Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

---Ryba--- 29 Nov 2022 00:43 372144 1525
Nazwa.pl
  • Nazwa.pl
    totom1
    Level 3  
    Montażysta mówi że to nie ma znaczenia jeden i drugi jest taki sam.
  • Nazwa.pl
    LordZiemniak
    Level 13  
    totom1 wrote:
    Montażysta mówi że to nie ma znaczenia jeden i drugi jest taki sam.

solplanet to stary zewer, aplikacja jest pisana na kolanie i wygląda jak pisana na kolanie :D
    boorky
    Level 2  
    Cześć,

Czy masz starsze wersje firmware dla Sofar 3-12kw G3?

Aktualne wersje falownika:

RAMIĘ: G010006
    DSPM: V020004
    DSPS: L020004
    Wersja ogólnaTwarda: V003
    Wersja bezpieczeństwa: V000001
    BezpieczeństwoTwarda wersja: V101

Zmiana nazwy pliku nie pomogła. Mam błąd ,,Błąd pliku ARM".

Dziękuję Ci
    unvoid
    Level 9  
    Problemy z falownikami Sofara ciąg dalszy. Miesiąc temu opisywałem dziwne zachowanie wszystkich 3 inwerterów które ostatecznie rozwiązała aktualizacja oprogramowania. W tym poście podsumowanie przygody. Dziś jeden z falowników zgłosił "błąd" (celowo w cudzysłowie o czym za chwilę) ForcedPowerOff na głównym ekranie a w liście zdarzeń ForcedOffControl ID88. Oczywiście brak produkcji. W instrukcji obsługi nic o ID88 nie ma (zdaje się, że zatrzymuje się na ID86 i przeskakuje od razu do ID90). Orientowałem się w sieci i "błędy" te związane są z ustawieniem (w moim przypadku) 6. Control On/Off. Próbowałem zmienić to ustawienie podając standardowy kod serwisowy (0001) - błąd kodu. Dzwoniąc do serwisu okazuje się, że po ich stronie żadnego błędu nie ma i to ma sens bo wynika to z celowego działania a nie błędu. Jest to jedyne ustawienie w tym falowniku które wymaga unikalnego kodu generowanego przez generator sofara na podstawie numeru seryjnego urządzenia. Na pytanie "dlaczego to ustawienie samoczynnie się uruchomiło" usłyszałem "prawdopodobnie sofar robił jakieś aktualizacje po swojej stronie i na pana falownik poszedł błąd". Ręce opadają. Z kolei na pytanie "posiadam jeszcze dwa takie falowniki. Co jeżeli za rok/pięć/dziesięć lat wystąpi taka sama sytuacja na pozostałych ale będę już po gwarancji a serwis sofara nie będzie nawet pamiętał, że takie modele istnieją?" usłyszałem "nie powinno być takiej sytuacji". Do brzegu - serwisant wygenerował (uprzednio podając jemu numer seryjny falownika) kod który zadziałał dzięki czemu mogłem ustawienie zmienić a po restarcie wstał i pracuje. Konkluzja - jeżeli nie używacie aplikacji sofara do monitoringu albo jej po prostu nie potrzebujecie i chcecie spokojnie spać zablokujcie na routerze cały ruch z loggerów sofara do wan i cały ruch z wan do loggerów sofara. Jeżeli nie używacie niczego do monitorowania (czyli np nie pobieracie sami danych przez loggery MODBUS) zdemontujcie loggery. Nigdy nie wiadomo kiedy sofar wymusi aktualizację Waszych falowników z konsekwencjami w myśl zasady - lepsze jest wrogiem dobrego.
    Janusz_kk
    Level 36  
    unvoid wrote:
    Jeżeli nie używacie niczego do monitorowania (czyli np nie pobieracie sami danych przez loggery MODBUS) zdemontujcie loggery. Nigdy nie wiadomo kiedy sofar wymusi aktualizację Waszych falowników z konsekwencjami w myśl zasady - lepsze jest wrogiem dobrego.

