Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawieszanie się kompa w losowych momentach

keppel123 16 Aug 2019 17:17 414 18
  • #1
    keppel123
    Level 9  
    Witam, mam problem z komputerem zawiesza się na amen w losowych momentach obraz zastyga żadnego BSODA ani nic jedyne na co reaguje to przytrzymanie przycisku power na obudowie żeby go wyłączyć nawet na przycisk reset brak reakcji. Jakieś 5 razy zdarzyło mi się podczas grania ta sytuacja ale dzisiaj po wyłączeniu gry (overwatch) kilka sekund na pulpicie. Ciekawe jest to że podczas zawiechy klawiatura traci prąd czyli gaśnie jej podświetlenie, reszta komponentów wpiętych w usb ma zasilanie nadal czyli myszka i DAC do audio. Nie ma żadnej reguły na to zawieszenie się dzieje się to totalnie losowo i niestety rzadko. Mój komp to:
    - i7 6700 bez k
    - 2x 8GB ram Corsair Vengeance LPX 3000MHz DDR4 z czerwonym radiatorem
    - mobo msi z270 tomahawk
    - gtx 1070 palit jetstream
    - zasilacz coolermaster g550m
    - 2x SSD (systemowy) adata su900 250GB SATA i dysk na m2 intel 660p 512GB
    - 2x HDD toshiba p300 1TB i jakis WD blue 500GB obydwa sprawne na 100%



    Bios do płyty głównej aktualny i był też resetowany.

    Dodano po 2 [minuty]:

    p.s kiedy kupiłem ten setup to z początku miałem problemy że komputer się uruchamiał ale nie było obrazu i również przytrzymanie przycisku power dopiero pomagało i też działo się to rzadko i losowo
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    keppel123
    Level 9  
    gwarancja jest na płyte główną, karte graficzną, i na 2 dyski ssd i toshibe hdd, reszta bez gwarancji. Ogólnie zauważyłem że problem zawieszania kompa pojawił się po włożeniu ssd intela jakieś 2 miesiace temu. Lecz problem z czarnym ekranem przy odpalaniu był od początku lecz jakoś 8 miesięcy nie zauważyłem zeby coś takiego sie wydarzyło
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    keppel123
    Level 9  
    Tomequ123 wrote:
    Zaktualizuj sterowniki płyty głównej, do slotu M.2.
    Zaktualizuj firmware tych dysków.

