Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

---Ryba--- 12 Aug 2019 22:16 390237 1593
Automation24
    Komodo
    Level 11  
    @ja_pizgam - a czy przed 7.00 albo generalnie w nocy, tej falownik ma jakąś diodę statusu, po której da się stwierdzić, że jest sprawny? Ewentualnie, czy jest jakakolwiek inna możliwość stwierdzenia czy jest sprawny oprócz pomiaru napięcia na DC.
  • Automation24
    tom.pk
    Level 16  
    Musi być odpowiednie napięcie DC. Masz aplikację do monitoringu ?
    Komodo
    Level 11  
    Instalacja naprawiona. Instalator pomylił kabelki - odwrotna polaryzacja była. Faktycznie ten inwerter nie daje żadnego znaku życia, gdy jest tylko napięcie AC.

Po 8 dniach działania mam niestety inny problem. 4 razy nie wystartował! Tzn. falownik włącza się, moc ustawia się na 0,01kWh i koniec, cały czas tylko tyle. Jak go wyłączę i włączę to od razu działa prawidłowo i moc skacze do prawidłowych wartości. Stała się tak zarówno przy pochmurnym niebie jak i przy czystym. To jest jakiś znany problem z tym falownikiem?
    Tu jest link do specyfikacji: https://soltec.pl/pl/falowniki-sieciowe/638-sofar-2700tl-g3-5903714211166.html
    Mam oprogramowanie w wersji 360.
    ---
    Odpowiedź dzień później: update na gwarancji do wersji 380, ponoć rozwiązuje problem.
    bolek
    Level 35  
    Jak to jest z tym podnoszeniem mocy za pomocą SW3?. Znajdują się albo jakieś lakoniczne wypowiedzi, albo wątki są pozamykane. Niby podział na do 6.6 i powyżej ze względu na wagę i dławiki, ale wyczytałem że ludzie nawet kurduple pokroju 4,4 robili na 8.8kW
    Kuknąłem do mojego 6,6kW. soft 2.10, wewnątrz naklejki 2.10 i... metka 4.4-12kW. Przestawiłem go z 1101 na 1011 i w system info wskoczyło 10kW. Czyli jest szansa że nie będzie trzeba zmieniać falownika po dodaniu paneli i uzyskaniu 10kWpp
    Na razie maksymalnej produkcji nie miałem okazji sprawdzić bo na godzinie 11tej mam zamontowane 5.7kW (dach +/- 40 stopni), a na godzinie 12tej powiesiłem teraz 3kW, tyle że w zasadzie leżą na około 10 stopni. Pierwszy full słoneczny dzień (2.03) dał w piku 5.8kW czyli i tak jeszcze trochę do nominalnego ograniczenia 6kW.
  • Automation24
    bolek
    Level 35  
    Czyli w sumie i tak nic nie wiadomo. :) No nic, trzeba czekać na najbliższy "sezon oświetleniowy".
    Krzychooo
    Level 15  
    bolek wrote:
    Czyli w sumie i tak nic nie wiadomo. :) No nic, trzeba czekać na najbliższy "sezon oświetleniowy".

Nic nie wiadomo bo metoda "pomiarowa" z dupy. Bez urazy dla twórcy filmu.
    Trzeba to opomiarować porządnie i rejestrować równolegle dane z wyświetlacza i z mierników.
    Na wyświetlaczu są dane jakie zaprogramował twórca softu, a nie jakieś "pomiary".
    Oczywiście mogą być prawdziwe, ale wcale nie muszą. Zwłaszcza po przestawieniu zworki.
    Wtedy coś można twierdzić. Inaczej to błądzenie w... ostrym cieniu mgły. 8-) :D

Zrobił tak ktoś, kiedyś, coś.... ten tego ?
    bolek
    Level 35  
    Cień mgły, ale tępy. Teraz przychodzę, a on pokazuje że leci na 10kW- jakim cudem?.
    Ano takim że 2+2!=4 Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    Janusz_kk
    Level 37  
    bolek wrote:
    Teraz przychodzę, a on pokazuje że leci na 10kW- jakim cudem?.

Zmieniłeś zworki, a z nimi zmieniają się współczynniki mierzące moc w falowniku, już wcześniej pisali że zmiany w konfiguracji na wyższy typ tym skutkują, one się więcej różnią niż tylko dławikami.
    Wróć do starych ustawień to będziesz miał prawidłowe odczyty.
    bolek
    Level 35  
    Poczekam jeszcze na full słońce i zobaczę co faktycznie pokazuje licznik na przyłączu, bo jeszcze zauważyłem że prąd drugiego stringu lubi się prowadzić identycznie tak jak pierwszego. A to by oznaczało że sprawność też nie będzie miała nic wspólnego z normalnością.
    Krzychooo
    Level 15  
    Janusz_kk wrote:
    Zmieniłeś zworki, a z nimi zmieniają się współczynniki mierzące moc w falowniku
    Właśnie o tym myślałem pisząc o "zaprogramowanych" danych wyświetlanych na LCD.

