Witam, również swego czasu instalowałem u rodziny kuchnię Mastercooka podobnego typu (palniki na gaz, a piec elektryczny) i mogę się podzielić pewnymi spostrzeżeniami, jeżeli chodzi o sam piec.
Ważna jest jakość istniejącej instalacji elektrycznej i sposób podłączenia. Sam piec pobiera dość sporo kilowatów i instalacja musi być przewidziana na taką obciążalność (ja miałem szczęście bo instalacja elektryczna była już położona zgodnie z nowymi wymogami - wydzielony obwód tylko do zasilania kuchni i jeszcze na dodatek 3-fazowy poprowadzony 5-cioma przewodami - ale to było przewidziane pod kuchnię już typowo calkowicie elekktryczną). Połączenie na zwykły wtyk i gniazdo siecjowe jest nie wskazane a wręcz nawet niebezpieczne (zagrożenie pożarem /rezystancja styków/ i porażeniem) - dlatego kuchnia fabrycznie nie jest wyposażona we wtyk sieciowy. Należy użyć solidnej listwy zaciskowej z 3 zaciskami. Przewód brązowy/czarny/ do "fazy" , niebieski do "zera", żółty z zielonym paskiem (ochronny) do uziomu (hmmm, w starszych instalacjach elektrycznych , tzn. dwuprzewodowych - trzeba go połączyć fizycznie z "zerem").
Jeżeli ten typ kuchni jest jest wyposażony w regulator elektroniczny , to być może właśnie wadliwe podłączenie lub niewydolność instalacji jest przyczyną nie działania.
Zastanawiający jest natomiast fakt braku podświetlenia wnętrza pieca i nie działanie wentylatora termoobiegu - warto spojrzeć do instrukcji obsługi lub więcej szczegółow na ten temat.