    a co powiesz o tym czarnym ekranie i braku reakcji na przycisk reset zanim miałem ten ssd intela?
  • #6
    User removed account
    Level 1  
  • #7
    keppel123
    Level 9  
    właśnie kurde też mnie to niepokoi że to może być wszystko absolutnie, kompa sam składałem z używek mam karte graficzną, ram i procesor. Raczej procek i ram bym wykluczył bo wszystko z nimi jest z nimi ok, ram raczej też w porządku memtest nic nie wykrywa, jedyne co to na płyte główną bym stawiał mimo ze byla kupowana nowa ze sklepu przeze mnie. Zasilacz? Cholera wie mam już go 2 lata i nie było nigdy problemów.
  • #8
    Paweł1000
    Level 26  
    Co z temperaturami CPU i GPU? Dodatkowo pytanie jaka wersja tych pamięci, bo na pewno działają ver4.23, ver4.24, inne to różnie może być, sam się o tym przekonałem bo też mam takie pamięci i nie chciały prawidłowo działać z płytą Asus TUF Z370-PRO GAMING, pamięci mam CMK16GX4M2B3000C15 i niby ta płyta wspierała takie tylko że dalszej części niestety już nie wspierała - czyli właśnie ver, na moich pamięciach nawet nie było napisane jaka to wersja, Windows się instalował, jednak zawsze coś było nie tak, zwiechy i tego typu rzeczy, płytę oddałem do reklamacji, jednak Asus stwierdził że z płytą wszystko jest OK, płytę sprzedałem i nowemu właścicielowi płyta działa jak należy. Te same pamięci bez problemu działają na ASRock Z370 Killer SLI.
  • #9
    keppel123
    Level 9  
    temperatury gpu i cpu w normie pod mocnym obciazeniem gpu ma max 71 stopni a procek pod mocnym obciazeniem ok 70, co do ram jest to właśnie mam dokładnie te same kości które masz :/
    Z ramem jest też ciekawa sprawa bo działają nie w 3000mhz tylko w 2933 na profilu XMP
  • #10
    Paweł1000
    Level 26  
    Czyli pamięci nie mają oznaczonej wersji? Ja teraz mam 2x16 GB czarnye bez oznaczenia wersji i dokupiłem jeszcze 2x16 GB czerwone i te akurat mają oznaczenie wersji. U mnie na ASRocku w komplecie działają idealnie i w profilu XMP ustawiają się na 3000 MHz, według mnie jak masz 2933 MHz to tu bym szukał problemu, czy jesteś pewien że dobrze ustawiasz ten profil?.
  • #11
    keppel123
    Level 9  
    gdzie sprawdzic oznaczenie wersji? Co do ustawiania profilu no to po prostu klikam na przycisk "XMP" i się ustawia sam tylko BCLK daje mi na 103% co podbija mi też zegary procesora a nie mam 6700K tylko bez K, ale znowu wtedy ustawia 3000mhz normalnie lecz muszę BCLK zmienic na 100 bo bsod wywala z powodu wyższego taktowania procka
  • #12
    Paweł1000
    Level 26  
    Na kościach, znaczy na radiatorze powinno być oznaczenie, jeżeli nie ma, to znaczy że to inna wersja niż ta co być powinna, bo w specyfikacji płyty głównej są podane konkretne wersje które będą na bank pasowały. Może data produkcji ma jakieś znaczenie, moje pamięci te bez oznaczenia wersji kupiłem 29.12.2016, a te z oznaczeniem wersji kupiłem 26.06.2019. Twoje kiedy były zakupione? jeszcze przychodzi mi do głowy ustawienie parametrów pamięci ręcznie, albo na podstawowej częstotliwości 2133 MHz, co prawda w moim przypadku płyta ASUS nie pracowała poprawnie z żadnymi ustawieniami.
  • #14
    Paweł1000
    Level 26  
    Masz wersję 5.30, sprawdź w specyfikacji płyty głównej czy ta pamięć jest wyszczególniona, może ja ją przeoczyłem, jak szukałem w specyfikacji. Zaznaczam, że to nie musi być przyczyna, ale jest to według mnie najbardziej prawdopodobne i od sprawdzenia tego bym zaczął. Pożycz od kogoś na testy inne pamięci, lub kup w sklepie, masz możliwość ich zwrócenia w ciągu 14 dni (chyba w X-KOM-ie tak jest), jak będzie ok to je zatrzymasz a swoje możesz sprzedać.
  • #17
    keppel123
    Level 9  
    ale to troche bez sensu no bo skąd mam wiedzieć jaka wersja pamięci jest, żaden sklep tego nie podaje. A przypadkiem nie jest tak że te pamięci mają "wsteczną kompatybilnosc" z poprzednimi wersjami?
  • #18
    Paweł1000
    Level 26  
    Co do wstecznej kompatybilności to chyba nie ma, bo niby czemu by podawali kompatybilność ver4.23, ver4.24, wystarczyło by napisać ver4.23. A że bez sensu to się zgodzę, też tak myślałem, jednak u mnie to było problemem, nie znaczy że w twoim przypadku też tak być musi, jednak może być, więc od tego bym zaczął, szczególnie że te problemy występowały u ciebie od samego początku złożenia PC.
  • #19
    keppel123
    Level 9  
    Właśnie nie do końca bo na początku jak pisałem wyżej jedynie przy odpalaniu kompa nie było obrazu ale potem to jakoś ustąpiło samo, tak przez może 2 miesiące raz na jakiś czas się zdarzyło. Zawieszenie się podczas grania ma miejsce dopiero od jakichś 2 miesięcy odkąd zainstalowałem mu ssd od Intela. Chociaż z tym ramem spróbuję włożyć mu jakiś kompatybilny a te corsairy sprzedam :D