

Swichy nie przełączałeś w falowniku?
    arek1313
    Level 11  
    @Janusz_kk nie ruszany, oryginalny 6.6 z oprogramowaniem 2.50
    @ja_pizgam wpięty normalnie w tablicę, odczyt z licznika, z pozycji bodajże 2.7.0 (o ile pamiętam, jak coś to poprawię), czyli już pomniejszony o to co dom pobiera. Obrazowo, falownik podaje 2,50kw chwilowej, a do sieci idzie 2,55kw - wartości które podałem są nieco uproszczone, jak się uda to w sobotę/niedzielę wyłączę co się da i porównam w dwie osoby (o ile Żona nie powie, że mnie już całkiem...).
    W porównaniu z poprzednim Afore widać jak on przekłamywał, teraz wartość oddana do sieci jest mocno zbliżona do wartości wyprodukowanej.
    ja_pizgam
    Level 9  
    @arek1313 Możliwe że chodzi o bilansowanie faz, jeden to robi według wzoru arytmetycznego a drugi według wektorowego.
    toma1981
    Level 11  
    Jaką aplikację muszę pobrać na telefon do sofar g3 żebym miał zdalny wgląd na parametry pracy instalacji.
    Janusz_kk
    Level 36  
    toma1981 wrote:
    lnwerter podłącza się pod zaciski kostki a sieć pod wyłącznik

Tak powinno być, sieć powinna być odcinana i zabezpieczona, bo ten 'wyłącznik' to bezpiecznik :) a inwerter podpinasz pod kostkę z lewej.
    unvoid
    Level 9  
    wddd wrote:
    Witam
    Czy z kolegów spotkał się z takim problemem
    Falownik Sofar 3,3TL-G3 (1fazowy) nowy,używany około czterech miesięcy. Działał bardzo dobrze,ale od około dwóch tygodni rano się nie włącza ( nie produkuje)
    Niby wszystko ok, wyświetlacz świeci,zielona dioda się pali na stale,ale produkuje tylko 10W. Jak go wyłącze po DC lub AC na kilka sek to wszystko wraca do normy. Zdarzy się czasami że odpali normalnie jak np teraz w niedzielę,ale wczoraj i dzisiaj już nie. Muszę wracać do domu i wyłączyć i właczyć i wtedy działa super.
    Może ma ktoś jakiś pomysł na ten problem?
    Pozdrawiam

Rozwiązałeś swój problem? Mam dokładnie taki sam przypadek z tym samym falownikiem (3.3KTL-G3) i od trzech tygodni muszę biegać do garażu (albo wysyłać żonę) i restartować manualnie (po AC lub DC nie ma znaczenia). Na ekranie falownika pokazuje "normal". Zielona dioda się świeci a sam falownik pracuje wyraźnie głośniej. Jeżeli go nie restartuje manualnie do końca dnia mimo słonecznej pogody będzie produkował 10W w tym zawieszonym stanie. Sprawa irytuje ogromnie. Zadzwoniłem do serwisu Sofar tydzień temu - na miejscu brak pomysłu, wysłali opis problemu do Chin a oni do tej pory nie odpowiedzieli polskiemu supportowi co może być przyczyną.
    ja_pizgam
    Level 9  
    @unvoid nie ma jakiejś aktualizacji softu, który mogliby zrobić?
    unvoid
    Level 9  
    @ja_pizgam w polskim serwisie stwierdzili, że soft jest najnowszy (3.60). Wydaje mi się, że jedyne co mogłoby pomóc to np modyfikacja parametrów startowych (w tym modelu plikiem safetySTART.txt z tego co zdążyłem się zorientować). Pliku (nawet przykładowego) nigdzie w sieci nie udało mi się znaleźć. Problem jest analogiczny do kolegi którego zacytowałem. Czyli napięcie na AC nigdy nie przekracza 240V, wszystko na dachu się zgadza chociażby z tego względu, że po manualnym restarcie falownik działa wzorowo. Nie wybudza się rano (tzn wybudza się i pokazuje status "normal"/dioda zielona ale produkuje od 0 do 10W i tak przez cały dzień jeżeli go nie zrestartuje paluchem).
    ja_pizgam
    Level 9  
    A jakie parametry pokazuje ci aplikacja/strona odnośnie napięcia i natężenia prądu po stronie DC?
    unvoid
    Level 9  
    @ja_pizgam Sytuacja z dzisiaj. Czerwoną strzałką zaznaczyłem w którym momencie już go zrestartowałem. Gdybym tego nie zrobił napięcie rosłoby w ciągu dnia non stop a prąd bujałby się w granicach od 0 do 100mA. Kolega do którego się odwołałem miał identyczną sytuacje. Wspomina w którymś poście, że jak widzi po DC za wysokie napięcie to już wie, że musi iść do garażu.

Dodam (bo może to istotne), że panele to 8x Hyundai HiE-S400VG.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    ja_pizgam
    Level 9  
    https://www.sofarsolar.com/downloads tutaj w zakładce Firmware & Safety pojawiły się jakieś pliki konfiguracyjne, ale brak opisu za co odpowiada jakaś wartość, jest tam wersja 5 i 6 i są pomiędzy nimi zmiany, ale chyba wszystkie są dla modeli 3 fazowych bo z tego co widzę twój model powinien być jako 1-3kW-G3.
    unvoid
    Level 9  
    @ja_pizgam tak, pobierałem już te pliki. Są one do trójfazowych to raz, a dwa, że struktura jest całkiem inna. Według tego posta w moim modelu modyfikacja bezpiecznych napięć/częstotliwości czy parametrów startowych odbywa się za pomocą dedykowanych plików (a nie tak jak w przypadku tego co ma na swojej stronie do pobrania Sofar - czyli wszystko jest w jednym pliku nazwanym kodem kraju). Chociaż nie mam co do tego pewności bo nigdzie w sieci nie udało mi się znaleźć plików do wersji jednofazowych.

Gdybym chociaż wiedział jak po MODBUS wysłać do falownika polecenie restart ubrałbym to w jakiś kod i nie zajmowałbym czasu swojego/żony na ciągłe sprawdzanie czy aby na pewno dzisiaj falownik wstał.
    budulan
    Level 1  
    Hy. Czy ktoś może mi pomóc? Posiadam SofarSolar 8.8 KTLX-G3 V1 i za każdym razem, gdy jest resetowany, traci czas systemowy i tracę produkcję w tym dniu. Próbowałem zaktualizować przez USB, ale otrzymuję błąd pliku MDSP, błąd pliku SDSP, błąd pliku ARM. Próbowałem fw od v2.20 do v3.40 i ten sam błąd...