@totom1 Sofar.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereunvoid wrote:Jeżeli nie używacie niczego do monitorowania (czyli np nie pobieracie sami danych przez loggery MODBUS) zdemontujcie loggery. Nigdy nie wiadomo kiedy sofar wymusi aktualizację Waszych falowników z konsekwencjami w myśl zasady - lepsze jest wrogiem dobrego.
unvoid wrote:Problemy z falownikami Sofara ciąg dalszy. Miesiąc temu opisywałem dziwne zachowanie wszystkich 3 inwerterów które ostatecznie rozwiązała aktualizacja oprogramowania. W tym poście podsumowanie przygody. Dziś jeden z falowników zgłosił "błąd" (celowo w cudzysłowie o czym za chwilę) ForcedPowerOff na głównym ekranie a w liście zdarzeń ForcedOffControl ID88. Oczywiście brak produkcji. W instrukcji obsługi nic o ID88 nie ma (zdaje się, że zatrzymuje się na ID86 i przeskakuje od razu do ID90). Orientowałem się w sieci i "błędy" te związane są z ustawieniem (w moim przypadku) 6. Control On/Off. Próbowałem zmienić to ustawienie podając standardowy kod serwisowy (0001) - błąd kodu. Dzwoniąc do serwisu okazuje się, że po ich stronie żadnego błędu nie ma i to ma sens bo wynika to z celowego działania a nie błędu. Jest to jedyne ustawienie w tym falowniku które wymaga unikalnego kodu generowanego przez generator sofara na podstawie numeru seryjnego urządzenia. Na pytanie "dlaczego to ustawienie samoczynnie się uruchomiło" usłyszałem "prawdopodobnie sofar robił jakieś aktualizacje po swojej stronie i na pana falownik poszedł błąd". Ręce opadają. Z kolei na pytanie "posiadam jeszcze dwa takie falowniki. Co jeżeli za rok/pięć/dziesięć lat wystąpi taka sama sytuacja na pozostałych ale będę już po gwarancji a serwis sofara nie będzie nawet pamiętał, że takie modele istnieją?" usłyszałem "nie powinno być takiej sytuacji". Do brzegu - serwisant wygenerował (uprzednio podając jemu numer seryjny falownika) kod który zadziałał dzięki czemu mogłem ustawienie zmienić a po restarcie wstał i pracuje. Konkluzja - jeżeli nie używacie aplikacji sofara do monitoringu albo jej po prostu nie potrzebujecie i chcecie spokojnie spać zablokujcie na routerze cały ruch z loggerów sofara do wan i cały ruch z wan do loggerów sofara. Jeżeli nie używacie niczego do monitorowania (czyli np nie pobieracie sami danych przez loggery MODBUS) zdemontujcie loggery. Nigdy nie wiadomo kiedy sofar wymusi aktualizację Waszych falowników z konsekwencjami w myśl zasady - lepsze jest wrogiem dobrego.
ja_pizgam wrote:@toma1981 według przepisów wymagane jest dla instalacji powyżej 6,5kW zainstalowanej na budynku, u ciebie jak rozumiem masz 2 instalacje gdzieś indziej zamontowane więc sumować nie musisz więc też nie przekraczasz tego.[/quote
W budynkach jednorodzinnych nie jest wymagane
Quote:Choć sytuacja prawna dotycząca uzgodnień przeciwpożarowych instalacji fotowoltaicznych jest nadal niejasna, podstawą w tym zakresie jest Ustawa Prawo Budowlane, której nowe brzmienie wejdzie w życie 19.09.2020 roku.. Zgodnie z art. 29 ust 4 pkt.3c (…) do urządzeń fotowoltaicznych o mocy zainstalowanej elektrycznej większej niż 6,5 kW stosuje się obowiązek uzgodnienia z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych pod względem zgodności z wymaganiami ochrony przeciwpożarowej(…) projektu tych urządzeń oraz zawiadomienia organów Państwowej Straży Pożarnej, o którym mowa w art. 56 ust. 1a.
