Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte 8800GAUD3H - komputer nie chce się uruchomić

13 Sie 2019 06:31 180 15
  • Poziom 18  
    Od jaiegoś czasu były problemy z uruchomieniem kompa. Nie było sygnału dźwiekowego a monitor wyświetlał komunikat, że sygnał jest nieprawidłowy. Po wyłaczeniu zasilania na listwie i ponownym właczeniu udawało się włączyć komputer. Ale dzisiaj chyba padł na amen.
    Sprawdzałem miernikiem napięcia z zasilacza, są OK. Wyjmowałem bateryjkę z płyty głownej, napięcie 2,8 V. Po włożeniu z powrotem dalej to samo. Wyjmowałem i wkładałem wtyczkę zasilania na płycie głownej. Wyjmowałem i władałem pamięci RAM. Dalej o samo...
    Czyżby płyta padła?
  • Poziom 43  
    Htomas napisał:
    2,8 V.

    Za niskie. Do wymiany.
    Oczywiście komputer składa się wyłącznie z płyty głównej a innych podzespołów, w tym zasilacza nie posiada?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html
  • Poziom 43  
    Jak również zmierzyć napięcia
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • Poziom 18  
    Robert B napisał:
    Htomas napisał:
    2,8 V.

    Za niskie. Do wymiany.
    Oczywiście komputer składa się wyłącznie z płyty głównej a innych podzespołów, w tym zasilacza nie posiada?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html

    Napisałem w tym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3602005&highlight=
    baterię wyminiłem na nową, dalej to samo

    Dodano po 14 [minuty]:

    Robert B napisał:
    Jak również zmierzyć napięcia
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Pomierzyłem , zasilacz dostarcza napięcia 12,2V i 5,0V

    Dodano po 1 [minuty]:

    Nozownik napisał:
    Ja bym się przyjrzał kondensatorom. No i kolega nie napisał czy płyta w ogóle startuje, wentylatory się kręcą?

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2797042#2797042

    kondensatory nie wyglądają na spuchnięte, wentylator procka startujr
  • Poziom 17  
    A więc odepnij wszystko co się da, włącznie z peryferiami, zostaw tylko procesor, wentylator na radiatorze, głośniczek systemowy. Włącz komputer i czy BIOS zakomunikuje błąd (piszczenie głośniczka)?
  • Poziom 18  
    Nozownik napisał:
    A więc odepnij wszystko co się da, włącznie z peryferiami, zostaw tylko procesor, wentylator na radiatorze, głośniczek systemowy. Włącz komputer i czy BIOS zakomunikuje błąd (piszczenie głośniczka)?

    Zrobiłem tak, ale nic się nie dzieje. Głosnik nie piszczy. Po podłaczeniu peryferiów HDD chodzi cały czas, podswetlenia myszy i klawiatury nie ma. Po podłączeniu telefonu do portu USB z przodu jest ładowanie
  • Poziom 17  
    Czytaj ze zrozumieniem. Wszystko odepnij, dyski, CD-ROM-y, mysz, klawiaturę, drukarkę, telefon. Wyjmij wszystkie RAM-y, kartę graficzną, inne karty na płycie głównej. Spróbuj też bez klawiatury i myszki na początek.
  • Poziom 43  
    Htomas napisał:
    zasilacz dostarcza napięcia 12,2V i 5,0V

    A resztę napięć mamy wywróżyć???
    Ogarnij się chłopie i
    Nozownik napisał:
    Czytaj ze zrozumieniem.
  • Poziom 18  
    Nozownik napisał:
    Czytaj ze zrozumieniem. Wszystko odepnij, dyski, CD-ROM-y, mysz, klawiaturę, drukarkę, telefon. Wyjmij wszystkie RAM-y, kartę graficzną, inne karty na płycie głównej. Spróbuj też bez klawiatury i myszki na początek.

    ale ja tak właśnie zrobiłem. Pamięci tez wyjałem. Natomiast grafika jest zintegrowana z płytą
  • Poziom 17  
    Czekamy nadal na pozostałe napięcia. Kondensatory na zasilaczu też sprawdziłeś oczywiście?
  • Poziom 18  
    Robert B napisał:
    Htomas napisał:
    zasilacz dostarcza napięcia 12,2V i 5,0V

    A resztę napięć mamy wywróżyć???
    Ogarnij się chłopie i
    Nozownik napisał:
    Czytaj ze zrozumieniem.

    Sorki, mierzyłem tylko na małej wtyczce. Na tej dużej, wypietej z płyty i po uruchomieniu zasilacza tę metodą https://proline.pl/?n=sprawdzenie-zasilacza-bez-komputera napięcia 12, 5 0raz 3,3 V były prawidłowe. Jedynie na tym niebiesim przewodzie 2 od dołu było 11,86 V

    Dodano po 48 [sekundy]:

    Nozownik napisał:
    Czekamy nadal na pozostałe napięcia. Kondensatory na zasilaczu też sprawdziłeś oczywiście?

    na zasilaczu czy w zasilaczu po otwarciu obudowy?
  • Poziom 17  
    Oczywiście, że po zdjęciu z niego obudowy a gdzie jeszcze są? Generalnie napięcia powinno się mierzyć pod obciążeniem a nie na krótko
  • Poziom 18  
    Nozownik napisał:
    Oczywiście, że po zdjęciu z niego obudowy a gdzie jeszcze są? Generalnie napięcia powinno się mierzyć pod obciążeniem a nie na krótko


    ok, obejrzałem zasilacz w środku, poza kurzem nie stwierdziłem niczego niepokojacego np. postaci spuchnietych kondensatorów
    Pomierzyłem też wszystkie napiecia pod obciążeniem. Były OK
  • Poziom 17  
    No cóż, kończą mi się pomysły, pozostaje jeszcze procesor do sprawdzenia. Tutaj jest zabawa bo trzeba znaleźć inną płytę lub procesor. Zaznaczę, że mi kiedyś pomogło po prostu wyjęcie go i założenie poprawnie na nowo ale poczekaj jeszcze z tym, może ktoś coś wymyśli o czym ja zapomniałem.
  • Spec od monitorów
    Zapewne chodzi o płytę Gigabyte GA-880GA-UD3H. ... GA-MA780G-UD3H
    Socket AM3
    - bazuje na chipsecie AMD 880G chipset, the 880GA-UD3H supports the latest 45nm AMD AM3 Phenom™ II/ Athlon™ II
    - Link
    - były 4-y (5) rev. płyty : plus (rev.2.0) rev.2.1 rev.2.2 rev.3.0 rev.3.1

    Gigabyte 8800GAUD3H - komputer nie chce się uruchomić

    Kup na aukcjach inną płytę pod AM3/AM3+ , sa obecnie tanie
    - np. Asus M5A78L-M PLUS/USB3

    :idea: zapomnij o G...byte