Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu

15 Sie 2019 00:56 300 20
  • Poziom 3  
    Cześć, mój problem polega czarnym ekranie od samego startu komputera
    Części to
    Płyta Msi z390 mortar
    Procesor Intel i5 9600k
    Grafika 1050ti gtx
    Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 gold 550W
    Nie wyświetla kompletnie nic, biosu również, próbowałem już chyba wszystkiego
    Teoretycznie płyta ma ledy do podstawowych informacji w razie błędu i podświetla błąd procesora, ramu i dysków, tylko robi to niezależnie od połączeń, zawsze podświetla to samo pomimo faktu, że nie powinien
    Zmieniałem już miejsca dla ramów, podłączałem kable pod różne wejścia i od płyty i od grafiki (także próbowałem bez dodatkowej grafy), resetowałem bios zworkami, sprawdzałem części, odłączałem wszystkie niepotrzebne do samego startu rzeczy, próbowałem odpalić na jednej kości ram, diagnozowałem speakerem (nic nie brzęczał), sprawdzałem parokrotnie podpięcia i wciąż nic, czarny ekran tak jest jak był, a części są nowe, kupione tego samego dnia
    Nie chce mi się wierzyć, że coś może nie działać, bo dopiero co miałem wrócić do gry po spalonej płycie (zasilacz nie domógł) i chyba już w akcie desperacji nie dopuszczam myśli, że coś jest uszkodzone

    Także ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
  • Poziom 33  
    Sprawdzałeś na innym monitorze? Bo może monitor jest uszkodzony.
  • Poziom 3  
    Wiedziałem, że zapomnę o czymś wspomnieć
    Tak, sprawdzałem dwa monitory i wyjścia hdmi i dvi d
  • Poziom 33  
    Dobrze założyłeś płytę do obudowy? Kołki dystansowe są we właściwym miejscu. Płyta nie zwiera do obudowy.

    Zasianie prawidłowo podłączyłeś do karty graficznej. Zasilacz jest sprawny.

    Sprawdziłeś kartę graficzną w innym komputerze? Jeśli tak i karta okaże się sprawna i wszystko dobrze podłączyłeś, zainstalowałeś to moze być tak ,że płyta może być uszkodzona.

    Przewód łączący monitor z kartą graficzną jest dobry?
  • Poziom 3  
    Tak, wszystko jest sprawne, wszystko sprawdziłem, a płyta nie styka się z tyłem obudowy
  • Poziom 33  
    Jak jest wszytko dobrze zainstalowane i podłączone i przewód połączeniowy karta - monitor jest sprawny to obstawiam, że płyta jest uszkodzona.

    Możesz jeszcze dla pewności wyjąc płytę z obudowy i wszystko zainstalować na biurku i sprawdzić czy się uruchomi monitor.

    Procesor dobrze osadziłeś w gnieździe?
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    części kupione, nowe, ..tego samego dnia

    :idea: Które są nowe?
    1.Płyta Msi z390 mortar
    2.Procesor Intel i5 9600k
    3.Grafika 1050ti gtx
    4.Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 gold 550W

    Cytat:
    sprawdzałem części,

    Które?
    Czy na innym komputerze.?
    Diody na EZ debug (CPU, DRAM, VGA, BOOT) nic nie sygnalizują?
    Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu

    To jest dobra płyta ,raczej się nie psuły.
    Może cpu "dostał " podczas poprzedniej awarii płyty
    *(pisałeś ,że zasilacz ubił starą płytę)
  • Poziom 3  
    Cpu, płyta, zasilacz i ramy są nowe, także nie ma szans, by błąd był od zasilacza
    Diody wskazują cpu, ram i boot, ale robią to niezależnie od tego co robię, a najlepszym tego przykładem są kości ram (są sprawne, do tego prócz zalecenia próbowałem je umieścić w innych slotach dla pewności i nadal nic)
    Sprawdzałem zasilacz, ramy i cpu na innym pc, reszty nie mam możliwości
  • Poziom 33  
    To może faktycznie płyta jest uszkodzona skoro wszystko jest sprawdzone i jest dobre.
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu

    Płyta Z390M Mortar is the only of MSI's boards to have a trio of video outputs which includes a DVI-D, HDMI and DisplayPort.

