Witam, myślę, że to odpowiedni dział. Czy wózki elektryczne mogą się poruszać po drogach publicznych, bo słyszałem, że nie? Pani z firmy Vermeiren z zamówień twierdzi, że w ogóle nie mogę poruszać się elektrycznym wózkiem inwalidzkim po drogach publicznych, a z kolei serwis twierdzi, że mogę jeździć po drogach publicznych. Mieszkam na wsi?
Lepiej trzymać się przepisów i weryfikować niesprawdzone informacje podane przez serwis. Wykładnia prawna w tej kwestii jest dość oczywista:
W rozumieniu art. 2 pkt 18 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jedn. Dz. U. z 2012 r., poz. 1137 z późn. zm.), osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim jest pieszym. Dlatego też, zgodnie z dyspozycją art. 11 ust. 1 i 2 cytowanej ustawy, w przypadku poruszania się wózkiem inwalidzkim zobowiązana jest korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi. W przypadku korzystania z pobocza lub jezdni, obowiązana jest poruszać się lewą stroną drogi.
Ponadto zgodnie z nowelizacją ustawy i art. 11 ust. 4a - pieszy (a więc również osoba na wózku inwalidzkim) poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.
Skoro mieszkasz na wsi i nie mam tam wyznaczonej ścieżki pieszej, rowerowej lub chodnika, trzeba korzystać z jezdni powołując się na ten fragment: jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
Nie ma i nie da się poboczem jeździć Po ostatnich testach zostałem opierniczony przez kierowce za jazdę lewą stroną jezdni i to było na ostrym zakręcie. Omal nie doszło do wypadku. I co daje jazda lewą stroną, jeśli nie ma ktoś ubezpieczonego wózka gdyby ktoś obtarł wózek lub uderzył?
Jeżdżę prawą stroną jezdni od 17 roku życia i nie zmierzam zmieniać strony.
https://www.polskieradio.pl/7/3086/Artykul/95...,Wozek-inawalidzki-na-drodze-Prawie-jak-rower - Wózki inwalidzkie z napędem elektrycznym mogą poruszać się po chodnikach, jak i po drogach. Na ulicach muszą jednak być wyposażone w światła i możliwość sygnalizowania manewrów. - Taki pojazd traktuje się jak rower. Zazwyczaj nie przekracza prędkości 25 km/godz. - wyjaśnił z kolei dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Lublinie. Tyle że pieszy nie jest wyposażony w silniki, oświetlenie oraz koła Ten przepis został napisany przez osobę chorą psychicznie.
Zacytuje: Może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi. Widząc auto, mam uciekać z drogi, do rowu, chociaż szerokość asfaltu wynosi 5 metrów
? Proszę obejrzeć filmik i udzielić odp.
Załączniki:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Tyle że pieszy nie jest wyposażony w silniki, oświetlenie oraz koła Ten przepis został napisany przez osobę chorą psychicznie.
To jak najbardziej słuszna uwaga. Przepis jest kompletnie nieżyciowy i zdecydowanie wymaga pilnej nowelizacji. Z tego co mi wiadomo, nic się w tej sprawie nie robi, bo standardem mają być bezpieczne ścieżki rowerowe. Ale czy wszędzie powstaną i czy wszędzie są potrzebne? A na normalne chodniki w małych miejscowościach poczekamy pewnie jeszcze... dziesięciolecia.
Spora przesada! Niektóre zapisy są niedoskonałe, to fakt. Ale w innych mamy znacznie lepsze rozwiązania niż pozostałe kraje Europy. Warto więc wykazać się odrobiną obiektywizmu i rzetelnej oceny w tej kwestii. To czego w Polsce na pewno brakuje, to bezwzględnego pierwszeństwa pieszego (a więc także wózka inwalidzkiego), na przykład na pasach.
Mam wózek elektryczny wyposażony w kierunkowskazy, światła stop, światła przednie i awaryjne. Jeżdżę po ulicach prawą stroną, ponieważ chodniki się nagle kończą i są bardzo wysokie krawężniki. Jazda lewą stroną jezdni jest bardzo niebezpieczna.
Panowie czy mając ścieżkę rowerową równą asfalt i obok chodnik (słabszej jakości Bo kostka ) mogę jechać tą ścieżką ? wózek elektryczny prędkość 12km/h
czy mając ścieżkę rowerową równą asfalt i obok chodnik (słabszej jakości Bo kostka ) mogę jechać tą ścieżką ?
Zgodnie z obowiązującym prawem, osoba poruszająca się wózkiem jest traktowana jak pieszy, a więc zobowiązana jest korzystać z chodnika lub wyznaczonych traktów komunikacyjnych dla pieszych. Jedynie w razie ich braku winna korzystać z pobocza. Jeśli faktycznie chodnik jest złej jakości co utrudnia poruszanie się wózkiem, proponuję skorzystać z dostępnej bezpiecznej alternatywy. W razie problemów z Policją czy starzą zwykle kończy się na wyjaśnieniach i najwyżej na pouczeniu. Jeśli jednak nie, to proszę odmówić przyjęcia mandatu i złożyć wyjaśnienia w sądzie (zły stan nawierzchni, konieczność wybrania bezpiecznej drogi, itp.). Sądzę, że w tym przypadku sąd odstąpi od wymierzania jakiejkolwiek kary.
czy mając ścieżkę rowerową równą asfalt i obok chodnik (słabszej jakości Bo kostka ) mogę jechać tą ścieżką ?
Zgodnie z obowiązującym prawem, osoba poruszająca się wózkiem jest traktowana jak pieszy, a więc zobowiązana jest korzystać z chodnika lub wyznaczonych traktów komunikacyjnych dla pieszych. Jedynie w razie ich braku winna korzystać z pobocza. Jeśli faktycznie chodnik jest złej jakości co utrudnia poruszanie się wózkiem, proponuję skorzystać z dostępnej bezpiecznej alternatywy. W razie problemów z Policją czy starzą zwykle kończy się na wyjaśnieniach i najwyżej na pouczeniu. Jeśli jednak nie, to proszę odmówić przyjęcia mandatu i złożyć wyjaśnienia w sądzie (zły stan nawierzchni, konieczność wybrania bezpiecznej drogi, itp.). Sądzę, że w tym przypadku sąd odstąpi od wymierzania jakiejkolwiek kary.
Mieszkam na wsi i brak chodników, ale nie mam problemów
✨ Wózki inwalidzkie o napędzie elektrycznym mogą poruszać się po drogach publicznych, jednak zgodnie z przepisami prawa, traktowane są jako piesi. Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym nakłada obowiązek korzystania z chodników lub dróg dla pieszych, a w ich braku - z pobocza. W przypadku braku pobocza, dozwolone jest poruszanie się po jezdni, ale należy trzymać się jak najbliżej krawędzi i ustępować miejsca nadjeżdżającym pojazdom. Wózki elektryczne powinny być wyposażone w oświetlenie i sygnalizatory manewrów, co czyni je podobnymi do rowerów, z maksymalną prędkością do 25 km/h. W praktyce, wiele osób korzysta z jezdni, zwłaszcza w obszarach wiejskich, gdzie brak jest chodników. Istnieje potrzeba nowelizacji przepisów, aby lepiej dostosować je do rzeczywistych warunków, takich jak brak odpowiednich nawierzchni. W przypadku problemów z policją, zaleca się odmowę przyjęcia mandatu i złożenie wyjaśnień w sądzie, argumentując konieczność wyboru bezpiecznej drogi. Warto również zauważyć, że wózki elektryczne z odpowiednim wyposażeniem są dopuszczone do ruchu. Wygenerowane przez model językowy.