Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xsara 2002 nie odpala na ciepłym silniku

Lexiekov 16 Aug 2019 18:39 309 5
    Lexiekov
    Level 2  
    Witam forumowiczów.
    Od jakiegoś czasu mam problem z citroen Xsara 1.6 z 2002 roku. Po jakiejkolwiek dłuższej trasie gdy tylko zgaszę silnik i chce go ponownie odpalić to słychać tylko "klik". Po jakimś czasie średnio pół godziny postoju odpala ale silnik przez chwilę nierówno pracuje. Potem jest ok. Wymieniałam rozrusznik, cewkę i świece ale problem nadal jest. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś podpowiedział co to może być. Niestety jest długi weekend i do mechanika nie mam jak dotrzeć.
    mczapski
    Level 39  
    Ale piekarz pewno tego nie załatwi. Czy przy wymianie rozrusznika a nawet cewki nie udało się zbadać akumulatora i być może alternatora? Ja tutaj lokowałbym uwagę.

Ale jeśli
    Code: x86asm
    Log in, to see the code

to raczej słabe zasilanie rozrusznika (wymienionego). A przyczyna to akumulator, kiepskie połączenia na słupkach akumulatora lub do konstrukcji pojazdu.
    Lexiekov
    Level 2  
    No właśnie Alternator i akumulator tez jest ok. To było też sprawdzane.
    Lexiekov
    Level 2  
    Kurcze, ale to już sprawdzaliśmy i nadal to samo się dzieje. Po przekręceniu kluczyka wszystkie ikony się świecą a problem z odpaleniem jest tylko z nagrzanym autem. Cóż zostaje tylko trzymać kciuki żeby w tasie na środku drogi mi nie stanął do poniedziałku.
    pepe150
    Level 36  
    Kolego kiedyś miałem to samo w 306.
    Zimny kręcił i palił, jak ciepły tylko tykał.
    Po "wycyzszczeniu" i przeglądzie rozrusznika działał przez miesiąc bez zająknięcia.
    Potem znów to samo - po regeneracji już 7 lat działa bez problemów.
    mczapski
    Level 39  
    pepe150 wrote:
    Po "wycyzszczeniu" i przeglądzie rozrusznika działał przez miesiąc bez zająknięcia.
    Potem znów to samo - po regeneracji już 7 lat działa bez problemów.

Tyle, że osoba pytająca upiera się, że rozrusznik sprawny (wymieiony). Ja także w Xsarze trochę się bawiłem zanim odkryłem zużycie włącznika elektromagnetycznego. czyli niby wszystko dobrze lecz w określonych okolicznościach (także temperatura) trzpień elektromagnesu nie był w stanie zewrzeć styków. W pierwszym etapie sprawę rozwiązała podkładka pod trzpieniem/rdzeniem a dalej wymiana elektromagnesu.