Choć wydawać by się mogło, że odwołanie do Ustawy o Ochronie Przeciwpożarowej zmniejsza ilość obiektów podlegających uzgodnieniu, to tak nie jest. Każda instalacja PV o mocy powyżej 6,5 kW podlega uzgodnieniu z rzeczoznawcą ppoż., bez względu na to na jakim budynku się znajduje. Tak więc domy jednorodzinne, posiadające instalacje o takiej mocy, również nie są zwolnione z tego obowiązku. Wszystkie mikroinstalacje o mocy powyżej 6,5 kW trzeba uzgodnić z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń ppoż. oraz powiadomić Państwową Straż Pożarną o wykonaniu instalacji PV na danym budynku.
MarkY_01 wrote:Czy jest jakaś opcja sprawdzenia logera przez podpięcie go do kompa?
MarkY_01 wrote:Jakiś soft do tego?
MarkY_01 wrote:Da radę przez Putty czy coś podobnego?
ja_pizgam wrote:@Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.
LordZiemniak wrote:a czy falownik jest włączony?ile stringów ma podpięte? czy jest na nich napięcie?
LordZiemniak wrote:ja_pizgam wrote:@Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.
ja nie wiesz co pisać to nie pisz nic... sofar jak nie ma DC to nie wstanie, w dodatku jakbyś dobrze sprawdził na necie to byś wiedział że ma wyświetlacz....
Komodo wrote:LordZiemniak wrote:a czy falownik jest włączony?ile stringów ma podpięte? czy jest na nich napięcie?
Falownik jest włączony, tzn. to czarne ciężko chodzące pokrętło z lewej strony - chyba że jest jeszcze jakiś inny włącznik?
Od strony domowej wszystko powłączane i pomierzone i jest OK.
ja_pizgam wrote:LordZiemniak wrote:ja_pizgam wrote:@Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.
ja nie wiesz co pisać to nie pisz nic... sofar jak nie ma DC to nie wstanie, w dodatku jakbyś dobrze sprawdził na necie to byś wiedział że ma wyświetlacz....
Tak sprawdziłem że ma wyświetlacz, ale ma też kontrolki stanu i one wcześniej zasygnalizują aktualny stan niż uruchomi się cały wyświetlacz...
A pisać wiem co piszę bo mam 2 instalacje na falownikach Sofara i dam ci bardzo prosty przykład z dzisiaj:
Falownik uruchomił się o 7:10, o 7:12 napięcie na stringu nadal było 0V, o 7:17 pojawiło się 329,9V a o 7:30 dopiero rozpoczęła się prodkucja energii gdzie napięcie na stringu przekroczyło 350V...
LordZiemniak wrote:Komodo wrote:LordZiemniak wrote:a czy falownik jest włączony?ile stringów ma podpięte? czy jest na nich napięcie?
Falownik jest włączony, tzn. to czarne ciężko chodzące pokrętło z lewej strony - chyba że jest jeszcze jakiś inny włącznik?
Od strony domowej wszystko powłączane i pomierzone i jest OK.
a od strony DC? pytałem już o to wcześniej... dalej brak odpowiedzi
Dodano po 31 [sekundy]:
ja_pizgam wrote:LordZiemniak wrote:ja_pizgam wrote:@Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.
Tak sprawdziłem że ma wyświetlacz, ale ma też kontrolki stanu i one wcześniej zasygnalizują aktualny stan niż uruchomi się cały wyświetlacz...
A pisać wiem co piszę bo mam 2 instalacje na falownikach Sofara i dam ci bardzo prosty przykład z dzisiaj:
Falownik uruchomił się o 7:10, o 7:12 napięcie na stringu nadal było 0V, o 7:17 pojawiło się 329,9V a o 7:30 dopiero rozpoczęła się prodkucja energii gdzie napięcie na stringu przekroczyło 350V...
nieprawda, no ale okwiesz lepiej, ja mam ok 150 instalacji na sofarze, które sam uruchomiłem a w monitoringu ok 1000 ;]
LordZiemniak wrote:po co rozłącznik izolacyjny obok falownika który sam w sobie jest rozłącznikiem
LordZiemniak wrote:sofar jak nie ma DC to nie wstanie