Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Brak sygnału po zastosowaniu rozgałęźnika.

14 Sie 2019 18:50 246 17
  • Poziom 6  
    Witajcie, w czasie remontu dachu ucierpiała stara antena siatkowa więc zakupiłem nową (BX1000 OLYMPIA COMBO + LTE VHF+UHF ) wszystko działa o ile podłączę antenę bezpośrednio do jednego telewizora, przy zastosowaniu złączki już sygnału brak, ta sama sytuacja przy zastosowaniu rozgałęźnika, testowałem 5 zwykłych dostępnych w sklepie oraz rozgałęźnik aktywny i nic to nie zmienia mimo ulokowania anteny 9 metrów nad ziemią (bezpośrednio pod telewizor będzie bardzo dobry sygnał nawet gdy leży na strychu). Już mi pomysłów brak, może ktoś coś doradzi.
    Pozdrawiam.

  • Poziom 43  
    Rozgałęźnik przepuszcza zasilanie do anteny?
  • Poziom 6  
    Ta antena nie wymaga zasilania, działa z telewizorem który nie ma opcji zasilania anteny. Na jednym z tych rozgałęźników działały 3 telewizory i antena siatkowa z zasilaczem przy telewizorze, z nową anteną nie działa.
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    Czyli to antena z symetryzatorem, tak? W ogłoszeniach widać dokładany do niej wzmacniacz.
    Jakich rozgałęźników używasz?
  • Poziom 36  
    End666 napisał:
    działa o ile podłączę antenę bezpośrednio do jednego telewizora
    End666 napisał:
    przy zastosowaniu złączki już sygnału brak, ta sama sytuacja przy zastosowaniu rozgałęźnika

    Dokładnie sprawdź jakość montażu F-ek na przewodzie łączącym antenę ze złączką /rozgałęźnikiem. A może w czasie remontu dachu ucierpiał także ten przewód.
    sosarek napisał:
    W ogłoszeniach widać dokładany do niej wzmacniacz.

    Standardowo jest to antena pasywna. Wzmacniacze do niej to już inicjatywa sprzedawców
  • Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Czyli to antena z symetryzatorem, tak? W ogłoszeniach widać dokładany do niej wzmacniacz.
    Jakich rozgałęźników używasz?

    Z instrukcji wynika że tak. Rozgałęźniki były różne od takiej złączki gwintowanej poprzez taki https://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_trojdrozny_r-3_signal_R60103.htm (takich sprawdziłem 3) aż po ARA 1/3 F AMS

    _kli_ napisał:
    Dokładnie sprawdź jakość montażu F-ek na przewodzie łączącym antenę ze złączką /rozgałęźnikiem. A może w czasie remontu dachu ucierpiał także ten przewód.

    F-ki montowałem sam w całej tej instalacji, być może coś tym razem jest nie tak ale trudno to ocenić. Kabel jest nowy, stary miał 20 lat i przy obecnej konstrukcji dachu był zbyt krótki, nowego jest 5 metrów.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Skoro odbiornik działa na przewodzie podpiętym bezpośrednio do anteny, a nie ma sygnału na żadnym odbiorniku po podłączeniu przez złączkę lub rozgałęźniki, to stawiam na przewód łączący je z anteną.
    Zakładam, że sygnał jest mocny skoro
    End666 napisał:
    bezpośrednio pod telewizor będzie bardzo dobry sygnał nawet gdy leży na strychu

    Jakie masz parametry sygnału na przewodzie podpiętym bezpośrednio od anteny do odbiornika?
  • Poziom 6  
    _kli_ napisał:
    Jakie masz parametry sygnału na przewodzie podpiętym bezpośrednio od anteny do odbiornika?