Ja w ogóle nie podłączałem do sieci swojego. Jeśli będę robił transmisje to po RS-ie, chociaż w zasadzie na g. mi to potrzebne, liczy się to co 'widzi' eLicznik czyli co zostało wysłane w sieć, a produkcję odpisuję ręcznie z falownika 2 razy w miesiącu.
    LordZiemniak
    Level 13  
    unvoid wrote:
    Problemy z falownikami Sofara ciąg dalszy. Miesiąc temu opisywałem dziwne zachowanie wszystkich 3 inwerterów które ostatecznie rozwiązała aktualizacja oprogramowania. W tym poście podsumowanie przygody. Dziś jeden z falowników zgłosił "błąd" (celowo w cudzysłowie o czym za chwilę) ForcedPowerOff na głównym ekranie a w liście zdarzeń ForcedOffControl ID88. Oczywiście brak produkcji. W instrukcji obsługi nic o ID88 nie ma (zdaje się, że zatrzymuje się na ID86 i przeskakuje od razu do ID90). Orientowałem się w sieci i "błędy" te związane są z ustawieniem (w moim przypadku) 6. Control On/Off. Próbowałem zmienić to ustawienie podając standardowy kod serwisowy (0001) - błąd kodu. Dzwoniąc do serwisu okazuje się, że po ich stronie żadnego błędu nie ma i to ma sens bo wynika to z celowego działania a nie błędu. Jest to jedyne ustawienie w tym falowniku które wymaga unikalnego kodu generowanego przez generator sofara na podstawie numeru seryjnego urządzenia. Na pytanie "dlaczego to ustawienie samoczynnie się uruchomiło" usłyszałem "prawdopodobnie sofar robił jakieś aktualizacje po swojej stronie i na pana falownik poszedł błąd". Ręce opadają. Z kolei na pytanie "posiadam jeszcze dwa takie falowniki. Co jeżeli za rok/pięć/dziesięć lat wystąpi taka sama sytuacja na pozostałych ale będę już po gwarancji a serwis sofara nie będzie nawet pamiętał, że takie modele istnieją?" usłyszałem "nie powinno być takiej sytuacji". Do brzegu - serwisant wygenerował (uprzednio podając jemu numer seryjny falownika) kod który zadziałał dzięki czemu mogłem ustawienie zmienić a po restarcie wstał i pracuje. Konkluzja - jeżeli nie używacie aplikacji sofara do monitoringu albo jej po prostu nie potrzebujecie i chcecie spokojnie spać zablokujcie na routerze cały ruch z loggerów sofara do wan i cały ruch z wan do loggerów sofara. Jeżeli nie używacie niczego do monitorowania (czyli np nie pobieracie sami danych przez loggery MODBUS) zdemontujcie loggery. Nigdy nie wiadomo kiedy sofar wymusi aktualizację Waszych falowników z konsekwencjami w myśl zasady - lepsze jest wrogiem dobrego.

sofar nie robi aktualizacji online, wysyła pliki by zrobić to przez usb
    toma1981
    Level 11  
    Panowie czy obowiązkowo muszę mieć zabezpieczenie przeciw pożarowe mam dwie instalacje fotowoltaiczne 3,5kw i 6kw zamontowałem czy jest zabezpieczenie obecnie wymagane do odbioru instalacji PV.
    ja_pizgam
    Level 9  
    @toma1981 według przepisów wymagane jest dla instalacji powyżej 6,5kW zainstalowanej na budynku, u ciebie jak rozumiem masz 2 instalacje gdzieś indziej zamontowane więc sumować nie musisz więc też nie przekraczasz tego.
    piotreksum
    Level 2  
    ja_pizgam wrote:
    @toma1981 według przepisów wymagane jest dla instalacji powyżej 6,5kW zainstalowanej na budynku, u ciebie jak rozumiem masz 2 instalacje gdzieś indziej zamontowane więc sumować nie musisz więc też nie przekraczasz tego.[/quote
    W budynkach jednorodzinnych nie jest wymagane
    ja_pizgam
    Level 9  
    @piotreksum
    Quote:
    Choć sytuacja prawna dotycząca uzgodnień przeciwpożarowych instalacji fotowoltaicznych jest nadal niejasna, podstawą w tym zakresie jest Ustawa Prawo Budowlane, której nowe brzmienie wejdzie w życie 19.09.2020 roku.. Zgodnie z art. 29 ust 4 pkt.3c (…) do urządzeń fotowoltaicznych o mocy zainstalowanej elektrycznej większej niż 6,5 kW stosuje się obowiązek uzgodnienia z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych pod względem zgodności z wymaganiami ochrony przeciwpożarowej(…) projektu tych urządzeń oraz zawiadomienia organów Państwowej Straży Pożarnej, o którym mowa w art. 56 ust. 1a.

