Zamierzam zrobić naprawdę obszerny artykuł o tej konstrukcji, ale tak na krótko mogę to opisać.
Kiedyś zakupiłem książkę "Układy rezonansowe w energoelektronice" Tadeusz Citko, Henryk Tunia, Bolesław Winiarski. Książka mocno teoretyczna, ale tego mi trzeba było - uproszczone modele matematyczne.
Jest tam opis konstrukcji "Falowniki szeregowe z odbiornikiem włączonym równolegle do kondensatora", która to konstrukcja w świecie jest zwana LCC i jest źródłem prądowym.
Zasilana z 30V, ale jako że to half bridge to na sam obwód rezonansowy idzie 15V, przekładnia transformatora to 14:850, co i tak nie daje dużego napięcia przy takiej przekładni. Dzięki temu, że układ pracuje w rezonansie w kondensatorze gromadzi się energia bierna, co powoduje podniesienie napięcia na tym kondensatorze, a ja uznałem że kondensatorem będzie... uzwojenie wtórne. Działa to bardzo dobrze, chociaż nie będzie to konstrukcja o kosmicznej sprawności, ale za to można się w pewnym stopniu pozbyć problemu pojemności na stronie wtórnej.
W prostym modelu działa to tak:
http://tinyurl.com/wq2s7d2