Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falowniki SOFAR - opinie, trwałość, awarie

---Ryba--- 12 Aug 2019 22:16 389748 1593
Automation24
    matmatimateusz
    Level 2  
    Cześć,

Zamierzam zamontować instalację i waham się nad dwoma zaproponowanymi rozwiązaniami:

Pierwsza opcja:

MODUŁ PV RISEN ENERGY RSM 60-6 310M MONO SILVER - 12szt
    INWERTER SOFAR 3,3KTL-X Trójfazowy

Druga opcja:

MODUŁ PV RISEN ENERGY RSM 120-6- 330M MONO HALF CUT BLACK - 13szt
    INWERTER SOFAR 4,4KTL-X Trójfazowy

Ceny tych instalacji (wycena dla mnie) różnią się kosmetycznie.

Moje zużycie prądu za 2019 to 3100kwh, ale spodziewam się, że będzie wzrastało.
    (montuję klimę 5kW, za jakiś czas będzie się rodzina powiększała etc.)
    jednocześnie nie chcę nie wiadomo ile na zapas budować.
    Dach niemal idealnie na południe niezacieniony (nawet kominem), więc nie zamierzam montować optymalizatorów.
    Spodziewam się, że wskażecie drugą opcję, ale jestem ciekaw opinii na temat tych zestawów.

PS.
    nie zamierzam zmieniać już modeli paneli ani falownika :)
  • Automation24
    kosmos99
    Level 38  
    W pierwszej zostanie przekroczona dopuszczalna moc generatora (3600W)

matmatimateusz wrote:
    Moje zużycie prądu za 2019 to 3100kwh, ale spodziewam się, że będzie wzrastało.

W takim razie opcja druga.
    matmatimateusz
    Level 2  
    Wiem, ale podobno pewne przekroczenia są dopuszczalne.
    Nie jestem elektrykiem więc ciężko mi z tym dyskutować.
    Instalacja z pełną mocą działa raczej rzadko (co w sumie jest zrozumiałe), a nawet jeśli przekroczy max wartość,
    to najwyżej falownik odetnie. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli źle myślę.

oczywiście przy drugiej inst. mam jeszcze możliwość w przyszłości dołożenia np. 2 paneli.
    kosmos99
    Level 38  
    matmatimateusz wrote:
    Wiem, ale podobno pewne przekroczenia są dopuszczalne.

3600 to jest juz to przekroczenie, bo moc znamionowa falownika to 3000W.

Opcja pierwsza nie zaspokoi Twojego dotychczasowego zuzycia w calosci, ok 500kWh bedziesz musial dokupic.
    matmatimateusz
    Level 2  
    Ok, to jeszcze dwa pytania.
    Kwestia optymalizatorów - dach na południe, 25st, brak zacienienia - rozumiem, że w takim przypadku to zbędny koszt?
    Panel RISEN ENERGY RSM 120-6- 330M MONO HALF CUT BLACK - jakieś opinie?
    Jeśli nie o panelu to ogólnie o producencie?

(zaznaczę tylko, że mam na nie fajną cenę, co niewątpliwie je "ulepsza" :) )
  • Automation24
    AT PRO
    Level 20  
    To ja ci nie napiszę która opcja tylko dam do myślenia w kwestii panele -falownik.
    Mam jedną instalację 3.6 kW w panelach Jinko solar plus sofar 3.3 Ktl-x i drugą jeszcze nie dokończoną (połowa paneli) 5.58 kW panele najtańsze Just solar (310w) plus Fronius 10 kW i średnio na drugiej jest dwukrotnie większy uzysk w danym momencie niż na tej z sofarem.
    Sofar solar fajny falownik i pracuje prawidłowo ale wygląda na to, że jednak jest różnica względem Froniusa.
    Aha i na drugiej instalacji panele są bardziej płasko, może to ma tak duży wpływ? Kierunek ten sam.
    kosmos99
    Level 38  
    Moc znamionowa tego Sofara to 3kW (max 3,3) czyli 600W mocy paneli tracisz. Do tego Sofar jest dociazony na maxa, wiec jego temperatura jest zapewne wyzsza, wiec i straty wieksze.
    Bardziej miarodajne byloby porownanie falownikow tej samej mocy przy tych samych panelach.
    AT PRO
    Level 20  
    kosmos99 wrote:
    Moc znamionowa tego Sofara to 3kW (max 3,3) czyli 600W mocy paneli tracisz. Do tego Sofar jest dociazony na maxa, wiec jego temperatura jest zapewne wyzsza, wiec i straty wieksze.
    Bardziej miarodajne byloby porownanie falownikow tej samej mocy przy tych samych panelach.