Choć wydawać by się mogło, że odwołanie do Ustawy o Ochronie Przeciwpożarowej zmniejsza ilość obiektów podlegających uzgodnieniu, to tak nie jest. Każda instalacja PV o mocy powyżej 6,5 kW podlega uzgodnieniu z rzeczoznawcą ppoż., bez względu na to na jakim budynku się znajduje. Tak więc domy jednorodzinne, posiadające instalacje o takiej mocy, również nie są zwolnione z tego obowiązku. Wszystkie mikroinstalacje o mocy powyżej 6,5 kW trzeba uzgodnić z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń ppoż. oraz powiadomić Państwową Straż Pożarną o wykonaniu instalacji PV na danym budynku.
    piotreksum
    Level 2  
    dziękuję, zgadzam się odpisując miałem na myśli wyłączniki P.POZ instalacji fotowoltaicznych w budynkach jednorodzinnych . Dla własnego bezpieczeństwa bym stosował.
    Janusz_kk
    Level 36  
    Sprawa z tym wyłącznikiem jest zagmatwana. Rozmawiałem z inspektorem p.poż i sie okazało że ten wyłacznik straży to tak średnio jest potrzebny, bardziej chodzi o to żeby odciąć kable z paneli do wnętrza budynku, żeby w razie zwarcia było ono na zewnątrz a nie w środku. Z tego wynikło że ten wyłącznik musi być na zewnątrz czyli na dachu lub kominie, no to tłumaczę mu że tam mi idzie piorunochron i muszę zapewnić odstęp, no i nie dogadaliśmy się, a że kable na strychu mam prowadzone w peszlach metalowych i uziemione więc olałem cały wyłącznik. Sankcji za to nie ma, straż de fakto wymaga tylko naklejek/oznaczenia (co też się dowiedziałem od tego p.poż), u mnie nawet bez nich widać z daleka że jest instalacja PV bo wjazd pod dom od południa.
    toma1981
    Level 11  
    Wyłącznik DC planuję sobie dać dodatkowy na słupie altany i od niego dopiero w rurze osłonowej pójdą kable ziemią około 15m.
    MarkY_01
    Level 2  
    Mam problem z uruchomieniem logera LSW-3-C. Falownik Sofar 6.6ktl-x zaktualizowany do softu 3.02. Wyższych nie chce przyjąć wywala błąd przy programowaniu ARM. Loger po wpięciu do falownika nie daje oznak życia. Żadna z diód się nie świeci. Adres ustawiony na 01. Można coś jeszcze ustawić oprócz adresu? Falownik normalnie prasuje, idzie produkcja.
    Czy jest jakaś opcja sprawdzenia logera przez podpięcie go do kompa? Jakiś soft do tego? Da radę przez Putty czy coś podobnego?
    Emi_B
    Level 9  
    MarkY_01 wrote:
    Czy jest jakaś opcja sprawdzenia logera przez podpięcie go do kompa?

Oczywiście, zrób odpowiednie złącze, wystaw loggerowi zasilanie, wyprowadź rx/tx i gotowe.

MarkY_01 wrote:
    Jakiś soft do tego?

Serial Monitor z widokiem innym niż binary.

MarkY_01 wrote:
    Da radę przez Putty czy coś podobnego?

Putty ma opcję serial więc jak najbardziej się nada gorzej z interpretowaniem ramek modbusa. Przydałoby się coś z hex view, ponieważ sprawny logger w kółko wypluwa z siebie zapytania.
    Komodo
    Level 11  
    Mam bardzo proste pytanie do użytkowników falowników Sofar, otóż niedawno miałem ukończoną instalację fotowoltaiczną i od tamtej pory nie uruchomił się falownik ani razu. Mam model Sofar Solar 2700tl-g3. Czy da się jakoś na oko stwierdzić czy falownik jest uszkodzony? Tzn. czy jest jakaś dioda pokazująca stan urządzenia, itp. Sprawdziłem i napięcie "z domu" 230V do niego dochodzi. Spodziewałem się, że jak się go załącza to będzie jakaś reakcja, coś mignie, coś piknie, ale tu nie ma nic. Czy to jest normalne dla tych falowników?
    Dzisiaj było trochę słońca, ale śnieg był poziomo na dolnych 20cm wszystkich paneli, może to powoduje zerową produkcję i nie włączanie falownika?
    LordZiemniak
    Level 13  
    a czy falownik jest włączony? :D ile stringów ma podpięte? czy jest na nich napięcie?
    ja_pizgam
    Level 9  
    @Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.
    LordZiemniak
    Level 13  
    ja_pizgam wrote:
    @Komodo falownik powinien się uruchomić nawet jeśli nie jest w stanie produkować, wtedy po prostu będzie zużywał energię. Z tego co widziałem na necie to masz 2 diody na nim od sygnalizacji stanu, zapewne w instrukcji, która z nim była masz dokładnie wyjaśnione stany (sądzę że są też takie jak świecenie 2 kontrolek lub miganie bo na pewno musi przejść testy po uruchomieniu itp) więc ją przeczytaj. Bo oczywiście zabezpieczenia masz włączone i główny przełącznik w falowniku masz ustawiony na włączony? Najlepiej jakbyś zgłosił to do instalatora jeśli poprzednie rzeczy są zrobione (szkolenie chyba miałeś jak to uruchamiać i wyłączać) i niech przyjedzie i sam sprawdzi.

ja nie wiesz co pisać to nie pisz nic... sofar jak nie ma DC to nie wstanie, w dodatku jakbyś dobrze sprawdził na necie to byś wiedział że ma wyświetlacz....
    Komodo
    Level 11  
    LordZiemniak wrote:
    a czy falownik jest włączony? :D ile stringów ma podpięte? czy jest na nich napięcie?