    Zależy który telewizor, na jednym siła sygnału słaby, jakość dobra, na drugim moc i jakość po średnio 80%.
    Da się w ogóle F-ke źle na kablu zamontować?
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    Jasne że się da, wystarczy że włosy od oplotu dostaną się w pobliże gorącej żyły.
  • Poziom 6  
    Takiego błędu nie popełniłem. Przerwy w żyle głównej nie ma, połączenia pomiędzy oplotem a żyłą główną też nie ma, sprawdziłem miernikiem
  • Poziom 11  
    Wydaje mi się, że... chociaż wolałbym sam sprawdzić.

    Problem rozbija się o źle ustawioną antenę wraz z rozgałęźnikami o wysokiej tłumienności gdzie stosuje się zwykłe dzielniki szerokopasmowe.

    Bez pomiaru trudno będzie Ci ocenić czy jesteś blisko za klinem cyfrowym przy połączeniu bezpośrednim.

    Podłącz odbiornik bezpośrednio do anteny. Sprawdź siłę i jakość oraz bitowe stopy błędów jeśli jest taka możliwość. Jeśli poziom jest niski, spróbuj ustawić inaczej antenę. Jeśli to nie pomoże:

    Polecam wzmacniacz masztowy lub apartamentowy jeśli ustawienie anteny ku lepszym parametrom nie poprawi parametrów sygnału.

    Jeśli nie potrafisz tego zrobić wezwij lepiej serwis.

    Pozdrawiam z Nowej Soli :)
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Zrób jeszcze zwarcie żyły gorącej z oplotem na jednym końcu kabla i sprawdź na drugim końcu rezystancję. Bywa, że po kilku latach przebywania kabla na deszczach (kwaśnych zwykle) oplot zamienia się w proszek.
  • Poziom 6  
    Zdrutowałem (dosłownie) starą antenę i powiesiłem ją na strychu, mam co prawda 23 kanały ale wszystko działa na rozgałęźniku ARA 1/3 F AMS z tym że kabel od anteny do rozgałęźnika wziąłem inny w oplocie miedzianym a nie aluminiowym czy jakimś takim. Jutro powinni zakończyć resztę prac przy dachu więc pewnie wezwę fachowca do ustawienia tej anteny, kierunkowa najwyraźniej ustawia się równie wrednie co satelitarna.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    End666 napisał:
    kierunkowa najwyraźniej ustawia się równie wrednie co satelitarna.

    Nie przesadzaj. Antena, jak antena. Przecież pisałeś że odbierała na strychu.
    End666 napisał:
    kabel od anteny do rozgałęźnika wziąłem inny w oplocie miedzianym a nie aluminiowym

    Skoro siatka odbiera, to zastąp ją Olympią. Jeżeli przewody są OK, to "chińczyk" także powinien odbierać.
  • Poziom 38  
    Nadal nie wiem czy oplot ma ciągłość? Sprawdź omomierzem! Miedź też się rozsypuje po kilku latach.
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    End666 napisał:
    BX1000 OLYMPIA COMBO + LTE VHF+UHF

    Rozumiem że do anteny wpięty jest sam przewód, z drugiej strony zakończony wtykiem antenowym, nic po za tym jak np. tutaj.
  • Poziom 6  
    _kli_ napisał:
    Skoro siatka odbiera, to zastąp ją Olympią. Jeżeli przewody są OK, to "chińczyk" także powinien odbierać.

    Sprawdzę to później, może i chińczyk ale lepszej w sklepie nie mieli, i tak przepłaciłem za nią patrząc na ceny z allegro całe 40zł.
    Preskaler napisał:
    Sprawdź omomierzem!

    Sprawdzałem multimetrem jak każdy inny przewód, jest ciągłość to piszczy i wskazuje 0.00
  • Poziom 6  
    Założyłem wzmacniacz przelotowy na wyjściu z anteny, ustawiłem ją na inny nadajnik , rozgałęźnik wziąłem stary który działał parę lat i wszystko gra. Info o sygnale jakie podaje odbiornik : Moc 93, Jakość 100.
    Dzięki Panowie za podpowiedzi.
    Pozdrawiam.