Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

voyager 2,5 CRD - Jak wyciągnąc wał korbowy 2.5 CRD

zbignieww 12 Aug 2019 22:44 777 1
    zbignieww
    Level 19  
    Witam, muszę wymienić wał w voyagerze 2,5 CRD z 2002 r. przed pierwszym czopem jest odłamany . Dół silnika zdemontowałem, skrzynię biegów, sprzęgło, czujnik położenia wału . Wyciągnąłem bolce co wchodzą w aluminiowe korpusy mocujące panewki główne . Kilka mm udało mi się te aluminiowe korpusy do tyłu wysunąć i korbowody blokują , a nie mogę ich wyżej w tuleje wsunąć . Najprościej to głowicę odkręcić, ale to dodatkowe koszty . Dużo już do tego auta włożyłem i mam dosyć . Można wyciągnąć wał korbowy bez ruszania głowicy ? Może wałki rozrządu wystarczy wybudować, czy inaczej ustawić ?
    zbignieww
    Level 19  
    Aby wyciągnąć wał korbowy trzeba głowicę zdemontować, tłoki wysunąć, tak by korbowody nie blokowały. Uszczelkę pod głowicę nowa, szpilki najlepiej też, uszczelkę pod pokrywę zaworów, pierścienie uszczelniające... . Kupić trzeba zestaw do blokowania rozrządu i poskręcać , szczególnie mocno zębatki na wałkach rozrządu, bo nie mają klinów . Samochód miał ok 140 tyś km przebiegu, sprzęgło zużyte, na tarczy farbą napisane VM czyli podmienione , panewki korbowodowe chropowate. Głównych nie widziałem . Lepiej silnik było wymienić, a najlepiej unikać faceta z okolic Rybnika, co Voyagerami się zajmuje . Części co zdobył mniej warte niż robocizna . 3 dni auto z Warszawy wiózł ...