TO TRZEBA ZMIERZYĆ własnym miernikiem energii.
    Rybus85
    Level 23  
    Panowie. Zestaw na gruncie. Ustawienie południe z lekką tendencją na wschód. Zestaw paneli to 10 x Corab Encor 40­5W a falownik sofarsolar 3300TL G3. Firma współpracuje i z Corab i sofarem,więc na umowie nawet GW że w ciągu 24h gwarantują wymianę falownika w razie awarii.
    Co do przewymiarowania sporo osób ode mnie z pracy ma sofary przewymiarowane do 120% od kilku lat.
    Montaż w korytarzu bez ogrzewania. 80cm od sufitu bez problemu będzie zachowane :)
    Na razie tyle,chce zobaczyć jak wyjdę po roku dwóch i później ewentualna decyzja o zmianie falownika i dołożenie paneli.
    W pochmurne dni do 240V. W słoneczne lata między 238-242V,najwięcej widziałem na razie 245V. Piszę też o tym,bo naprzeciwko sąsiad instalacja 12kWp i ze 100-200m mała farma gdzieś z 40kWp.
    Krzychooo
    Level 15  
    Rybus85 wrote:
    najwięcej widziałem na razie 245V. Piszę też o tym,bo naprzeciwko sąsiad instalacja 12kWp i ze 100-200m mała farma gdzieś z 40kWp.
    Normalnie farciarz. ;-)
    Rybus85
    Level 23  
    Krzychooo wrote:
    Rybus85 wrote:
    najwięcej widziałem na razie 245V. Piszę też o tym,bo naprzeciwko sąsiad instalacja 12kWp i ze 100-200m mała farma gdzieś z 40kWp.
    Normalnie farciarz. ;-)

Nawet nie wiesz jak się cieszę z tego powodu :D Mam nadzieję że zostanie tak na dłużej. Może przez to że kilka lat temu nowy transformator(poprzedni przy wichurach potrafił wywalić i pół wiochy bez prądu) i mam do niego ze 100m
    Rybus85
    Level 23  
    Współczuję. Ja na razie mam nerwy na Enea. Porażka firma. Miesiąc już prawie od zgłoszenia instalacji, instalacja stoi od 3 tyg i ludzi nie ma. Ale żeby się doczepić że brakuje w nazwie falownika G3 to potrafili pismo wysłać po 2,5tyg. Ręce lecą z tą firmą...
    toma1981
    Level 11  
    Panowie czy ta Końcówka ktora wychadzi +panelu podłączam do plusa w falownikiu bo teraz żeby to połączyć to muszę na czerwony kabel zaprasować mc4 - końcówkę minis tak Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

Tak to ma być zaprasowne i podłączone pod panel a czerwony pod + falownika ma lecieć
    Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    toma1981
    Level 11  
    Mam falownik sofar 8.8 G3 podłączone jest 5 paneli po 550w do mppt1 i 5 paneli do mppt2 i instalacja pracuję a kolega mówi żeby wszystkie panele podpiąć pod jedno mppt ponieważ twierdzi że mam za niskie napięcie na mppt 1 i 2 około 200v
    toma1981
    Level 11  
    Ale z tego co obserwuję to instalacja dobrze sobie radzi i nie wiem czy jest sens dać wszystkie panele pod jedno MPPT. Dla porównania instalacja o której mowa o mocy 5.5kw wyprodukowała dzisiaj 10kw a druga instalacja którą mam 3.5kw wyprodukowała dziś 6kw dodam że dzisiaj było pochmurno.
    Rybus85
    Level 23  
    Tak z ciekawości. Skanowanie MPPT zostawić czy wyłączyć? Instalacja na gruncie. Większość dnia bez jakiegokolwiek cienia będzie. Cień możliwy tylko rano i wieczorem. Jak wyłączyć to co tam wpisać? Czas 0 0? Bo chyba nie widziałem tam ON/OFF. Falownik Sofara 3300TL G3.
    Kolejne pytanie. Przeglądając ustawienia zauważyłem że jest język polski ale kraj bezpieczeństwa jest 7. Nie jest to przypadkiem Holandia,tak patrząc w papierach?
    Na razie takie pytania,nadal czekam na Enea,żeby wreszcie instalacje uruchomić.
    AT PRO
    Level 20  
    Wyłączyć, przed wyborem czasu pojawi się opcja wł lub wył.
    W starszych Polska miała chyba numer 012.
    Rybus85
    Level 23  
    Hmmm. Wydaje mi się że jak kliknąłem na MPPT to od razu przeszło do wyboru czasu. Więc nie wiem czy tam nie ustawić 0 0.
    Zresztą cienia chyba cienia na panelach nie będzie wcale,bo w międzyczasie spotkałem sąsiadkę i jest chętna na dość duże skrócenie drzewa które będzie mi przeszkadzać :p
    toma1981
    Level 11  
    Panowie czy te mostki utrzymają mi panele 240x113cm i nie pójdą z wiatrem. Sześć mostków(podparcia) 30 centymetrowych przypada na panel czyli na poczatku w środku i na końcu panelu. Każdy mostek jest łapany sześcioma blachowkretami 25mm do desek na dachu o grubości 32mm. Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie
    Rybus85
    Level 23  
    Udało mi się wyłączyć to MPPT. Mało intuicyjna obsługa tym jednym przyciskiem jest w tym falowniku. Szkoda że ustawień nie ma z poziomu aplikacji lub strony.
    Oczekiwanie na Enea nadal trwa. W przyszłym tyg będzie to już 6 tyg.
    Rybus85
    Level 23  
    No to chyba pojawił mi się problem z falownikiem. Dwa dni działał ok. Wczoraj i dziś falownik rano sobie wstaje o +/- 6 30,wskakuje na 20W i spada na 10W i tak stoi z produkcją. Wczoraj zauważyłem to koło 10 godziny dopiero. Po wyłączeniu i włączeniu od razu ruszyło z wysoką produkcją. Dziś to samo. Wstał,wskoczyło na 20 i spadek na 10. Znów wyłącz i włącz i jakoś tam produkuje przy tej fatalnej pogodzie.
    Coś mi się wydaje że trzeba będzie po świętach zadzwonić do firmy i niech sprawdzają.
    Sofar 3300TL G3.