Falownik jest włączony, tzn. to czarne ciężko chodzące pokrętło z lewej strony - chyba że jest jeszcze jakiś inny włącznik?
    Od strony domowej wszystko powłączane i pomierzone i jest OK.

String jest jeden (ten sterownik nie obsługuje więcej). Czy jest na nich napięcie nie wiem, muszę "upolować" Słońce do tego.
    ja_pizgam
    Level 9  
    LordZiemniak wrote:
    ja_pizgam wrote:

ja nie wiesz co pisać to nie pisz nic... sofar jak nie ma DC to nie wstanie, w dodatku jakbyś dobrze sprawdził na necie to byś wiedział że ma wyświetlacz....

Tak sprawdziłem że ma wyświetlacz, ale ma też kontrolki stanu i one wcześniej zasygnalizują aktualny stan niż uruchomi się cały wyświetlacz...
    A pisać wiem co piszę bo mam 2 instalacje na falownikach Sofara i dam ci bardzo prosty przykład z dzisiaj:
    Falownik uruchomił się o 7:10, o 7:12 napięcie na stringu nadal było 0V, o 7:17 pojawiło się 329,9V a o 7:30 dopiero rozpoczęła się prodkucja energii gdzie napięcie na stringu przekroczyło 350V... A drugi miał tak: Start - 7:25, 7:27 napięcie na stringu - 357,2V, start produkcji - 7:50
    LordZiemniak
    Level 13  
    Komodo wrote:
    LordZiemniak wrote:

Falownik jest włączony, tzn. to czarne ciężko chodzące pokrętło z lewej strony - chyba że jest jeszcze jakiś inny włącznik?

a od strony DC? pytałem już o to wcześniej... dalej brak odpowiedzi

Dodano po 31 [sekundy]:

ja_pizgam wrote:
    LordZiemniak wrote:
    ja_pizgam wrote:

Tak sprawdziłem że ma wyświetlacz, ale ma też kontrolki stanu i one wcześniej zasygnalizują aktualny stan niż uruchomi się cały wyświetlacz...
    A pisać wiem co piszę bo mam 2 instalacje na falownikach Sofara i dam ci bardzo prosty przykład z dzisiaj:
    Falownik uruchomił się o 7:10, o 7:12 napięcie na stringu nadal było 0V, o 7:17 pojawiło się 329,9V a o 7:30 dopiero rozpoczęła się prodkucja energii gdzie napięcie na stringu przekroczyło 350V...

nieprawda, no ale ok :) wiesz lepiej, ja mam ok 150 instalacji na sofarze, które sam uruchomiłem a w monitoringu ok 1000 ;]
    Komodo
    Level 11  
    LordZiemniak wrote:

Od strony DC też są zabezpieczenia powłączane, napięcia nie mam zmierzonego. Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    LordZiemniak
    Level 13  
    a co to za czary tam ktoś uprawia, po co rozłącznik izolacyjny obok falownika który sam w sobie jest rozłącznikiem :D
    ja_pizgam
    Level 9  
    LordZiemniak wrote:
    Komodo wrote:
    LordZiemniak wrote:

Dodano po 31 [sekundy]:

ja_pizgam wrote:
    LordZiemniak wrote:
    ja_pizgam wrote:

Falownik uruchomił się o 7:10, o 7:12 napięcie na stringu nadal było 0V, o 7:17 pojawiło się 329,9V a o 7:30 dopiero rozpoczęła się prodkucja energii gdzie napięcie na stringu przekroczyło 350V...

nieprawda, no ale ok :) wiesz lepiej, ja mam ok 150 instalacji na sofarze, które sam uruchomiłem a w monitoringu ok 1000 ;]

Twierdzisz że niby wiesz lepiej niż same falowniki mają zapisane w logach?
    Komodo
    Level 11  
    LordZiemniak wrote:
    po co rozłącznik izolacyjny obok falownika który sam w sobie jest rozłącznikiem

A ja nie wiem, jak nic nie psuje to czemu nie? :)
    LordZiemniak wrote:
    sofar jak nie ma DC to nie wstanie

Czy mam rozumieć, że to już zamyka temat? Czyli dopóki nie będzie słonecznie to żadna dioda/wyświetlacz mi się nie zapali?
    ja_pizgam
    Level 9  
    @Komodo nie, nie musi być słonecznie, jak możesz zobaczyć po moich przykładach godzina 7:10 dzisiaj, o której włączył się u mnie falownik to nie jest czas gdy jest słonecznie o tej porze roku, stacja pogodowa zarejestrowała o tej godzinie 0W/m2 nasłonecznienia, o 7:15 było 0,4W/m2 nasłonecznienia więc praktycznie jeszcze dobrze słońce nie wstało a falownik się uruchomił.