To, że strata jakaś jest to zgoda bo widać na wykresie jak przycina przy równym nasłonecznieniu.
    Temperatura falowników wyższa nie jest bo oba mam na wolnym powietrzu na gruncie. Fronius często nawet wiatraczka nie uruchamia a sofar też 50 stopni nie przekracza. Teraz jakbym składał to Sofara dałbym do tego 4.4.
    Fronius z tej 5.58 najwięcej dał 6.9 kW.
    Jak będę miał czas to planuję podłączyć te 3.6 pod Froniusa i zobaczyć co pokażą wtedy, tylko muszę w 40 m kabli zainwestować.
    Grucha383
    Level 12  
    Ktoś próbował wysłać dane z sofara na innych serwer niż chińczyków ? Jest na dataloggerze ustawienie Remote Server B ale nie wiem jak to ugryźć
    AT PRO
    Level 20  
    Grucha383 wrote:
    Ktoś próbował wysłać dane z sofara na innych serwer niż chińczyków ? Jest na dataloggerze ustawienie Remote Server B ale nie wiem jak to ugryźć

Ktoś gdzieś o tym pisał ale nie pamiętam w którym wątku. Ja mam konta na solarmanpv.com i na home.solarman.cn i na oba wysyła tylko, że w obu wpisywałem tylko numer dataloggera.
    Na jaki serwer chciałbyś wysłać?
    zbig205
    Level 11  
    Witam. Co myślicie o zestawieniu Sofar 3,6KTLM-G2 + 11szt. RISEN SOLAR 330W. Czym sugerować się przy wyborze paneli??
    AT PRO
    Level 20  
    zbig205 wrote:
    Czym sugerować się przy wyborze paneli??

Ceną i ilością miejsca dostępnego do ich montażu.
    Mam Jinko Solar 400W połówkowe mono perc itp. itd. i zaleta to krótkie kable co się nie pałętają pod nimi, poza tym żadna rewelacja w stosunku do najtańszych mono Just solar 310W. Nawet mam wrażenie, że tanie są sortowane bardziej na korzyść klienta, czyli jak przy badaniu dawał 315W lub więcej to nie wrzucali go zaraz do 315W lub 320W.
    Cytro12
    Level 26  
    zbig205 wrote:
    Czym sugerować się przy wyborze paneli??

Żeby pasowały do falownika i naszych temperatur.
    gotycki1
    Level 7  
    Witam. Mam problem z falownikiem sofarsolar 8.8ktl-x. Wczoraj zadziałało zabezpieczenie nadprądowe po stronie AC nie wiadomo dlaczego a sam falownik wyłączył się i nie można go uruchomić. Po stronie DC i AC wszystko jest ok tylko falownik jest martwy. Wiecie może co jest przyczyną? Falownik pracował 1 miesiąc, jest na gwarancji ale nie wiem czy jest i jak działa ich serwis w Polsce. Dajcie znać jeśli coś wiecie.
    theo33
    Level 27  
    Z samego DC wyświetlacz powinien się zapalić , jeżeli nic nie ma to jeszcze sprawdzić napięcie na wtykach mc-4 , obwody dc jeżeli masz przez wkładki topikowe to do sprawdzenia, a ten nad prądowy to jaki amperaż i czy nadal go wyrzuca?
    gotycki1
    Level 7  
    Napięcie na DC jest ok. Wkładki sprawdzałem - przewodzą. Nadprądowy AC 16A nie wyrzuca po zazbrojeniu.
    Leon444
    Level 26  
    Co tu szukać inwerter się spalił jeśli wyrzuciło zabezpieczenie to znaczy ze nastąpiło zwarcie w urządzeniu. Masz gwarancje to jej użyj.
    gotycki1
    Level 7  
    Tak też myślę, zastanawiam się tylko jak z serwisem w Polsce. Ile czasu może potrwać naprawa.
    theo33
    Level 27  
    Gwarancja z fakturą poprzez dystrybutora albo sprzedawcę,
    napięcie Dc jakie? ile modułów podpiętych do wejścia?
    gotycki1
    Level 7  
    560V na wejściu, 16 modułów na jeden string.
    theo33
    Level 27  
    To ok. jest poniżej 1000 chciałem się upewnić czy może napięcie nie przekroczyłeś
    To ciekawe czy na to uszkodzenie miały wpływ jakieś warunki zewnętrzne, jakichś wyładowań nie było w pobliżu? a czy zabezpieczenie przedlicznikowe zapewne 25A też zadziałało?
    gotycki1
    Level 7  
    W czasie kiedy doszło do awarii nie było burzy ani wyładowań. Tego dnia była burza ale kilka godzin wcześniej. Zabezpieczenie przedlicznikowe 25A też zadziałało.
    slaslo
    Level 17  
    Kolego gotycki1 jak już ruszy procedura reklamacyjna opisz kto się tym zajął i jak przebiega.
    Myślę, że każdy posiadacz Sofara będzie ciekawy.
    AT PRO
    Level 20  
    SOFARSOLAR Poland

ul. Jórskiego 30, 03-584 Warszawa

VAT: PL5272915147 | REGON: 385117650 | KRS: 0000819731

T: +48 22 4902099

E: service.pl(_at_)sofarsolar.com

SERVICE

T: +48 22 123 98 58

E: serwis(_at_)sofarsolarpoland.pl

www.sofarsolarpoland.pl

Poland Distributor and Service partner

Corab Sp. z o.o.

EnergyNAT Sp. z o.o.
    gotycki1
    Level 7  
    Bardzo dziękuję za podesłanie kontaktu do serwisu.
    Cytro12
    Level 26  
    Tak powinno wystarczyć ja też przy zgłoszeniu załączyłem certyfikaty producenta.
    gotycki1
    Level 7  
    Ja załączyłem certyfikat pobrany właśnie ze strony Corab i został przyjęty.
    zbig205
    Level 11  
    Panowie, pilna sprawa. Czy wiecie cos na temat firmy SUNGROW, a dokladnie model SUNGROW SG3K6-D.
    Zamontować mieli mi Sofar Solar 3,6KTLM-G2 a przyszedł właśnie SUNGROW. Czy żądać wymiany zgodnie z umową czy zgodzić się na ten falownik??