    Odeślij płytę.
    lub
    :idea: podejdz z nią do sewisu dla sprawdzenia
    -weż procesor do sprawdzenia :!:
    Masz diagram działąnia chipsetu Z390
    Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu
    * za Link
    Poczytaj problemy z Z370 chipset Link
    Cytat:
    When you installed the operating system in AHCI mode, the system will be changed toRAID/ Optane mode after enabling IntelOptane Memory and switch BIOS setting from RAID/ Optane mode back to AHCI mode,that may cause operating system damage. MSI has developed a software assistancefor this problem. You can disable Intelmode while keep the system bootable with MSI SMART TOOL.Please follow the steps below to disable Intelmode back to AHCI.

    p.s
    Z370 poniżej
    Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu

  • Poziom 43  
    Sprawdź osadzenie procesora, jest obsługiwany - problemem może być co najwyżej stara wersja BIOS, tu masz podobny problem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3606411.html
  • Poziom 3  
    Mimo wszystko odsyłam procesor i płytę na gwarancję
    U nikogo nie widziałem jeszcze problemu, który z automatu wywala trzy błędy na ledach

    Dodano po 5 [minuty]:

    Z resztą jak zaktualizować bios bez obrazu?

  • Poziom 43  
    Temutsi napisał:
    Z resztą jak zaktualizować bios bez obrazu?

    Należy zamontować obsługiwany procesor, zaktualizować - choćby w serwisie.
  • Poziom 3  
    Tyle, że płyta jest konkretnie pod 9 generację procesorów, czyli ten, który posiadam - co może być bardziej obsługiwane? :v
  • Poziom 39  
    Nic, procesor który posiadasz jest zgodny z każdą wersją BIOS dla tej płyty.
  • Spec od monitorów
    Płyta obsługuje tylko
    Komputer bez sygnału video - Czarny ekran od startu
    * Supports 9th / 8th Gen Intel Core / Pentium Gold / Celeron processors for LGA 1151 socket (Coffee Lake-S)
    * :!: No Display support when using the Processor model with suffix “F”
    * F Requires discrete graphics Intel® Core™ i9-9900KF processor
    Cytat:
    *SATA2 port will be unavailable when installing SATA M.2 SSD in M2_1 slot.
    *Before using Intel Optane memory modules, please ensure that you have updated the drivers and BIOS to the latest version from MSI website.

    * Link

    :idea: Pisałem już co masz zrobić .

    _________________
    Pamięci wkładasz zgodnie z manualaem
    Cytat:
    memory in the 2nd and 4th slot

    *czasem 1-3
    Czytaj zał.

    Jesli miga LED cpu na EZ board to problem
    Cytat:
    cpu light typically means there's an issue with the processor.

    MSI Boot menu is F11.
  • Poziom 3  
    Nic nie miga, a pozostaje zapalone od samego startu
    Doceniam fakt, że próbujesz pomóc, ale zataczamy koło, ponieważ wracamy co chwilę do ramu i cpu
    Podkreślasz brak wsparcia dla serii z suffixem F, gdzie nie było mowy o F, a o ramach mówiłem już na samym początku
    Manuale czytałem przed wątkiem na forum, staram się nie robić shitpostów i zwracam się dopiero w momencie względnego wyczerpania tematu
    Poczekam aż sprawdzą te części u siebie i w najlepszym wypadku zmienią na nowe, a gdy już się wszystko wyjaśni - dam znać czy wszystko jest okay, czy był to błąd po mojej stronie
  • Poziom 3  
    Mini aktualizacja statusu: w końcu msi potwierdziło wadę i jutro dostanę nowy egzemplarz (to samo z cpu). Mimo to jeszcze nic nie oznacza i o ile będę miał siłę i ochotę po pracy go złożyć to dam znać jak się sprawy mają
  • Poziom 33  
    Czyli z płyta były problemy. Miejmy nadzieję ,że na nowej płycie nie będzie już problemów.
  • Poziom 3  
    Działa, śmiga, od razu z instalacją gazową dostałem
    Błąd był od strony podzespołów