logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa sterownika podawania drutu w Snap Mig 130 turbo - spalony rezystor

kamilek25k 15 Sie 2019 18:07 657 2
REKLAMA
  • #1 18116991
    kamilek25k
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem ze sterownikiem od podawania drutu w spawarce Snap Mig 130 turbo. Wszystko ładnie działało aż do naprawy mocowania tego sterownika do obudowy spawarki. Zdemontowałem sterownik, Przerobiłem go i zamontowałem spowrotem do spawarki. Załączyłem spawarke, naciskam przycisk, zaczyna podawać drut ale nie załącza stycznika.Chwile potrzymałem przycisk i zaczeło się dymić z okolic tyrystora i z rezystora. Rezystor na pewno jest spalony bo sprawdziłem. Dodatkowo rezystor ceramiczny nie pokazuje żadnej wartości ale jak sprawdzam przejście miernikiem to piszczy. Wymieniłem spalony rezystor, Sterownik dalej tylko podawał drut ale tylko chwile i przestał działać.

Na obrazku zaznaczyłem spalony rezystor.
    Naprawa sterownika podawania drutu w Snap Mig 130 turbo - spalony rezystor Naprawa sterownika podawania drutu w Snap Mig 130 turbo - spalony rezystor

Reszta komponentów wydaje się być sprawna. co mam jeszcze sprawdzić, wymienić? Tyrystor?
    [img-0]
  • REKLAMA
  • #2 18128462
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    kamilek25k napisał:
    Dodatkowo rezystor ceramiczny nie pokazuje żadnej wartości ale jak sprawdzam przejście miernikiem to piszczy.

Nie ma takiej możliwości:- opisujesz dwa sprzeczne sobie pomiary.
    kamilek25k napisał:
    Reszta komponentów wydaje się być sprawna. co mam jeszcze sprawdzić, wymienić? Tyrystor?

Ma się nie wydawać ,a ma być sprawna i dlatego każdy element należy bezwzględnie sprawdzić w tak prostym układzie.
  • #3 18751081
    wojtek_abcd
    Poziom 2  
    Witaj kolego. A czy mógłbyś zrobić wyraźniejsze zdjęcie, lub spisać dane tego tyrystora? Może także układu 3 kabelków wychodzących?
REKLAMA